reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie połówkowe - kość nosowa - normy?

Llinka

Początkująca w BB
Cześć dziewczyny 👋

Czy na opisach Waszych badań połówkowych miałyście podane normy NB? Czy w ogóle jest coś takiego jak normy kości nosowej w zależności od wieku ciąży?

U mnie dotychczas ciąża oceniana była na 20+3 ale dziś na USG zostało skorygowane do 19+4 na podstawie większości wymiarów, które wskazują na niższy od planowanego wzrost. 😞

Na opisie brakuje mi jednak odniesienia do NB, a w internecie znalazłam statystki jakoby wypadała ona na 23 tc 🤯 natomiast domyślam się, że to chyba nie było dobre źródło informacji… wychodziłoby na to, że wszytko poza kością nosową pozostało w tyle.

Będę wdzięczna za zdjęcia norm lub podzielenie się Waszymi wymiarami ♥️

reklama
Cześć dziewczyny 👋

Czy na opisach Waszych badań połówkowych miałyście podane normy NB? Czy w ogóle jest coś takiego jak normy kości nosowej w zależności od wieku ciąży?

U mnie dotychczas ciąża oceniana była na 20+3 ale dziś na USG zostało skorygowane do 19+4 na podstawie większości wymiarów, które wskazują na niższy od planowanego wzrost. 😞

Na opisie brakuje mi jednak odniesienia do NB, a w internecie znalazłam statystki jakoby wypadała ona na 23 tc 🤯 natomiast domyślam się, że to chyba nie było dobre źródło informacji… wychodziłoby na to, że wszytko poza kością nosową pozostało w tyle.

Ale kość nosową to się określa i mierzy na 1 badaniu połówkowym. Nawet nie mam pojęcia jakaka była na połówkowych

Ale kość nosową to się określa i mierzy na 1 badaniu połówkowym. Nawet nie mam pojęcia jakaka była na połówkowych
Chodzi Ci o pierwsze badanie prenatalne? 🤔

Myślę, ze to nie jest obowiązkowe i zależy już od lekarza. Stąd może brak norm. Na moim badaniu kość została zmierzona i podany został w opisie wymiar.

Stąd też pytanie do osób, które taki wymiar na swoim badaniu otrzymały. 🙂

Masz na myśli badanie I trymestru? Na nim przede wszystkim ocenia się widoczność kości nosowej.
Na badaniu połówkowym już jest mierzona, ale też spotkałam się z informacją, że od jej długości ważniejsze jest to jak dobrze jest widoczna. W innym miejscu spotkałam się z info, że minimalna długość w badaniu połówkowym to 4,5 mm.

Cześć dziewczyny 👋

Nie było podanych norm. U mojego dziecka w badaniu połówkowym kość nosowa miała 5 mm.
Nie spotkałam się z normami wymiarów kości nosowych. Dużo szukałam na ten temat swego czasu i znalazłam tylko jakieś opracowanie, ale ono dotyczyło chyba Indii, więc nie wiem czy nawet powinno się to porównywać z Europą. Plus to info powyżej.

Masz na myśli badanie I trymestru? Na nim przede wszystkim ocenia się widoczność kości nosowej.
Na badaniu połówkowym już jest mierzona, ale też spotkałam się z informacją, że od jej długości ważniejsze jest to jak dobrze jest widoczna. W innym miejscu spotkałam się z info, że minimalna długość w badaniu połówkowym to 4,5 mm.

Nie było podanych norm. U mojego dziecka w badaniu połówkowym kość nosowa miała 5 mm.
Nie spotkałam się z normami wymiarów kości nosowych. Dużo szukałam na ten temat swego czasu i znalazłam tylko jakieś opracowanie, ale ono dotyczyło chyba Indii, więc nie wiem czy nawet powinno się to porównywać z Europą. Plus to info powyżej.
Dziękuję za odpowiedź ❤️ w jakim tygodniu robione było Twoje badanie?

Chodzi Ci o pierwsze badanie prenatalne? 🤔

Myślę, ze to nie jest obowiązkowe i zależy już od lekarza. Stąd może brak norm. Na moim badaniu kość została zmierzona i podany został w opisie wymiar.

Stąd też pytanie do osób, które taki wymiar na swoim badaniu otrzymały. 🙂

Tak, chodziło mi o to że ona jest ważna na tych pierwszych badaniach.
Potem nie twierdzę, że jest niemierzona, ale nie spotkałam się by ktoś na jej podstawie określał np. wady dziecka. Obstawiam, że każde z moich dzieci miało ją mierzoną, ale nikt nie zwracał na to takiej uwagi.

Trzeba pamiętać tak jak już tu padło, że dzieci są różne - ciężko, żeby dziecko X wyglądało tak jak Y - moje dzieci w genach mają duże nosy no i co zrobisz

Ale w późniejszych tygodniach jest tak że wymiary troszkę odbiegają od tego tygodnia, ktory mamy. Ja np. Zawsze mam większy wiek głowy/ręce niż brzuch czy coś. No ciekawe jak w tej ciazy ale chyba tak samo mam. W czwartek mogę nawet dać znać.
Nigdy nie miałam idealnie usg pokrywające się z tygodniem ciąży ;)

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :) ja tak skrupulatnie weryfikuje każdy wymiar pewnie dlatego, że miałam złe wyniki pappa wskazujące na potencjalne wady (wykluczone przez amnio) lub wysokie ryzyko hipotrofii i innych problemów z łożyskiem. I już trochę może na siłę szukam problemów tam gdzie ich nie ma.

Natomiast lekarz też na badaniu połówkowym powiedział, że wymiary są mniejsze niż byśmy tego oczekiwali a to oznacza, że ciąża może być młodsza niż podejrzewaliśmy na początku (poprzednie badania jednak wszystkie się zgadzały, wymiary były oceniane też przed amniopunkcją) lub trzeba będzie ten wzrost kontrolować.

A największa różnica w wymiarach wyszła mi ponad tydzień więc chyba sporo.

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :) ja tak skrupulatnie weryfikuje każdy wymiar pewnie dlatego, że miałam złe wyniki pappa wskazujące na potencjalne wady (wykluczone przez amnio) lub wysokie ryzyko hipotrofii i innych problemów z łożyskiem. I już trochę może na siłę szukam problemów tam gdzie ich nie ma.

Natomiast lekarz też na badaniu połówkowym powiedział, że wymiary są mniejsze niż byśmy tego oczekiwali a to oznacza, że ciąża może być młodsza niż podejrzewaliśmy na początku (poprzednie badania jednak wszystkie się zgadzały, wymiary były oceniane też przed amniopunkcją) lub trzeba będzie ten wzrost kontrolować.

A największa różnica w wymiarach wyszła mi ponad tydzień więc chyba sporo.
Na połówkowym nie ocenia się już tego czy ciąża jest młodsza czy nie jest.
Roznice ok. tygodnia są w normie.

Do góry