reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

biegunka :(

Ja miałam podobny problem, podawałam leki które się podaje osłonowo przy antybiotykach. Np trilac 2 razy na dobę. Na początek można podać smectę, pół saszetki w formie papki. U nas pomagało.

reklama
Witam mój synek ma siedem miesięcy i zaczynają mu się wyrzynać z ząbki. Mam pytanie do mam które już mają to za sobą czy to normalne by podczas wyżynania się ząbkow mały miał gorączkę, biegunkę i kłopoty ze snem:-(

Witam mój synek ma siedem miesięcy i zaczynają mu się wyrzynać z ząbki. Mam pytanie do mam które już mają to za sobą czy to normalne by podczas wyżynania się ząbkow mały miał gorączkę, biegunkę i kłopoty ze snem:-(
Tak to możliwe.
Mój starszy synek tak miał,że jak tylko pojawiała się biegunka i gorączk (nie za wysoka,tak do 37,5) to było oznaką,że idzie ząbek.

U nas też wyrzynaniu się ząbkow towarzyszyły rozwolnione kupki..a córeczka koleżanki miała 40 stopni gorączki!!!przez jeden wieczór

z mojego doswiadczenia ( bardzo osobistego i ciut mniej) wiem, ze biegunki towarzysza zabkowaniu, szczegolnie gdy idzie na raz wiecej zebow. Ja bedac 5- miesiecznym bobasem wyladowałam z powodu takich biegunek w szpitalu. na skutek odwodnienia, poniewaz nie chcialam ciągnąc butli z mlekiem ani pic. Najwazniejsze aby dziecko pilo, jesli przy tych biegunkach je to juz wogole nie ma sie czym przejmowac, jedyne na co radze uwazac to pupa, takie kupki mają duzo kwasu i bardzo szybko odparzaja skore. mozna podawac bakterie, smekte, ale na mojego syna nic nie dzialalo, po 5 dniach biegunki
(po 10 "kupek" dziennie) biegunka przechodzila w zatwardzenie, 3
dni spokoju i znowu to samo, i tak do pojawienia sie pierwszych 4 ząbkow, potem przy kadym innym zebie byly inne rewelacje, wysypki, gorączka a przy 5-kach nawet zapalenie ucha, notoryczny tez byl niezyt gardla jak szly ząbki, dlatego zamiast masci na dziąsła lekarz kazal mi pryskac dziąsła hasco-septem zeby dodatkowo dziecka nie meczyc sliną, ktorej natlok sie robi po takich masciach i wywoluje kaszel....oj rozpisalam sie przepraszam

Ostatnia edycja:
Felidae no to nie masz z synkiem szczesliwych wspomnien z zabkowania :/

Ja mam pytanie, bo wlasnie od kilku dni zauwazam u mojego szkraba na lewej gornej jedynce taka mala, biala kropke. Podaje juz kaszke, deserki(marchewka z jabluszkiem) i zupki (marchewka, ziemniak, dynia i szpinak). W poniedzialek i wtorek zauwazalam w kupce Nikolka sluz, a dzisiaj rano zrobil taka delikatnie rozwodniona, wiec odstawilam w sumie wszystko oprucz marchewki (bo tak mi przez telefon powiedziala lekarka), dzisiaj podawalam zwykle mleko (sztuczne oczywiscie) i raz marchewke gotowana, a przed chwila zauwazylam ze Nikolek ma biegunke (tak mi sie wydaje, bo byla jak woda). Tu wlasnie moje pytanie. Czy ta biegunka moze byc spowodowana tym idacym zabkiem? Czy ta kropka w ogole to zabek? Bo gdzies czytalam, ze widac kreske, a nie kropke :/ Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!

MŁODA1 a probowałas łyżeczka delikatnie podotykac ta biala plamke??? Byc moze usłyszysz stukanie i oto pierwszy ząbek :-) Moim zdaniem, zadsze kupki podczas zabkowania to absolutnie normalna sprawa. Moja córeczka dodatkowo łapała katar i była strasznie marudna gdy wyżynał sie kazdy koljeny ząbek :tak:

Moj synek 20miesięcy przy każdym wychodzącym ząbku miał lekka goraczke tak przez ok 2 dni do tego biegunke plus dodatkowo dochodziło ogólne rozdrażnienie i niespokojny sen. Nie mówie juz o mega ślinieniu, sie gdzie musiałam go dosłownie kilka razy przebierac albo co chwile zmieniać śliniaki. W przypadku mojego dziecka taka rekacja na żąbkowanie to norma.
Chociaż przy wychodzeniu dwóch trójek i jednej czwórki na raz było naparewde kiepsko biegunka prawie tydzień czasu!!! Konsultowałąm to z lekarzem na bieżąco bo wiadomo utzymująca sie tak długo biegunka nic dobrego nie wróży. Obyło sie bez szpitala leków itd
Najlepiej skonsultować to z lekarzem choć moim zdaniem to ząbki są i dlatego takie objawy. Wizyta u lekarza na pewno nie zaszkodzi a Ciebie być moze uspokoji.
Pozdrawiam Anka

reklama
czesc mamusie
moja corcia ma 11 miesiecy i idzie jej siódmy ząbek
od trzech dni ma biegunke i moj pediatra powiedział ze to jest całkowicie normalne i biegunka moze utrzymywac sie przez kilka kolejnych dni
przepisał enterol i przez 2 dni smekte połowe saszetki 2 razy dziennie
na poczatku myslałam ze mała ma zatrucie ale lekarz stwierdził ze najprawdopodobniej to zabki
jesli nie robi wiecej niz 3 kupki dziennie nie ma sie o co martwic
musi duzo pic:-)

Do góry