Jak leczycie u dziecka ?
Ostatnia edycja:
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Wiesz co jeśli w tydzien jest widoczna poprawa, ale całość nie jest do końca doleczona, to ja widzę sens sterydu z antybiotykiem przez jeszcze jakiś czas, żeby sprawę zamknąć i nie dopuścić do sytuacji, gdzie przetrwały najsilniejsze bakterie i to one będą się teraz namnażać tworząc tylko trudniejszy do ujarzmienia problem. Wiem, ze i steryd i antybiotyk to coś, czym bardzo się straszy, ale problemem jest ich nadużywanie, a nie w ogóle używanie... Po 10 latach walki z własną atopią po prostu wiem, że nie ma żartów z bakteriami na tych rankach.Zastanawiałam się czy nie możnaby było zastosować innego antybiotyku. Lub ewentualnie zrobić posiew ze skóry. Lekarz przepisuje steryd bez wytłumaczenia żadnego.
Protopic właśnie nie jest sterydem i można go używać dłużej, niż steryd, ale jednocześnie to bardzo nowa rzecz i nie można wykluczyć, ze jest niebezpieczny dla skóry. Nie ma też jakichkolwiek badań na małych dzieciach. Sama stosuję w bardzo ograniczonej ilości. Tylko w pytaniu autorki nie plamki sa problemem, a ich nadkażenie - nie ma opcji, żeby stosować Protopic na zakażoną ranę.Mój syn AZS oraz jest alergikiem. My stosujemy kosmetyki z serii la roche. Ale jak ma właśnie takie czerwone krostki wtedy stosujemy protopic ( jest to steryd) wystarczy że posmaruje raz czy dwa. I później pięknie się goi.
Widzę, że jesteś bardziej zorientowana w temacie niż ja. Bo dla mnie to nowość. A tak zapytam, a nie próbowałaś leczyć tych nadkażeń samym antybiotykiem?Protopic właśnie nie jest sterydem i można go używać dłużej, niż steryd, ale jednocześnie to bardzo nowa rzecz i nie można wykluczyć, ze jest niebezpieczny dla skóry. Nie ma też jakichkolwiek badań na małych dzieciach. Sama stosuję w bardzo ograniczonej ilości. Tylko w pytaniu autorki nie plamki sa problemem, a ich nadkażenie - nie ma opcji, żeby stosować Protopic na zakażoną ranę.
Nie mam dużo doświadczenia w zakażonych rankach, ale tu wydaje się, ze steryd jest po to, żeby rana mogła się w ogóle zagoić szybko, oprocz tego, ze zostanie pozbawiona bakterii, inaczej wciąż otwarta ranka stanowi super łatwą drogę dla kolejnych problemów i zakażeń. Zazwyczaj strategia lekarza jest taka, ze chce doleczyc dobrze istniejący problem i przywrócić ciągłość naskórka, żeby skora mogła się znów bronic i wtedy dopiero pracujemy nad odbudowaniem płaszcza lipidowego itd czyli emolienty, inne kosmetyki. Jak już uporacie się z tym problemem w calosci, to nie musisz wracac do sterydów, można sięgnąć po inne preparaty, albo w ogóle utrzymać dobry stan skory tylko pielęgnacją. Według mnie naprawdę jeszcze chwila na tym sterydzie nie zaboli, a w przyszłości i tak trzeba działać tak, żeby ich unikać, bo steryd i skora twarzy to słabe połączenie, bo jest cienka i właśnie tylko krótkotrwała terapia wchodzi w gre. Wiem, ze na fb istnieją grupy o azs - może spróbuj tam zapytac? Kiedyś taką widziałam i tam jest masa ludzi z duzym doświadczeniem, ale ostatecznie musimy komuś zaufać i ja bym tu zaufała lekarzowi, jednak on widzi na bieżąco jak problem przebiega i może szybko reagować.Widzę, że jesteś bardziej zorientowana w temacie niż ja. Bo dla mnie to nowość. A tak zapytam, a nie próbowałaś leczyć tych nadkażeń samym antybiotykiem?