reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie połówkowe - kość nosowa - normy?

Dziewczyny mają rację. Dlatego tak ważne jest żeby ustalić wiek ciąży w początkowych tygodniach, bo można to zrobić na podstawie wielkości zarodka. Tej daty już nie można sobie później tak poprostu zmieniać. Jest ona ważna chociażby po to, żeby nikt Ci porodu nie wywolywał niepotrzebnie.

reklama
Dziewczyny mają rację. Dlatego tak ważne jest żeby ustalić wiek ciąży w początkowych tygodniach, bo można to zrobić na podstawie wielkości zarodka. Tej daty już nie można sobie później tak poprostu zmieniać. Jest ona ważna chociażby po to, żeby nikt Ci porodu nie wywolywał niepotrzebnie.
Dziękuję za Twoją merytoryczną odpowiedz :) Rozumiem teraz w czym rzecz. Chyba jednak nie jest najlepiej w takim razie. Jest to moja pierwsza ciąża więc też nie wiem takich rzeczy, a komentarze z wydźwiękiem „jak mogłaś być taka głupia żeby uwierzyć głupiemu lekarzowi/ zmień lekarza” są dla mnie dość słabe bo niewiele wnoszą do zrozumienia natury problemu.
Plus zastawiają mnie odpowiedzi, które tu się pojawiły, że odchyły +/- tydzień są w normie.

Odpowiadając na pytania które sie tu pojawiły - ten komentarz to od lekarza który robił mi pierwsze i drugie badania prenatalne. Lekarz prowadzący to inna osoba.

U mojego dziecka też były odchyly, raz nawet 2 tygodnie (chyba to byl obwód brzucha). Lekarz robiący usg połówkowe zasugerował ryzyko hipotrofii płodu, ale nic takiego sie nie wydarzylo. Z wizyty na wizyte różne parametry trochę się zmieniały, tak jakby dziecko rosło skokowo. No i też myślę, że w grę wchodzą błędy pomiaru, tak jak to często bywa z wagą urodzeniową, która potrafi się mocno różnic od tej z usg.

Dziękuję za Twoją merytoryczną odpowiedz :) Rozumiem teraz w czym rzecz. Chyba jednak nie jest najlepiej w takim razie. Jest to moja pierwsza ciąża więc też nie wiem takich rzeczy, a komentarze z wydźwiękiem „jak mogłaś być taka głupia żeby uwierzyć głupiemu lekarzowi/ zmień lekarza” są dla mnie dość słabe bo niewiele wnoszą do zrozumienia natury problemu.
Plus zastawiają mnie odpowiedzi, które tu się pojawiły, że odchyły +/- tydzień są w normie.

Odpowiadając na pytania które sie tu pojawiły - ten komentarz to od lekarza który robił mi pierwsze i drugie badania prenatalne. Lekarz prowadzący to inna osoba.
Ale nikt Ci nic takiego nie zasugerował. W sensie nikt nie napisał nawet w sugestii, że jesteś głupia, bo uwierzyłas. Probowałysmy Ci tylko wyjasnic, że lekarz powiedział głupotę i wyjasnić, gdzie lezy ten błąd w tym co powiedzial.

Tak, odchyły takie ok. tygodnia nie są niczym dziwnym. Dziecko rosnie skokowo.

Ale nikt Ci nic takiego nie zasugerował. W sensie nikt nie napisał nawet w sugestii, że jesteś głupia, bo uwierzyłas. Probowałysmy Ci tylko wyjasnic, że lekarz powiedział głupotę i wyjasnić, gdzie lezy ten błąd w tym co powiedzial.

Tak, odchyły takie ok. tygodnia nie są niczym dziwnym. Dziecko rosnie skokowo.
Dokładnie. I całe szczęście że to nie lekarz prowadzący. Zobaczysz co powie Ci lekarz prowadzący. Pewnie powie Ci, że jest dobrze, bo roznice do tygodnia są nawet ok. Martwiłabym się jakby przyrosty byłyby mniejsze na poziomie ok 3 tygodni. Wtedy ta hipotrofia byłaby podejrzana i do obserwacji.

A głupia nie jesteś.
dobrze że dopytujesz! ;)

Do góry