reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bardzo bolesne miesiączki a poród

Przy nadciśnieniu przeważnie robią cesarkę. Więc spróbuj nie nastawiać się na konkretny sposób porodu. Bo wszystko może
Podczas porodu miałam ciśnienie 170/115 i stan przedrzucawkowy, a rodziłam naturalnie. Poród wywoływany. Od pierwszych skurczy do urodzenia syna i łożyska minęła godzina. Jednak jeśli syn miałby jakieś problemy z tętnem to od razu miałam być cięta.

reklama
Tak, pomaga zarówno ćwiczenie mięśni Kegla jak i masaż krocza. Nawet przy spinającej się macicy można go wykonywac, jeśli robi się to prawidłowo.
Poród... Każdy jest inny. Nie ma nic wspólnego z okresami (ponieważ mam endometrioze, to @ mnie nie rozpieszczaja). Rodziłam 2 razy i każdy poród był inny. A za 2 razem przeoczyłam bóle parte [emoji16]. Dziś się z tego śmieje, ale wtedy nie było mi do śmiechu, bo dziecko było poprzecznie ułożone i mogło nie przeżyć. Spróbuj nie skupiać się na bólu i na strachu. Masz jeszcze trochę spokoju przed sobą. Moze twój poród miło cię zaskoczy i nie będzie taki straszny jak go sobie wyobrażasz... Zwłaszcza wyolbrzymiając trud dzięki zasłyszanym porodowym historiom. Może będzie ci łatwiej jak pójdziesz do szkoły rodzenia?
O jakich ćwiczeniach mięśni kegla myślisz?

Mnie potrzebne było zaciskanie, bo groziło mi opadanie narządów i nietrzymanie moczu. Ćwiczyłam napięcia w różnych pozycjach.
A u mnie wręcz odwrotnie. Ciągle miałam napięte i nie umiałam rozluźniać. Dlatego polecam fizjoterapeute uroginekologicznego, bo sprawdzi, dobierze ćwiczenia, doradzi

To absolutnie normalne nie jest, warto się przebadać pod kątem endometriozy u specjalisty od endometriozy - wbrew pozorom często rzadko robi się takie badania, a bolesne miesiączki mogą na to wskazywać.

Mogę tutaj polecić specjalistę od takich przypadków w Rzeszowie:

ginekolog-rzeszow.pl

Pani doktor oferuje również wizyty na nfz.

Ostatnia edycja:
Do góry