reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Babcine przesądy.....dotyczące ciąży ....

Mili popieram w 100%, ja tez juz mam czesc rzeczy i zamierzam wszystko skompletowac przed rozwiazaniem :-):-):-) Moje kolezanki amerykanki w zyciu nie slyszaly o takich przesadach i wszystkie dzieciaczki zdrowe i dorodne :-):-)

reklama
No to ja wam opowiem historię rodzinną....prawdziwą.
Moja pra-pra babcia gdy była w ciąży któregoś razu wystraszyła się konia, który stanął dęba, gdy wyszła przywitać męża. Objęła się ramionami i po urodzeniu dziewczynki okazało się, że ma znamię na ramieniu....tzn na długość palca ciemną rysę.I ta córka...moja pra-babcia, gdy była w ciąży z moją babcią wystraszyła się myszy....złapała się za brzuch...no i moja babcia ma w tym miejscu brązowy ślad. Z kolei moja babcia bardzo się pilnowała żeby niczego sie nie wystraszyc. No i Jak chodziła w ciązy z moją ciocią, to kot wskoczył jej na kolana, gdy ucinała sobie dzrzemkę w ogrodzie....wystraszyła się...splotła ręce...i co?...No i ciocia ma znamię na jednej dłoni. A to nie wszystko, bo babcia potem była w ciąży z moją Mamą...i też wystraszyła się...jakiegoś robala.....zlapala z szyję....i mama ma ślad na kości obojczykowej.
A historia się nie kończy, bo Mama jak była w ciąży ze mną, to któregoś razu wystraszył ją Tata....Mama mało nie zemdlała ze stachu i położyła ręke na piersiach....no i taki klops....ja mam ślad własnie w tym miejscu.
No a teraz ja jestem w ciąży i pewnie to bedzie dziewczynka.....no i nie wiem...wierzyć nie wierzyc....bo to jakaś klątwa rodzinna czy co:-)...ale wole nie sprawdzać na sobie i swoim dziecku:-)

ullana ...ale historia !!!:szok:

Moja koleżanka z pracy kiedy była w ciąży odcedzając ziemniaki ....oparzyła brzuch ..i miała taką charakterystyczną plamkę o dziwnym kształcie .Kiedy urodził się jej synek miał znamię właśnie w tym kształcie na pleckach . Koleżanka od razu przypomniała sobie pechowe ziemniaki :szok::wściekła/y:i jest pewna na 100% ,że to nie przypadek

No niezła historyjka rzeczywiście :tak:

Ja dzisiaj musiałam spotkać się z teściową :sorry2: patrzała na mnie z balkonu i widziała jak jedna Pani chwali mój brzuszek i rzyczy udanego porodu itd. Jak doszłam do góry to mi jęczała żeby ona czasem mnie nie urzekła :happy2::baffled::no: dobijają mnie takie przesądy

Z tymi myszkami to zobaczymy czy u mnie się sprawdzi. Bo zaraz na początku ciąży oparzyłam sobie brzuch. Smażyłam wątróbkę i tłuszcz na mnie prysnął a ja się złapałam za brzuch. :baffled:

ja wierzę w takie rzeczy, bo moja sąsiadka jak miała pożar domu to złapała się za podbródek z rozpaczy jak była w ciązy i córa urodziła sie z takimi czerwonymi plamami na podbródku - jakby oparzeniami... ma już je 17 lat i rosną razm z nią...

No ja jednak staram się nie myśleć o tym, zwłaszcza, że wczoraj byłam u gina i ....najprawdopodobniej będzie dziewczynka:-)( a to kolejna przepowiednia mojej Mamy:-)....wg niej do 2010 na chłopca nie mamy szans)
No i jak bedzie dziewczynka, to nie chcę, żeby miała jakieś znamię....Moje nie jest widoczne....przynajmniej dla wszystkich, więc jest ok, ale na buźce !!

Czasem mi się wydaje, że jak o tym myśleć nie będę , to skończy się na mnie przekazywanie znamion.

a jeżeli chodzi o znamiona to : moja babcia ,moja mama i ja mamy pieprzyk pod prawą piersią dokładnie takiej samej wielkości i w tym samym miejscu co Wy na to :-D:-D:-D

Witam serdecznie!

Co prawda jestem dopiero w pierwszej ciąży, ale moja babcia, mama i ciocia zamęczają mnie przesądami. A ja zamiast je wysłuchać a drugim uchem posłać w eter, to się nimi zamartwiam. i tak:

1. nie można oglądać nieszczęśliwych dzieci, bo i takie się urodzi
2. nie można oglądać krwi i strasznych filmów, bo tak jak w punkcie wyżej dziecko urodzi się chore
3. nie można kompletować szybciej rzeczy dla dziecka niż po jego urodzeniu, bo dziecko urodzi się martwe
4. nie można mieć kota ani psa w swoim otoczeniu, bo dziecko urodzi się z buzią podobną do psa czy kota
5. nie można patrzyć kotu w oczy, bo dziecko urodzi się z kocimi oczami
6. trzeba dużo spać, bo jeśli będę mało odpoczywała, to dziecko będzie całe noce płakało
7. nie można kręcić włosów w ciąży, bo dziecko owinie się pępowina
8. jak dziecko się urodzi, to trzeba pozbyć się z domu kota, żeby nie wygryzł dziecku ust jak dziecko będzie pachniało mlekiem
9. nie można głaskać zwierząt, żeby dziecko nie głaskało zwierząt
10. jeśli ktoś Cie wypchnie z domu z kartką w ręku, to dziecko będzie chciało zjeść każdą kartkę jaką znajdzie
11. jeśli matka chce, żeby jej dziecko się uczyło, to powinno w ciąży czytać dużo książek

i wiele wiele innych. jak coś mi się przypomni, to napiszę.
a teraz zamiast cieszyć się macierzyństwem to stresuję się i uważam na każdym kroku, żeby nie zrobić krzywdy swojemu dziecku.

reklama
  • mama mi mówiła żebym nie mówiła że od kogoś śmierdzi bo będzie dziecku z buzi śmierdziało
  • albo jak kobieta w ciazy nieumyslnie usiadzie na torebce drugiej kobiecie to ze ona zajdzie w ciaze

Do góry