reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie glukozy

Witam ;)

Ostatnio miałam robione badanie poziomu cukru we krwi po 1 i 2 godzinach po wypiciu 75g. glukozy. Mój wynik to 75,8 na czczo, 144,4 po 1 godzinie i 129 po 2 godzinach. Byłam skonsultować wyniki z diabetologiem. Podobno mam lekką cukrzycę ciążową. Dostałam glukometr i mierzę ile mam cukru godzinę po różnych posiłkach. Jednak zabroniono mi jeść owoców, a te z kolei były moją jedyną alternatywą dla słodyczy, bo tych się wystrzegam. Na pewno muszę być aż tak zasadnicza i do końca ciąży (a skończyłam 25 tydzień) nie jeść żadnych owoców? Czy może wystarczy tylko mierzenie glukometrem i darowanie sobie tego jedzenia, po którym cukier we krwi przekroczy mi 120mg?
Ktoś ma jakieś rady/spostrzeżenia? :)

Pozdrawiam :)

reklama
Cały czas musisz mierzyć i tak układać sobie posiłki żeby nie przekroczyć górnej granicy. Dozwolone owoce to np jabłko ale raz na jakiś czas. Też to przechodziłam. Masakra. Ja mierzyłam przed posiłkiem i godzinę po. po kilku razach zorientujesz się na ile możesz sobie pozwolić.

Jak dla mnie wynik ok zadnej cukrzycy nie masz.
Po takim obciążeniu
Zmieniły sie normy .
Teraz po dwóch h jest do 158 norma.
Ja mialam po dwoch h 138 i nie mialam cukrzycy ciążowej .
Na czczo też masz piekny wynik.
Ja tez mialam 70 cos:)
Zjedz cos i zmierz cukier za godz i za dwie i zobaczysz :p

Ostatnia edycja:
Witam ;)

Ostatnio miałam robione badanie poziomu cukru we krwi po 1 i 2 godzinach po wypiciu 75g. glukozy. Mój wynik to 75,8 na czczo, 144,4 po 1 godzinie i 129 po 2 godzinach. Byłam skonsultować wyniki z diabetologiem. Podobno mam lekką cukrzycę ciążową. Dostałam glukometr i mierzę ile mam cukru godzinę po różnych posiłkach. Jednak zabroniono mi jeść owoców, a te z kolei były moją jedyną alternatywą dla słodyczy, bo tych się wystrzegam. Na pewno muszę być aż tak zasadnicza i do końca ciąży (a skończyłam 25 tydzień) nie jeść żadnych owoców? Czy może wystarczy tylko mierzenie glukometrem i darowanie sobie tego jedzenia, po którym cukier we krwi przekroczy mi 120mg?
Ktoś ma jakieś rady/spostrzeżenia? :)

Pozdrawiam :)

Musisz sprawdzić jak twój cukier zachowuje się po owocach, ja jem normalnie czereśnie, nektarynki, brzoskwinie, arbuza i mi cukier nie skacze, wiadomo że nie kg na raz ale wcale nie tak mało, zjedz i sprawdź
Wg mnie ty nie masz żadnej cukrzycy

Jak dla mnie wynik ok zadnej cukrzycy nie masz.
Zmieniły sie normy .
Teraz po dwóch h jest do 158 norma.
Ja mialam po dwoch h 138 i nie mialam cukrzycy ciążowej .
Na czczo też masz piekny wynik.

Pierwsze słyszę o takich normach, mi diabetolog i w szpitalu mówili że norma po 2godz. do 140 max

Mi gin
Musisz sprawdzić jak twój cukier zachowuje się po owocach, ja jem normalnie czereśnie, nektarynki, brzoskwinie, arbuza i mi cukier nie skacze, wiadomo że nie kg na raz ale wcale nie tak mało, zjedz i sprawdź

Pierwsze słyszę o takich normach, mi diabetolog i w szpitalu mówili że norma po 2godz. do 140 max
Wiem ze takie ale pozniej zmienili jak ciaze prowadziłam w tamtym roku juz takie byly:)
Zalezy moze co kto praktykuje

Więc Sarbiene nie katuj sie zadna dieta bo żadnej cukrzycy nie masz.

Ostatnia edycja:
Cały czas musisz mierzyć i tak układać sobie posiłki żeby nie przekroczyć górnej granicy. Dozwolone owoce to np jabłko ale raz na jakiś czas. Też to przechodziłam. Masakra. Ja mierzyłam przed posiłkiem i godzinę po. po kilku razach zorientujesz się na ile możesz sobie pozwolić.
Tyle ze ona nie ma zadnej cukrzycy;)
Wiem co mowie bo lezalam naa patologii z dziewczynami ktore mialy cukrzycę i diete:)
I normy sa.

reklama

Tak było kiedyś. W tym roku się to zmieniło i są inne normy dla kobiet w ciąży - Tak mi powiedział gin i Pani w lab. Ja miałam na czczo 68, po 1 h 167, po 2 h 141 i cukrzycy nie mam. Po prostu nie jedz owoców na noc i zrezygnuj z bananów.

Wg mnie wynik masz bardzo dobry. Link do: Zmiana kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Do góry