reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania Po Poronieniu

Część dziewczyny
Proszę was o poradę..
Jestem mamą 2 córek . Kiedy chcieliśmy kolejne bobo to już nie tak łatwo.. zaczęły się problemy. Jestem obecnie mama 4 aniołkow. 9tydz, 7tydz ( puste jajo) 17tydz i 9 tydz. Przy tym ostatnim poronieniu brałam acard 75 i clexane 0.4 ale dopiero jak pojawił się zarodek (tak zdecydował gin) i straciłam .
Zrobiłam po tym trzecim poronieniu badanie genetycznie .wyszło że mam detekcję haplotypu M2 heterozygotycznym w genie ANXA5 i genotyp homozygotyczny 4g polimorfizmu
Dodatkowo jeszcze zrobiłam białko s antygen mam 119 % a norma 115
I insulinoopormosc mi wyszla.🤷
Ja już nie wiem co jest grane .. 😭
Białko c w normie
P/c przeciw b20glokoproteina igg igm w normie
Homocysteina w normie
Krazacy antykoagulant tocznia też w normie
Co jeszcze zrobić ? Czy już nie jest nam dane mieć dzieciątko 😔

reklama
Część dziewczyny
Proszę was o poradę..
Jestem mamą 2 córek . Kiedy chcieliśmy kolejne bobo to już nie tak łatwo.. zaczęły się problemy. Jestem obecnie mama 4 aniołkow. 9tydz, 7tydz ( puste jajo) 17tydz i 9 tydz. Przy tym ostatnim poronieniu brałam acard 75 i clexane 0.4 ale dopiero jak pojawił się zarodek (tak zdecydował gin) i straciłam .
Zrobiłam po tym trzecim poronieniu badanie genetycznie .wyszło że mam detekcję haplotypu M2 heterozygotycznym w genie ANXA5 i genotyp homozygotyczny 4g polimorfizmu
Dodatkowo jeszcze zrobiłam białko s antygen mam 119 % a norma 115
I insulinoopormosc mi wyszla.🤷
Ja już nie wiem co jest grane .. 😭
Białko c w normie
P/c przeciw b20glokoproteina igg igm w normie
Homocysteina w normie
Krazacy antykoagulant tocznia też w normie
Co jeszcze zrobić ? Czy już nie jest nam dane mieć dzieciątko 😔
A jakaś przyczyna straty w 17tc została ustalona? Nigdy nie badalas genetycznie kosmowek? I czy badaliscie oboje kariotypy? Czy bierzesz metformine i jeśli tak, to czy ją odstawiłas w ciąży? Anxa5 i pai-1 to faktycznie już są ryzyka zakrzepowe, może za małe dawki leków miałaś, bo 75+0,4 to dawki profilaktyczne a nie lecznicze. Polecam konsultację z hematologiem, może też z innym ginekologiem.

A jakaś przyczyna straty w 17tc została ustalona? Nigdy nie badalas genetycznie kosmowek? I czy badaliscie oboje kariotypy? Czy bierzesz metformine i jeśli tak, to czy ją odstawiłas w ciąży? Anxa5 i pai-1 to faktycznie już są ryzyka zakrzepowe, może za małe dawki leków miałaś, bo 75+0,4 to dawki profilaktyczne a nie lecznicze. Polecam konsultację z hematologiem, może też z innym ginekologiem.
Ja badałam kariotypy mąż nie. Jakoś tak wszystko po omacku u nas idzie 🤷 nikt w sumie nie zasugerował badań kosmowki 🥺
Nie biorę metforminy bo dopiero niedawno zrobiłam badania w tym kierunku . Właśnie zmieniłam gin i pokierowała narazie na te badania co pisałam wyzej 🤷
No właśnie też już tak o tym pomyślałam że może powinna być dawka zwiększona .

Dziwne też to że córki zupełnie bez żadnych komplikacji udało nam się "stworzyc". Maja 13 i 8 lat . A teraz takie problemy 🥺

Ja badałam kariotypy mąż nie. Jakoś tak wszystko po omacku u nas idzie 🤷 nikt w sumie nie zasugerował badań kosmowki 🥺
Nie biorę metforminy bo dopiero niedawno zrobiłam badania w tym kierunku . Właśnie zmieniłam gin i pokierowała narazie na te badania co pisałam wyzej 🤷

Dziwne też to że córki zupełnie bez żadnych komplikacji udało nam się "stworzyc". Maja 13 i 8 lat . A teraz takie problemy 🥺
To nie jest dziwne, Wasze ciała 14 i 9 lat temu były inne niż teraz

Ale w tym 17 tygodniu wyszło coś z histopatologii? Nacieki zapalne albo zakrzep, ognisko niedokrwienne? Albo wcześniej na USG było widać np. jakiś obrzęk plodu?

Może tak być, że kilka przyczyn się składa - złe cukry, skłonność do zakrzepów, słabe nasienie (pewnie niebadane?). Nie ruszylas też tematu immunologii. Są lekarze, którzy proponują tzw. żelazny zestaw: progesteron, heparynę i steryd. U Ciebie doszłaby też być może metformina (kontrowersyjny temat, czy odstawiać w ciąży).

A kiedy badalas te homocysteine, ile czasu to było po ciąży, i jaki był wynik? Do starań powinno być poniżej 7.

Ale w tym 17 tygodniu wyszło coś z histopatologii? Nacieki zapalne albo zakrzep, ognisko niedokrwienne? Albo wcześniej na USG było widać np. jakiś obrzęk plodu?

Może tak być, że kilka przyczyn się składa - złe cukry, skłonność do zakrzepów, słabe nasienie (pewnie niebadane?). Nie ruszylas też tematu immunologii. Są lekarze, którzy proponują tzw. żelazny zestaw: progesteron, heparynę i steryd. U Ciebie doszłaby też być może metformina (kontrowersyjny temat, czy odstawiać w ciąży).

A kiedy badalas te homocysteine, ile czasu to było po ciąży, i jaki był wynik? Do starań powinno być poniżej 7.
Nic nie wyszło w histo. Tylko silnie skręcona pępowina. Ja nawet nic nie czułam żeby było nie tak szłam na kontrolę wtedy i okazało się że dziecko już martwe. Na prenatalnych też wszystko było wporzadku .
Homocysteina to teraz badalam bo zmieniałam lekarza . To ona mi dała teraz pakiet badań . Wcześniej nikt. 😔

Ostania stratę miałam w sierpniu 2024

Załączniki

• 17418706301407307538640188234023.jpg
    17418706301407307538640188234023.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 0
  • 17418706598533532065354252879904.jpg
    17418706598533532065354252879904.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 0
  • 17418706908687358214038287442326.jpg
    17418706908687358214038287442326.jpg
  • 17418707087413612607191908645124.jpg
    17418707087413612607191908645124.jpg
  • 17418707384773200793085904806947.jpg
    17418707384773200793085904806947.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
reklama
A glukozy nie badali Ci w tym samym czasie co insuliny? Ta ginekolog już widziała te wyniki?

No i jednak homocysteina niby w normie a jednak do obniżenia.

Do góry