reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania prenatalne?

Mommyof1x01

Zaciekawiona BB
Witam was mamusie mam pytanie odnośnie badań prenatalnych za 2 tygodnie ide na pierwsze takie badanie i troszkę sie stresuje. Jak to wygląda? Jest USG:ale jakie przez powłoki brzuszne czy dopochwowe? Normalne czy 3D? Czy w 11/12 tc można juz na takim badaniu zobaczyć przypuszczalna płeć maleństwa? To moja pierwsza ciąża więc doinformowana zbytnio nie jestem czytałam troche o tym ale wszytsko w artykułach jest bardzo uogólnione a mnie bardziej interesują doświadczenia mamusiek i jak u was wyglądało pierwsze badanie prenatalne?

reklama
Rozwiązanie
hej. zależy gdzie się udajesz do lekarza.
ja byłam prywatnie u lekarza z certyfikatem fmf i aktualnymi audytami. miał mega nowoczesny sprzęt, to też dużo daje.

Ja byłam w 12t4d
do super szczupłych nie należę, a mimo tego miałam całe badanie przez brzuch, wcześniejsze u mojego dopochwowo na NFZ. zależy jak dzieciaczek się ułoży.
u nas odrazu rozłożył nóżki i świecił klejnotami więc lekarz na 90% stwierdził chłopaka :) wczoraj na polowkowych potwierdzony synek.
na koniec badania miałam zrobiony rzut 3d i wydrukowane 2 wersje tego zdjęcia.

jak chcesz to podeślę Ci fotki żebyś wiedziała czego się spodziewać.
To zalezy czy jestes szczupla czy bardziej puszysta z tym usg. Jesli do tej pory mialas przez brzuch to pewnie teraz tez tak będzie. Zalezy gdzie sie umowilas, jak do lekarza z certyfikatem fmf to badanie bedzie zrobione profesjonalnie i zapewne w 3d (obraz w tych tygodniach jest jeszcze"ladniejszy" dla naszego oka w 2d), bo w nowoczesnych gabinetach maja taki sprzet. Co do plci to moze dowiesz sie wstepnie. Ja mialam w 13 tygodniu i mi lekarz powiedzial, ale to jeszcze nic pewnego.

Ja miałam takie usg przez brzuch w 2d w 13 tygodniu ciąży. Ale możesz też wybrać sobie lekarza który robi takie usg w 3d. U mnie na tym usg wyszło, że chłopczyk bo doktor stwierdził, że coś widać między nóżkami :) . A na kolejnej wizycie u lekarz prowadzącego wyszło, że dziewczynka to było w 15 tygodniu. No jak do tej pory potwierdza się to na każdym usg i również na usg połówkowym u innego lekarza. Także co do płci to na tym etapie podchodziłabym z rezerwą ;) .

Ja mialam w 11+6 tc badanie poznalam plec i do dzisiaj potwierdzona. A do tego moj lekarz bardzo dokładnie wszystko robil. Przez pochwe a później przez brzuszek.

Witam was mamusie mam pytanie odnośnie badań prenatalnych za 2 tygodnie ide na pierwsze takie badanie i troszkę sie stresuje. Jak to wygląda? Jest USG:ale jakie przez powłoki brzuszne czy dopochwowe? Normalne czy 3D? Czy w 11/12 tc można juz na takim badaniu zobaczyć przypuszczalna płeć maleństwa? To moja pierwsza ciąża więc doinformowana zbytnio nie jestem czytałam troche o tym ale wszytsko w artykułach jest bardzo uogólnione a mnie bardziej interesują doświadczenia mamusiek i jak u was wyglądało pierwsze badanie prenatalne?
Dużo zależy od ułożenia dzieciaczka w brzuchu. Może uda się poznać płeć ;)

Ja mialam w d2 i dopochwowo mimo ze jestem szczupla. Jest to wg mnie zwykle usg tyle ze z dokladnymi pomiarami ;-)
Płci nie poznalam niestety. Moja gin podaje jak ma 100%pewnosci

reklama
Tak jak dziewczyny piszą, rodzaj usg glownie zależy od tego czy jesteś szczupła czy pulchniejsza, jeżeli jesteś szczupła to z reguły przez brzuch. Zdaża się jednak czasami że dziecko "nie chce współpracować" i lekarze robią i tak usg dopochwowe. Jeżeli chodzi o płeć to wszystko zależy od tego jak maluszek będzie ułożony, ale jest szansa na to że lekarz juz Ci powie- rzadko widac juz coś na 100%, ale coś juz można zasugerować :)

hej. zależy gdzie się udajesz do lekarza.
ja byłam prywatnie u lekarza z certyfikatem fmf i aktualnymi audytami. miał mega nowoczesny sprzęt, to też dużo daje.

Ja byłam w 12t4d
do super szczupłych nie należę, a mimo tego miałam całe badanie przez brzuch, wcześniejsze u mojego dopochwowo na NFZ. zależy jak dzieciaczek się ułoży.
u nas odrazu rozłożył nóżki i świecił klejnotami więc lekarz na 90% stwierdził chłopaka :) wczoraj na polowkowych potwierdzony synek.
na koniec badania miałam zrobiony rzut 3d i wydrukowane 2 wersje tego zdjęcia.

jak chcesz to podeślę Ci fotki żebyś wiedziała czego się spodziewać.

Rozwiązanie
reklama
Do góry