reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie moczu - proszę o poradę

MamaZeSzczecina

Zaangażowana w BB
Miasto
Szczecin
Dziś odebrałam wyniki 10 - miesięcznej Córki i od razu pojechałam do lekarza. Niestety to nie była moja dr,do której zawsze chodzę ale druga,której unikam jak ognia (już parę razy pokazała swoją niekompetencje a przy tym bardzo słabo widzi i słyszy ). Przepisała nam antybiotyk,za tydzień na kontrol kazała przyjść a za 1,5 tyg. posiew (chyba najpierw powinna to zlecić?) .Dałam go o 20.00 a o 20.30 podczas karmienia piersią Mała zwymiotowała strasznie i później kolejny raz. Nie miałam nigdy do czynienia z taką reakcją dziecka na antybiotyk (a syn niestety przez żłobek miał ich kilka). Jutro zamierzam rano pojechać do mojej dr.
Ale nie wiem czy rano dawać jeszcze kolejną dawkę antybiotyku czy nie? Czy jest na pewno potrzebny przy takich wynikach?
Wyniki postaram się załączyć. 2017-02-13 23.05.39.png

Załączniki

• 2017-02-13 23.05.39.png
    2017-02-13 23.05.39.png
    11,2 KB · Wyświetleń: 10 067
reklama
Rozwiązanie
Moja przy innej infekcji podczas gorączki tez wymiotowala podobno jak dziecko ma gorączkę powinno się unikać mleka bo ona fermentacji w zaladku i dochodzi do wymiotów. Wina może być również w smaku moja córka ma 15 miesięcy I zdaża się jej zwymiotowac po podaniu leków czy witamin doustnie... ma wrażliwy przełyk i tyle musze uważać podawać s mniejszych porcjach lub mieszać z posiłkami żeby trochę zneutralizować smak... antybiotyki mają to do siebie że są gorzkie i o brzydkim zapachu do czego nasze pociechy są nie przyzwyczajone... zdrówka dla synka... znam przypadki bardzo tragiczne późno wykryte infekcji drog moczowych u takich maluszków... na szczęście udało Wam się szybko zadzialac...
Co do mleka to dziś czekałam godzinę po...
Z tego co widze ma liczne bakterie w moczu wiec bez antybiotyku sie nie obejdzie. Jaki dostala? Wymioty moga byc nie koniecznie od antybiotyku. Teraz jeszcze panuje wirus.... Ja rano podalabym dziecku lek.

moim zdaniem wynik mocno niepokojacy. Krew, bakterie, leukocyty. Ja bym podala antybiotyk. Ale oczywiscie jesli masz watpliwosci i nie ufasz tej lekarce to udaj sie do swojej. Moze ona zleci posiew lub inne leczenie skoro tego leku synek nie toleruje. Idz jutro powiedz ze syn wymiotuje po tym i bedziesz spokojniejsza. Ja dostalam skierowanie do szpitala z corka 11 miesiecy. Od razu posiew na miejscu antybiotyk dozylnie plus kroplowki nawadniajace. Przyczyna byla e coli. Antybiotyk trzeba dobrac do bakteri. A co jesli nie jest trafiony? W szpitalu tez podali od razu leki bo nie mozna czekc ale jakby po wyniku posiewu okazalo sie ze nie trafili to by od razu zmienili na inny. Tyle ze u nas ten wynik moczy byl bardziej w liczbach. Nie jestem w stanie powiedziec na ile byl gorszy od Waszego ze nas od razu skierowano do szpitala.

Ma zle wyniku moczu, jest jeszcze malutka wiec lekarka dala szybko antybiotyk zeby infekcja nie rozwinela.sie na nerki. Na wyniki posiewu trzeba by bylo czekac chyba 5-7dni. Jaki dostaliscie antybiotyk, Zinnat? Jesli tak to jest to antybiotyk pierwszego rzutu na infekcje drog.moczowych u dzieci. Zwymiotowac mogla od antybiotyku, gesta konsystencja i jeszcze ta gorycz. Jesli zwymiotowala po pol godzinie od przyjecia antybiotyku to lekarze mowia zeby drugiej dawki nie dawac, bo juz zdazyl sie wchlonac. Podawaj jej malymi porcjami, strzykawka na policzek lej i daj popic.

