Martynaa02
Fanka BB :)
posiew moczu wykryta bakteria escherichia coli 10^4 /ml czy wymaga podania antybiotyku? Czy któraś mama już się zmagała z tym tematem. Córka obecnie ma 2,5 miesiąca
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Na pewno dobrze pobrana próbka? U mnie kiedyś wyszła e cola powtórzyłam badanie i nie wyszło nic, dotchnelam wtedy uda przy kąpaniu moczuposiew moczu wykryta bakteria escherichia coli 10^4 /ml czy wymaga podania antybiotyku? Czy któraś mama już się zmagała z tym tematem. Córka obecnie ma 2,5 miesiąca
Tak, od razu z wynikiem był. Chciałam uniknąć leżenia w szpitalu w obecnej sytuacji.Za wynik dodatni uznaje się 10^3 - także moim zdaniem należałoby przeleczyć.
Robiłaś antybiotykogram?
Nie pamiętam dokładnie, ale wydawało mi się że dobrze. Ud chyba nie rozchylaliśmy.Na pewno dobrze pobrana próbka? U mnie kiedyś wyszła e cola powtórzyłam badanie i nie wyszło nic, dotchnelam wtedy uda przy kąpaniu moczu
Ale przecież przyjmowanie antybiotyku nie jest równoważne z leżeniem w szpitalu?Tak, od razu z wynikiem był. Chciałam uniknąć leżenia w szpitalu w obecnej sytuacji.
Nefrolog mi powiedział że tak małe dzieci źle znoszą antybiotyki doustnie i wtedy podaje się antybiotyki dożylnie. Jesteśmy po bactrimie i bakterie nadal są (bactrim dostaliśmy jak ukończyła 6 tydzień życia po posiewie 10^5 zaraz po bactrim był posiew i wyszedł 10^6 te dwa posiewu były z woreczka).Ale przecież przyjmowanie antybiotyku nie jest równoważne z leżeniem w szpitalu?
A jak pobieraliście mocz? Jak myła Pani córcię? Hak wygląda badanie ogólne? Są leukocyty, bialko? Badania crp? Ja zawsze myje córcię mydełkiem, potem woda, cewke i wargi sromowe myje gazikiem jalowym też mydełkiem, a później przecieram gazikiem jalowym cewke i wargi sromowe rywanolem. Potem mąż nosi córcię a ja czekam aż zacznie sikac i dopiero łapie do pojemnika. Kiedyś przyłożyłam pojemnik do uda i właśnie wyszła e cola ale ze wynik ogólnego miałam ok bez leukocytow i białka to kazali nam powtórzyć badanie i poskew i wyszło ok. Córcię dwa razy dziennie myje mydełkiem i przecieram woda i gazikiem jalowym bawełnianym też 2 razy dziennie. Nie używam chusteczek tylko woda przegotowana i płatki kosmetyczne.Nefrolog mi powiedział że tak małe dzieci źle znoszą antybiotyki doustnie i wtedy podaje się antybiotyki dożylnie. Jesteśmy po bactrimie i bakterie nadal są (bactrim dostaliśmy jak ukończyła 6 tydzień życia po posiewie 10^5 zaraz po bactrim był posiew i wyszedł 10^6 te dwa posiewu były z woreczka).
Za dwa tygodnie mamy wizytę i wtedy córka będzie miała ukończone 3 miesiące więc mam nadzieję że uda mi się uchronić od szpitala
Przez tą bakterie nawet dziecka nie mam zaszczepionego;(