reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Badania prenatalne

Cześć dziewczyny, byłam 16 lipca na usg połówkowym niby wszystko dobrze było ale nie wiem gdzie napisana jest długość Dziecka od głowy do stóp bo z usg wychodzi na to że moje dziecko miało 13,5 cm a na 22 tydzień to za mało i się martwię że mam małą córeczkę ze coś jest nie tak dla wglądu dołączam zdj usg i dokumenty i nie wiem czy 13, 5 cm to jej długość całkowita? To za mało na 22 tydzień
Twoja córeczka jest większa niż wynikałoby to z OM:) tak więc spokojnie, długości dziecka się na tym etapie już nie mierzy bo to mała kuleczka i nie dałoby rady:) jeśli obwód główki, brzuszka i długość kończyn jest ok to niczym się nie martw

reklama
Dziewczyny, byłam 3 dni temu na prenatalnych, wszystko jest dobrze, serduszko itd ale na końcu powiedział, że serduszko za szybko bije norma jest do 170 a Mała miała 173... I mówił, że mam się zgłosić na połówkowe., czy wy też tak miałyscie. Strasznie się denerwuje, mimo, że lekarz powiedział, że żadnej wady nie widzie, bo krew pięknie płynie do serca, lewa i prawa komora też w porządku.
173 to normalne tętno, więc w ogóle nie masz się czym martwić. Jeśli miałaś badanie w 11 tygodniu to jest ogólnie normalne tętno dla tego tygodnia, jak się zarodek z serduszkiem pojawia to ono bije bardzo szybko I właśnie tak do 13 tygodnia wchodzi do granicy 150-170. Ja miałam dwa razy badanie prenatalne - jedno w 11 tygodniu I byl9 176 I lekarz powiedział, że idealne, drugie miałam w 12+5 I było 162 już. Po drugie to dzidziuś tak jak I dorosły ma skoki tętna, w wyższej ciąży jak będziesz mieć robione KTG to np takie skoki tętna poza normę są wręcz oznaką zdrowego serduszka - bo dziecku powinno delikatnie skoczyć tętno na chwilkę jak się np. intensywnie rusza. Są to fizjologiczne skoki tak jak u dorosłej osoby. Także nic się nie martw - wszystko jest dobrze. Możesz poprosić swojego ginekologa na następnej mwizycie, żeby Ci podał tętno maluszka - zobaczysz, że wszystko będzie ok.

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, byłam 16 lipca na usg połówkowym niby wszystko dobrze było ale nie wiem gdzie napisana jest długość Dziecka od głowy do stóp bo z usg wychodzi na to że moje dziecko miało 13,5 cm a na 22 tydzień to za mało i się martwię że mam małą córeczkę ze coś jest nie tak dla wglądu dołączam zdj usg i dokumenty i nie wiem czy 13, 5 cm to jej długość całkowita? To za mało na 22 tydzień
Kochana nie mierzy się dziecka na tym etapie ciąży. Twój maluszek wręcz to jakiś gigant- w 18 tyg waży 400g, moje malenstwo w 21 tygodniu wazylo 320 g. Twoj maluszek ma wszystjie wymiary powyzej normy i to o jakieś dwa tygodnie - j to bym się raczej mojego ginekologa podpytywala, czy nie urodzę jakiegoś giganta. :)

Do góry