reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie genetyczne

Justi92

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny powiedzcie mi co oznacza wynik kariotypu 46XY 21p+, wariuje już, szperalam po internecie ale oprócz zespołu downa przy wyniku 47Xy21 + nic nie znalazłam a to się nie zgadza, boję sie szukać dalej a do wizyty u genetyka jeszcze dwa dni dodam że jestem już po 3 poronieniach boję się że okaże się że nie zgadzam się genetycznie z mężem...

reklama
Rozwiązanie
No lepiej nie mieć niedoborów żelaza. Dziecko je z Ciebie pobiera i po porodzie powinno mieć zapas na pół roku. Jeśli nie będzie go miało przez anemię to będzie niedobrze...
A ty po porodzie możesz mieć przetaczaną krew, jeśli będziesz miała anemię... pamiętaj, że w trakcie porodu traci się bardzo dużo krwi.
Jest żelazo z wit. c, które rozpuszcza się na języku. Nie jest niedobre, smakuje jak cukierki. Możesz też kupić żelazo do picia. Pamiętaj tylko, żeby nie pić herbaty suplementując żelazo przez dwie godziny przed i dwie po, ponieważ herbata wypłukuje żelazo z krwi. Najlepiej suplementować żelazo między posiłkami właśnie dlatego, żeby bardziej się przyswoiło. Jedz codziennie mięso jeśli masz taką możliwość (pomaga bardzo) i np...
Hej z tego co kiedys czytalam to nieprawidłowy kariotyp nie musi dawać objawów klinicznych czyli nie musi powodowac wady genetycznej jeśli jest zrównoważony to jest to przyczyna poronień lub problemów z zajściem w ciążę. Prawidłowo dziecko dostaje 23 chromosomy od matki i 23 chromosomy od ojca więc liczba 46 oznacza że jest ok, XY to znaczy że jest to kariotyp meski. Nie wiem tylko co oznacza 21p+ bo plus oznacza nadmiar jakiegoś chromosomu ale liczba 46 oznacza prawidlowa ich ilosc wiec nie chce wprowadzac Cie w błąd. Myślę że tak jak koleżanka wyżej napisała nie warto szukać w Internecie, genetyka jest trudna do ogarnięcia, wynik trzeba skonsutlowac z lekarzem. Życzę cierpliwości! Napewno wszystko jest w porządku. Daj znać co powiedział lekarz.
Cześć dziewczyny powiedzcie mi co oznacza wynik kariotypu 46XY 21p+, wariuje już, szperalam po internecie ale oprócz zespołu downa przy wyniku 47Xy21 + nic nie znalazłam a to się nie zgadza, boję sie szukać dalej a do wizyty u genetyka jeszcze dwa dni dodam że jestem już po 3 poronieniach boję się że okaże się że nie zgadzam się genetycznie z mężem...

Ostatnia edycja:
Poczytałam, że 21+ to dodatkowy chromosom 21 pary wskazujacy na zespół Downa. Mimo wszystko lepiej nie interpretować na własną rękę najlepiej porozmawiać z lekarzem do tego czasu nie szukaj

Mężczyzna o prawidłowej liczbie chromosomów, przy czym ma nadmiar materiału genetycznego na 21 chromosomie- dodatkowe ramię p (każdy chromosom ma dwa ramiona oznaczane jako p i q). Często nie ma objawów takiej zmiany, ale to jest przyczyna poronień. W takim wypadku może dochodzić do nieprawidłowej segregacji chromosomów przy podziale komórek. Zapewne poronienia dotyczyły zarodków o bardzo wadliwym materiale genetycznym. Genetyk powinien określić szansa na to byście mieli dziecko zdrowe z materiałem dna w 100% ok, z materiałem dna z tą zmianą bez efektów fenotypowych, ryzyko płodu że zmianą tak dużą, że ulegnie poronieniu lub martwemu porodowi, lub dziecka urodzonego żywo ale z jakimś zespołem.
Jeżeli to wynik badania Twojego partnera. Jeżeli płodu, to powinniście się oboje zbadać i wtedy albo któreś z Was ma tę zmianę lub powstała de novo u tego zarodka i raczej się już nie powtórzy

Dziewczyny, a co się może wydarzyć od zbyt niskiego poziomu zelaza - hemoglobiny w ciazy? Co jaki czas trzeba kontrolować ten stan, czy poprawiają się wyniki? Jakie sposoby na zelazo w diecie macie? Nie cierpię brać tabletkę, często ich zapominam albo nie mogę przełknąć bo są wielkie😑

reklama
Dziewczyny, a co się może wydarzyć od zbyt niskiego poziomu zelaza - hemoglobiny w ciazy? Co jaki czas trzeba kontrolować ten stan, czy poprawiają się wyniki? Jakie sposoby na zelazo w diecie macie? Nie cierpię brać tabletkę, często ich zapominam albo nie mogę przełknąć bo są wielkie[emoji58]

No lepiej nie mieć niedoborów żelaza. Dziecko je z Ciebie pobiera i po porodzie powinno mieć zapas na pół roku. Jeśli nie będzie go miało przez anemię to będzie niedobrze...
A ty po porodzie możesz mieć przetaczaną krew, jeśli będziesz miała anemię... pamiętaj, że w trakcie porodu traci się bardzo dużo krwi.
Jest żelazo z wit. c, które rozpuszcza się na języku. Nie jest niedobre, smakuje jak cukierki. Możesz też kupić żelazo do picia. Pamiętaj tylko, żeby nie pić herbaty suplementując żelazo przez dwie godziny przed i dwie po, ponieważ herbata wypłukuje żelazo z krwi. Najlepiej suplementować żelazo między posiłkami właśnie dlatego, żeby bardziej się przyswoiło. Jedz codziennie mięso jeśli masz taką możliwość (pomaga bardzo) i np. szpinak, brokuły, buraczki.

Jest żelazo z wit. c, które rozpuszcza się na języku. Nie jest niedobre, smakuje jak cukierki. Możesz też kupić żelazo do picia. Pamiętaj tylko, żeby nie pić herbaty suplementując żelazo przez dwie godziny przed i dwie po, ponieważ herbata wypłukuje żelazo z krwi. Najlepiej suplementować żelazo między posiłkami właśnie dlatego, żeby bardziej się przyswoiło. Jedz codziennie mięso jeśli masz taką możliwość (pomaga bardzo) i np. szpinak, brokuły, buraczki.

O niczym z tych rzeczy nie miałam pojęcia! Dziękuję Ci bardzo bardzo za pomoc ❤

Rozwiązanie
reklama
Do góry