reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bardzo wysokie anty TPO

Tysiek991

Zaangażowana w BB
Coś mnie w poniedziałek tknelo żeby sprawdzić tarczyce. Zawsze robiłam tylko TSH, które na poczatku roku było w normie, ale po rozmowie z koleżanką, powiedziała żeby sprawdzić anty TPO i anty TG i się przerazilam...
Anty TPO 1708
Anty TG 4.09
TSH 3.512
Szybka wizyta u endokrynologa. Niewielkie guzki na tarczycy i stwierdził początki Hashimoto. Przepisał Letrox 25 przez 3 miesiące, powtórzyć badanie i przyjść na kontrol... Załamałam się.
Powiedział, że gdybym nie starała się o ciążę to nie byłoby nic groźnego ale skoro próbujemy to trzeba coś z tym zrobić.

reklama
Rozwiązanie
@Belize
Moja endo chciala zebym przy staraniach tsh miala okolo 1.5 i wysokie ft4 - bo ono odpowiada za dziecko.
U Ciebie jest odwrotnie :(

Ps. Ft3 w ciazy w ogole jej nie interesowalo
Coś mnie w poniedziałek tknelo żeby sprawdzić tarczyce. Zawsze robiłam tylko TSH, które na poczatku roku było w normie, ale po rozmowie z koleżanką, powiedziała żeby sprawdzić anty TPO i anty TG i się przerazilam...
Anty TPO 1708
Anty TG 4.09
TSH 3.512
Szybka wizyta u endokrynologa. Niewielkie guzki na tarczycy i stwierdził początki Hashimoto. Przepisał Letrox 25 przez 3 miesiące, powtórzyć badanie i przyjść na kontrol... Załamałam się.
Powiedział, że gdybym nie starała się o ciążę to nie byłoby nic groźnego ale skoro próbujemy to trzeba coś z tym zrobić.
Ja rok temu w październiku ta sama historia. Starania o ciążę więc kontrolne tsh które wydało prawie 5. Powtórzyłam cały pakiet i wyszło mi TG ponad 3 tys. USG tarczycy i diagnoza Hashimoto. Dostałam letrox żeby zejść z tsh do poziomu 2.
Dzisiaj mam w domu 2 miesięczne dziecko :)

Po prostu musisz mieć wyrównana tarczyce, dostałaś leki i będzie okej :) ja mam HASHIMOTO, niedoczynność, brałam leki na obniżenie prolaktyny bo nie miałam owulacji i jestem w 24 Tc. Najważniejsze żeby brać leki :) ale 25 to mała dawka... Za ile kontroli?

Dobrze, ze Cie tknelo :)
Uregulujesz to i bedzie dobrze :)
W moim przypadku wlasnie tarczyca byla najwiekszym wrogiem ciazy a teraz jestem w 33 tygodniu.
Moja endokrynolog zalecila mi suplementowac jod, kwas foliowy i witamine d3 - jakos to pomaga :). W kazdym razie ja to sobie lykalam w preparacie pregna start. Skoro i tak sie starasz to nie zaszkodzi.
Powodzenia!

U mnie to samo! Euthyrox 75mg naprzemiennie z 100mg dodatkowo D3, cynk+selen i kwas foliowy. Do zbadania przed następna kontrola witamina D i czy jest nietolerancja glukozy bo luba razem z Hashimoto występować. Będzie dobrze, oby tarczyca reagowała na leki [emoji1364][emoji1364]

U mnie to samo! Euthyrox 75mg naprzemiennie z 100mg dodatkowo D3, cynk+selen i kwas foliowy. Do zbadania przed następna kontrola witamina D i czy jest nietolerancja glukozy bo luba razem z Hashimoto występować. Będzie dobrze, oby tarczyca reagowała na leki [emoji1364][emoji1364]
Chyba nietolerancja glutenu [emoji14]
Też brałam te witaminy przed zajściem

reklama
Bardzo proszę o interpretacje wyników.

Załączniki

• 1993BFAA-2979-45B6-A155-4E7060DA48D9.jpeg
    1993BFAA-2979-45B6-A155-4E7060DA48D9.jpeg
    164,8 KB · Wyświetleń: 6 480
reklama
Do góry