Witam. Czy ktoś obecny tutaj na forum miał może powtarzane badanie oggt 75g glukozy? Czy jest to bezpieczne zarówno dla mnie jak i dziecka? Cały problem powstał przez błąd w laboratorium. Miałam robiony cały pakiet badań, glukozą, krew i toxoplazmoze. Okazało się że kobieta która przeprowadzała badanie kompletnie błędnie podała wynik toxo. To spowodowało że lekarz kazał powtórzyć część badańw innym laboratorium , z tymi z krwi nie było problemu, ale już glukozy nie chcą powtórzyć że względu na duże obciążenie dla organizmu. Boję się że ta kobieta mogła pomylić i te wyniki. Waham się przed podjęciem decyzji a do wizyty u lekarza jeszcze 2 tyg. Próbowałam wyjasnic telefonicznie o co chodzi ale jest bardzo zaparacowany i nie mam pewności że wogole wie z jaką kobieta rozmawia itd.
reklama
P
PaniMisiaczkowa
Gość
Cześć, Też słyszałam, że OGTT jest obciążający. Poza tym robi się go między 24 a 28tc. Chyba jednak decyzję powinien podjąć lekarz prowadzący. Może skonsultuj wynik z diabetologiem (nawet on - line np. na znany lekarz czy coś w tym stylu). On chyba najlepiej oceni co jest lepsze dla Ciebie i Dziecka, czy powtórzenie testu, czy opieranie się na niepewnych wynikach.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Natalia198777
Fanka BB :)
Ja mialam powtórzą glukoze 75g . Pierwsza w 12tc będąc w szpitalu mi zrobiono wyniki wyszły kiepsko niby cukrzyca ciążowa. Gdy po ciaglym badaniu cukru po każdym posiłku bez diety okazalo.sie , ze cukier w normie moja dr kazała powtórzyć i powtarzałam.w 24tc. Tez gluk 75g i wyszło brak cukrzcy
Podziel się: