reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

bajki na dobranoc czyli regulowanie trybu nocnego maluszków

Sandrik ja Ci rady nie dam bo Antek kąpany ok 19,potem trochę cyc a potem butla,kładę go do łóżeczka,daję przytulankę i mały sam zasypia.Już lubi ten rytuał,zauważyłam,że gorzej zasypia jak wcześniej było trochę emocji,np jacyś goście. W dzień śpi różnie,raz więcej,raz mniej.

reklama
Hej
Wiem że dzieci w tym wieku powinny spać ok 15h/24h ale ona śpi 12-13h. To chyba za mało... Ktoś ma jakieś rady? :)
wiesz na to nie ma zasady raczej:tak: sa dzieci ktore nie potrzebuja tyle snu popatrz na doroslych jeden sie wyspi w 5h i jest ok a inny potrzebuje min 10h spania bo inaczej nie funkcjonuje normalnie:tak: a jak czytam twoj opis po kapieli zasypianie i karmienie to jak bym olivke widziala:baffled: mnie sie zdaje czasem ze ona robi zapas mleka na noc bo przespi ciagiem dluzej w nocy niz za dnia nie wiem czym to tlumaczyc:confused: z amelkowa mialam zupelnie inaczej heheheh teraz wszystko zaczynam na nowo i olinkova nie ulatwia:-D

czy któraś z mamuś ma pomysł jak wydłużyć dziecku dzienną drzemkę? Nataniel w nocy śpi super ale w dzień masakra. Śpi 2-3 razy po 15 min... czy to nie jest za mało dla takiego malucha?

To spanie w dzień to dla mnie wielka zagadka. Tak jak naprawdę fajnie udało nam się ogarnąć spanie w nocy tak dzień nigdy nie wiem jak będzie wyglądał i na co Antoś pozwoli. Raz wisimy na cycu cały czas, raz zdarza się mu pospać 1-2 godzinki raz 15 minut o różnych porach, po jakiś stresach śpi cały dzień. Ciężko mi coś zaplanować a na początku ciężko mi było nawet wziąć prysznic bo bałam się że nagle się obudzi i będzie płakał a ja w domu z nim sama jestem przez większość dnia i coś robić muszę a już myć się zwłaszcza:)))
Teraz wybawieniem stają się powolutku zabawki. Wyjęłam już matę która potrafi zabawić go nawet godzinę, bujaczek, szeleszczące maskotki , karuzelka i pozytywki są teraz u nas na czasie.

Mi Nikola na noc usypia raz o 21 raz o 22 a czasami o 23. Zalezy od humorku ale na dobre wybudza sie dopiero miedzy 9 a 11, np wczoraj usnela o 23 o 2:30 jedzonko 7:00 jedzonko a o 8:00 domagala sie herbatki wypila 50ml i spala do 10:40. A sen w dzien to tak jak u kasikd jest wielka niewiadoma :)

edit: nasze jedzenie jest nadal nieregularne, chociaz odstepy sie wydluzaja, wczesniej w dzien bylo jak w zegarku co 3 godziny a teraz co 4 a czasem nawet co 6 godzin.

Antoś tak sobie wyregulował zegar, że zasypia przeważnie o 21 +- 15 min. i to bez względu na to czy bedzie wykąpany o 19 czy o 20:30. W dzień do tej pory było tak ze dwa dni nie spał prawie wcale a trzeciego prawie cały dzień przesypiał. Nowy rok zaczęliśmy jednak od nowego rytmu dnia i ma 3 stałe drzemki w ciągu dnia- ok 11, ok 15 i ok 18. Śpi od 30 min do 2h. mam nadzieję, że czas drzemek także mu sie unormuje.
No i co prawda nadal nie zasypia sam w łóżeczku, ale za to bezproblemowo zasypia w naszym łózku i jak zaśnie ( mówię o spaniu nocnym) to jest przenoszony do łóżeczka i po karmieniu z powrotem do łóżeczka, także praktycznie całą noc śpi w łóżeczku. W dzień go zostawiam na łóżku naszym.
W ogóle w dzień zaczął super zasypiać. Jak tylko widzę, że zaczyna marudzić to go układam na boczku ze smokiem i kwestia 2 min i śpi. :)

nasz Feliks przez 2 miesiące pierws:zemiesiące nie należał do dzieci, które przesypiają prawie całą dobę i budzą się jedynie na spanie... u nas było wręcz odwrotnie, dlatego zaczęliśmy kobinować, co by mu pomóc w zasypianiu:-) po 1. postanowiliśmy kąpać małego nie co drugi dzień o a codziennie - to niestety nie pomagało, więc wróciliśmy do kąpieli co drugi dzień, po niej standardowo cycek i kołysanie, kołysamnie i jeszcze raz kołysanie, aż po jakieś 1 h młody zdecydował się na nie za długi sen... po 2. kupiliśmy przytulankę - trafiony zatopiony! synek wcześniej odkładany do łóżeczka przebudzał się po kilkunastu minutkach, a tak po obu stronach opatulony tygryskiem i kubusiem puchatkiem poczuł się bezpieczniej i przesypiał do 3h:-) po 3. kupiliśmy kołyskę, która jest niecpo pomocna, szczególnie w nocy :-) od jakiegoś pół miesiąca, kiedy przestałam już go budzić, co by między karmieniami nie było przerwy dłuższej niż 3h, wszystko samo się jakimś cudem uistabilizowało - synek zasypia po kąpieli i cycku na jakieś 4h, budzi się na jedzenie i dalej w kimę i tak około 6 rano sam się przebudza na jedzonko, daje nam w nocy odetchnąć:-) to samo jest w dni, kiedy go nie kąpiemy; poza tym w dzień pośpi kilka razy po około1,5 h i za każdym razem przebudzi się, pogadamy sobie, pośmiejemy się, pobawimy i do 1 godzinki aktywności znowu zasypia:-) no i co jak co, ale smoczek też robi swoje! wcześniej w ogóle nie chciał go ssać, aż jak mu się nagle nie spodobało, tak teraz smoczek działa uspakajająco i pomaga w zasypianiu:-) jak to się mówi: początki bywają najcięższe:rofl2:

reklama
u nas też smoczek pomaga w usypianiu ale żadnego bujania nie robimy :) co najwyżej karuzelkę włączymy żeby się wyciszył. usypia pięknie tylko żeby tak zechciał dłużej pospać w dzień :( ale cóż, tak jak pisałyście, może on potrzebuje tylko krótkiej drzemki w dzień. u nas początki były właśnie ładne. mały spał w dzień 2 razy po 2 godzinki, w nocy potrafił przespać 6 godzinek. tak było dopóki nie skończył 2 miesięcy :(

Do góry