reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania

KAtka - toxo to ja miałam robione na samym początku i pytałam ostatnio gina i powiedział mi że teraz juz nie ma potrzeby

bo to jest grożne tylko do 10-12 tygoidnia

reklama
mhm..to czemu moj gin mi nie zlecil tego badania.

musze sie go wypytac na najlizszej wizycie,w ogolemusze sobie stworzyc sobie liste pytan,bo na wizycie wszytsko mi wylatuje z mojej glowy.

ja tez mialam toxo na pocztaku. ale ostanio w programie "mamo juz jestem" rozmawiali o toxo i lekarz mowil, ze trzeba powtorzyc w trakcie ciazy. ja musze zapytac mojego gina.

a w tym tygodniu musze sie wybrac na profil cukru

ja jestem po tescie glukozowym. w poniedzialek wyniki.

aha - jakbyscie tez mialy robic, to koniecznie wezcie cytryne i wcisnijcie to tej glukozy, bo jest strasznie mdla. ja wcisnelam pol.

Gufi dzielna mamuska z Ciebie ;)  ... ja rozpuscilam w wodzie tylko ... taką malą butelke ... na poczatku bylo niezle :D .. ale pod koniec juz mi sie "zwracalo" ;)

Dziewczyny, powiedzcie mi jak nazywają się badania na toksoplazmozę. Ja nie miałam ich robionych w ogóle :( Wprawdzie ginka na samym początku pytała, czy mam do czynienia z kotami i powiedziałam, że nie mam bo nie mam tylko, że nie mam do czynienia od kilku lat, a całe życie wychowywałam się z gromadą kotów. Oglądałam program na tvnstyle i tam kobitka mówiła, że ona miała na początku ciąży wyniki prawidłowe a w trakcie ciąży choroba się u niej ujawniła, nikt jej drugi raz badań nie robił i okazało się po porodzie dopiero, że była chora i dziecko też! Kurcze wystraszyłam się na maksa! Czy te badania są płatne, pewnie tak, bo to do standardu nie należy, ile orientacyjnie kosztują? Badań na glukozę też nie miałam robionych!! :( :(

Renee w karcie ciązy mam napisane : badania miano Ig przeciwtoksoplazmowych :) ... wydaje mi sie ze wcale nie musisz miec skierowania na te badania, a jak cos to nawet Twoj lekarz rodzinny moze Cie skierowac ... a czy platne wszedzie to nie wiem ... ja placilam kolo 40 zł :)
Nie denerwuj sie , wszystko napewno jest dobrze :)

Renee29 - w pierwszej ciazy mialam ronbione badanie na toksoplazmoze,teraz nie.Lekarz mi powiedzial,ze jesli wczesniej nie bylam chora,prawdopodoboienstwo,ze zachoruje jest znikome.Przyjelam to i staram sie nie myslec inaczej.
Co do badan przez glukoze - moj gin twierdzi,zenie mam zadatkow na cukrzyce ciazowa.To badanie sie robi wowczas gdy,wyniki ze zwyklego badania krwi sa nie najlepsze.W pierwszej ciazy tez nie mialam tego badania,cukier caly czas w normie.

Co do toxo - pamietam,ze lekarz dal mi skierowanie,i moznabylo sobie to zrobic odplatnie <koszt wtedy okolo 100> albo normalnie na kase chorych,mi sie udalo znalezc miejsce w terminie wymaganym przez gina.Ja jestem z Poznania i badania robilam w szpitalu na Lutyckiej.
Jesli nie wiesz gdzie zrobic takie badanie,to albo dowiedz sie u siebie w przychodni albo zadzwon do wiekszego spzitala,gdzie jest oddzial zakazny,powinni pokierowac.
Badanie na krzywa cukrowa zrobisz w kazdej przychodni.

POzdrawiam

reklama
Wlasnie odebralam wyniki badan

cukier w porzadku, mocz chyba tez :D

Bardzo wzrosly mi biale cialak krwi 12.8  (norma 4,0-10,0)
a czerwone pospadaly ::)

wczesniej biale tez mialam wysoko, bo nawet powyzej 13,xx ale czerwone tez mialam w normie, a teraz czerwone poniezej normy ::)

tak samo hemoglobina spadla do 11.6 ( nie jest tak zle ;) )

wydaje mi sie jednak ze to normalne ze pod koniec ciazy jakos te wyniki sie zmieniają :) zreszta dzisiaj jade z wynikami do gin. wiec wszystkiego sie napewno dowiem :)

Do góry