reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie połówkowe

21tc, dziecko ułożone w pozycji przygięciowej(nogi nad głowę, ręce do góry). Na badaniu usg bardzo mało się ruszał, po pół godziny powtórzone badanie, taka sama pozycja i bardzo mało ruchów. Po 2 dniach kontrola usg i takie samo ułożenie dziecka, nic się nie zmieniło. Widać było na badaniu usg że nóżką i paluszkami rusza. Ruchów czuje bardzo mało, łożysko na przedniej stanie. Lekarz na usg nie widzi nic niepokojącego, ale jednak skierował na amniopunkcje ze względu na to ułożenie i małą aktywność.
Kolejne usg po kilku dniach i to samo (mała aktywność, delikatne ruchy)
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Lekarz dodał że wody są na dolnej granicy normy. Czy to jest przyczyną że dziecko nie ma jak się przekręcić w brzuchu ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

reklama
Niedostateczna ilość wód faktycznie może być powodem małej ruchliwości dziecka.
Ja tak miałam pod koniec ciąży. Miałam małowodzie, słabo czułam ruchy i stwierdzono, że trzeba wywołać poród. Ale to była ciąża donoszona. W połowie ciąży maluch jeszcze jest... Mały. ;) Także chyba teoretycznie miejsce jeszcze mieć powinien.

21tc, dziecko ułożone w pozycji przygięciowej(nogi nad głowę, ręce do góry). Na badaniu usg bardzo mało się ruszał, po pół godziny powtórzone badanie, taka sama pozycja i bardzo mało ruchów. Po 2 dniach kontrola usg i takie samo ułożenie dziecka, nic się nie zmieniło. Widać było na badaniu usg że nóżką i paluszkami rusza. Ruchów czuje bardzo mało, łożysko na przedniej stanie. Lekarz na usg nie widzi nic niepokojącego, ale jednak skierował na amniopunkcje ze względu na to ułożenie i małą aktywność.
Kolejne usg po kilku dniach i to samo (mała aktywność, delikatne ruchy)
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Lekarz dodał że wody są na dolnej granicy normy. Czy to jest przyczyną że dziecko nie ma jak się przekręcić w brzuchu ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Nasz młody sobie upodobał taką pozycję. I tak bylo na kolejnych usg. Martwiłam się, że może nie potrafi zmienić pozycji z jakiegoś powodu. To było mniej więcej między 22-30 tc. Lekarka nic bie mówiła, by coś było nie tak.
Ja czułam bardzo wyraźnie ruchy. A on na tych usg jakby się uparł - nogi nad głowę i nie będę się wiercił o! 🤦
Około 30 tc jedną nogę sobie zdjął znad tej głowy, ale druga nadal siup - w górze. Mały jogin! 🫣
Później już nóżki miał "normalnie".
Wody (pod koniec ciąży, o ile pamiętam to kilka ostatnich tygodni) miałam na dolnej granicy, ale ruchy czułam nadal silne.

Do góry