Ma zle wyniku moczu, jest jeszcze malutka wiec lekarka dala szybko antybiotyk zeby infekcja nie rozwinela.sie na nerki. Na wyniki posiewu trzeba by bylo czekac chyba 5-7dni. Jaki dostaliscie antybiotyk, Zinnat? Jesli tak to jest to antybiotyk pierwszego rzutu na infekcje drog.moczowych u dzieci. Zwymiotowac mogla od antybiotyku, gesta konsystencja i jeszcze ta gorycz. Jesli zwymiotowala po pol godzinie od przyjecia antybiotyku to lekarze mowia zeby drugiej dawki nie dawac, bo juz zdazyl sie wchlonac. Podawaj jej malymi porcjami, strzykawka na policzek lej i daj popic.
Zrobiłam tak jak napisałaś z tymi małymi porcjami i dałam popić wodą - wczoraj dałam jej całość bez popijania w trakcie. I dziś rano po podaniu nie zwymiotowała :)
Dzwoniłam też rano do przychodni, powiedziano mi, że jak jeszcze raz zwymiotuje to mam przyjechać i będzie zmiana antybiotyku. I faktycznie nie kazali dawać drugiej dawki po zwymiotowaniu,nawet jak stanie się to chwilę po podaniu leku.
Mam nadzieję, że jej ten antybiotyk pomoże. W poniedziałek zrobię mocz - ogólne badanie.
Wysłałam jeszcze wyniki koleżance,która pracuje w laboratorium i powiedziała, że konieczny jest antybiotyk by nie rozwinęło się coś gorszego. Powiedziała, że na szczęście dosyć szybko odkryliśmy tę infekcję bo też by się mogło szpitalem skończyć.
A antybiotyk to Amoksiklav. Bierzemy go 2,5 ml dwa razy dziennie.
Dziękuję Wam wszystkim bardzo za pomoc :):*

Moja przy innej infekcji podczas gorączki tez wymiotowala podobno jak dziecko ma gorączkę powinno się unikać mleka bo ona fermentacji w zaladku i dochodzi do wymiotów. Wina może być również w smaku moja córka ma 15 miesięcy I zdaża się jej zwymiotowac po podaniu leków czy witamin doustnie... ma wrażliwy przełyk i tyle musze uważać podawać s mniejszych porcjach lub mieszać z posiłkami żeby trochę zneutralizować smak... antybiotyki mają to do siebie że są gorzkie i o brzydkim zapachu do czego nasze pociechy są nie przyzwyczajone... zdrówka dla synka... znam przypadki bardzo tragiczne późno wykryte infekcji drog moczowych u takich maluszków... na szczęście udało Wam się szybko zadzialac...

Co do mleka to dziś czekałam godzinę po antybiotyku by podać córce pierś. Może wczoraj faktycznie i za szybko jej dałam lek i bez popicia i za szybko po tym nakarmiłam ją piersią.
Domyślam się, że smak musi być okropny bo krzywi się strasznie gdy połyka antybiotyk. Ale jakoś daje radę dziś :)
Tylko dlatego tak szybko zrobiłam jej badanie moczu, gdyż miałam już podobną sytuację z synkiem (jak miał rok zaczął w nocy b. często się budzić z płaczem, przekręcać się na brzuch,kopać nóżkami jak na kolki , zrobiłam mocz a tam tyle bakterii, że szkoda gadać. Lekarz powiedział, że musiało go okropnie boleć ).Gdyby nie to, to pewnie byłoby nieciekawie zanim byśmy się jakiś objaw widocznych doszukali.

Napisane na GT-I9195 w aplikacji Forum BabyBoom

Rozwiązanie
Do góry