reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania HSG

reklama
A miałaś sonoHSG czy zwykle? Przy sono nie ma rentgena i można się starać w tym samym cyklu.

@Wiktoria94 jeśli masz zwykłe HSG z rentgenem - też słyszałam o możliwej szkodliwości promienieniowania i wstrzymania się 1 cykl. Posłuchałabym lekarza. Zwiększone szanse po drożności są przez 3 cykle, więc wg mnie lepiej wstrzymać się ten pierwszy i mieć spokojną głowę

Masz racje być może miałam bez rentgena. Robiłam to prywatnie w gabinecie lekarz wpuszczał płyn i patrzył na usg czy drozne.

Hej, odświeżam wątek, może ktoś tu zajrzy :)
Chcialabym zapytać te z was które miały wykonywane zwykle hsg (w szpitalu pod rentgenem) - jakie środki znieczulające miałyście podane przed badaniem?

Chcialabym zapytać te z was które miały wykonywane zwykle hsg (w szpitalu pod rentgenem) - jakie środki znieczulające miałyście podane przed badaniem?
Ja miałam tylko Diklofenak w czopku, dodatkowo wzięłam nospę. W poniedziałek idę na selektywne hsg mam nadzieję że dostanę coś mocniejszego niż na zwykłym 😅

Ja miałam tylko Diklofenak w czopku, dodatkowo wzięłam nospę. W poniedziałek idę na selektywne hsg mam nadzieję że dostanę coś mocniejszego niż na zwykłym 😅
Oo, a ten czopek i nospe długo przed badaniem wzięłaś? Podziałało coś czy mimo to bolało?
Co to jest selektywne hsg? Nie słyszałam chyba 🤔

Ja dostałam dwa zastrzyki w tyłek, jeden był na pewno z tej samej substancji, co ma nospa, drugi niestety nie pamiętam (jakiś przeciwbólowy). Robili nam jakoś na godzinę przed. Mnie mimo wszystko bolało, jak taki mocny ból okresowy, tylko skumulowany w krótkim czasie. Ale do wytrzymania 😉 Zastanawiam się jak by było, gdybym w ogóle tych leków nie dostała 🫣 Ale nie chcę bynajmniej straszyć, bo ból to subiektywne odczucie. Dużo gorsza była dla mnie biopsja.

Ja dostałam dwa zastrzyki w tyłek, jeden był na pewno z tej samej substancji, co ma nospa, drugi niestety nie pamiętam (jakiś przeciwbólowy). Robili nam jakoś na godzinę przed. Mnie mimo wszystko bolało, jak taki mocny ból okresowy, tylko skumulowany w krótkim czasie. Ale do wytrzymania 😉 Zastanawiam się jak by było, gdybym w ogóle tych leków nie dostała 🫣 Ale nie chcę bynajmniej straszyć, bo ból to subiektywne odczucie. Dużo gorsza była dla mnie biopsja.
Jak zastrzyk to przypuszczam że Ketonal, czytałam gdzieś w internecie że niektórzy tak dają. No ciekawe, dzwoniłam do jednego szpitala to powiedzieli że oni nic nie podają, a tam gdzie idę to właśnie dożylnie i jeśli dobrze usłyszałam to jest to paracetamol...
A miałaś drożne? Mi na sono wyszedł jeden niedrożny, więc się nastawiam na duży ból...

Jak zastrzyk to przypuszczam że Ketonal, czytałam gdzieś w internecie że niektórzy tak dają. No ciekawe, dzwoniłam do jednego szpitala to powiedzieli że oni nic nie podają, a tam gdzie idę to właśnie dożylnie i jeśli dobrze usłyszałam to jest to paracetamol...
A miałaś drożne? Mi na sono wyszedł jeden niedrożny, więc się nastawiam na duży ból...
Tak, ketonal! O matko, tylko paracetamol? To ja bym coś wzięła na własną rękę przed. Na mnie to prawie nie działa, chyba że to jakaś maksymalna jednorazowa dawka (która nie wiem jaka jest).
Miałam drożne. Niektórzy mówią, że jak drożne to nie boli, ale ja się z tym nie zgadzam. Subiektywna ocena.

ja miałam pod USG nic mi nie dawali, ale zażywałam tabletkę przed. Trzymam kciuki żeby były drożne 🤞 kiedy masz ?

reklama
Tak, ketonal! O matko, tylko paracetamol? To ja bym coś wzięła na własną rękę przed. Na mnie to prawie nie działa, chyba że to jakaś maksymalna jednorazowa dawka (która nie wiem jaka jest).
Miałam drożne. Niektórzy mówią, że jak drożne to nie boli, ale ja się z tym nie zgadzam. Subiektywna ocena.
No więc właśnie też mnie to przeraża że tylko paracetamol. Chyba po prostu kupię sobie jakieś tabletki silne i na oddziale pogadam z lekarzem co wziąć. Okropne to jest że człowiek na własną rękę musi o takich rzeczach myśleć i się dowiadywać 😡

Do góry