reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

AZS i skaza białkowa

Witam

... mam pytanie czy jeśli dziecko ma skazę białkową i AZS to w rozmazie z krwi powinien być zwiększony odsetek eozynofili ???

reklama
BATONIK24 - u mojego synka zawsze w morfologii wychodzą podniesione eozynofile i lekarze zawsze mówią, że to właśnie typowe dla alergików.

Nice-girl ... a moja Blanka ma właśnie wymaz z krwi w normie :sorry: ale skazę i azs ma stwierdzone od 2mż, choc po roku przeszliśmy na bebiko i jest OK, od czasu do czasu ma wysyp, np przed świętami zjadła pomarańczę i ją zsypało, potem z tej wysypki zostały jej takie liszajowate placki na pleckach :eek:

BATONIK - może już stopniowo z tego wyrasta - no i całe szczęście :-) Skoro mleko jest ok, to już ogromny sukces, oby tak dalej było i za jakiś czas może zapomnicie o tej całej alergii :-)
U nas w 3 morfologiach jakie miał w życiu robione zawsze były podniesione te eozynofile i mówili właśnie, że to typowe dla alergików. Ale może nie każdy alergik musi mieć to podniesione, przecież często dzieci mają ewidentnie alergię, a ige całkowite w normie.

Droga Mamo,
może tak byc ale nie musi i nie zawsze widać eozynofilię w rozmazie. Kiedyś , gdy nie było wiadomo o całkowitym IgE we krwi, przywiązywano dużą wagę do eozynofilii, obecnie jest to jedynie jedno z badań, które może , ale nie musi wskazywać na atopię (atopowe zapalenie skóry lub skaza białkowa, astma, alergiczny niezyt nosa). Ponadto eozynofilia może tez występować u dzieci z zakażeniem pasożytniczym (np. owsiki, toksplamzmoza) lub w przebiegu białaczek bądź leczenia doustnego sterydami. Dodam tylko, że u 30% pacjentów, pomimo typowych objawów skazy białkowej , AZS czy astmy całkowite IgE we krwi również jest w normie.
Pozdrawiam!

Witam ;) mój syn ma 5m, po skończeniu ok 1,5m wyskoczyła mu pierwsza dziwna wysypka, szorstkie, zaczerwienione krostki pojawiły się na dekolcie, szyi, za uszami byliśmy u dermatologa wg nie była to skaza, nasza pediatra też tak uważała...dostaliśmy maść z hydrokortyzonem i oczywiście wszystko w mgnieniu oka zeszło. Od tamtej pory dziwne wysypki i szorstka skóra są naszą zmorą,choć tak naprawdę nikt nam nie powiedział od czego są te zmiany skórne... Zmieniliśmy pediatre- przepisała nam Bebilon Pepti, które nic nie pomogło i dodatkowo zaczęły się problemy z brzuszkiem. Następnie przepisano nam Nutramigen-też nic nie pomógł, jedynie co to ustąpiły problemy z brzuszkiem... Zrobiliśmy badania tzw Panel pediatryczny, ale nic nie wykazało. Jaś wysypany jest ciągle...buzie ma ładną, ale brzuszek, plecy, kark i pod brodę ciągle ma w czerwonych plamach i krostkach dodatkowo parę dni temu zrobiły mu się na ramionkach, klatce piersiowej i tak jakby w koło rączek zrobiły mu się czerwone placki bardzo szorstkie tak jak przy azs...posmarowałam raz maścią z Hydrokortyzonem i jest lepiej.
Te zmiany skórne na pewno go nie swędzą, zachowuje się normalnie tak jakby wcale tego nie miał, raz jest wysypany bardziej, raz mniej, zdarza się że czasem na parę dni wysypka zniknie zupełnie ..dodam, że jestem alergikiem ale tylko i wyłącznie na pyłki więc prawdopodobieństwo że i młody będzie alergikiem jest duże.
Martwi mnie ta jego wiecznie wysypana skóra, mam nadzieję że nie jest to żadna ciężka choroba:no:
U alergologa też byliśmy, ale w dzień wizyty nie miał wielu widocznych zmian tylko kilka krostek, a więc pani alergolog stwierdziła że to to na pewno nie skaza i żeby przejść na zwykłe mm (oczywiście nie przeszliśmy i dalej jesteśmy na Nutramigenie). Po tym Nutramigenie jak i po Pepti dziwnie śmierdzi mu z buzi, jakby wymiotami choć nie ulewa...po zwykłym mm nie było tego zapachu...
Kąpie Jaśka i smaruje Emolium, zmieniłam proszek do prania, pranie dodatkowo płucze...nie mam już pomysłów co jeszcze zmienić i od czego to jest:wściekła/y: Mam nadzieje, że kiedyś mu to zniknie i już więcej się nie pojawi ;(
Zastanawiam się czy może to być uczulenie na sierść psa albo kurz?
Planujemy zapisać się do szpitala na oddział alergologiczny ale nie dość, że sa wielkie kolejki to jeszcze ostatnio wstrzymali zapisy:no:
Wszystkie wysypki uwieczniam na zdjęciach...
Bardzo proszę o rady Panią Ekspert i z góry dziękuje...
Pozdrawiam;) P.
CAM00159.jpg Słaba jakość zdjęcia, ale to była pierwsza wysypka
CAM00643.jpgCAM00863.jpgraz zdarzyło mu się mieć taką brzydką buzie, nie wiem czy to nie było ze zmęczenia, bo rano już po tych czerwonych polikach śladu nie było...DSC_0002.jpga to najświeższe foto...plecki też miał takie, albo nawet jeszcze gorsze ;(

Załączniki

• CAM00159.jpg
    CAM00159.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 357
  • CAM00643.jpg
    CAM00643.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 351
  • CAM00863.jpg
    CAM00863.jpg
    15,6 KB · Wyświetleń: 3 725
  • DSC_0002.jpg
    DSC_0002.jpg
    15,1 KB · Wyświetleń: 310
Ostatnia edycja:
Droga Mamo,
fakt, że jesteś alergikiem powoduje że Maly ma więsze szanse na choroby typu AZS, katar sienny czy astma. Skorko jednak dieta nie pomaga, to należy rozważyć zrezygnowanie z niej , bo gdyby uczulenie na mleko krowie było jedynym powodem choroby skóry wówczas po właczeniu Bebilon pepti czy Nutramigenu, w przeciągu maksymalnie 7-14 dni zmiany skórne by ustąpiły, a z tego co mówisz, tak nie jest. pokarmy to tylko jednen z elementów AZS ale nie jedyny i nie najważnieszy. Odsyłam do innych postów po szczegółówe wyjaśnienia przyczyzny choroby jaką jest AZS. Co do ucuzlenia na alergeny powietrznopochodne - robienie testów jeszcze nic nie wykaże, uczulenia na roztocza, pyłki, zwykle pojawiają się u strazych, kilkuletnich dzieci.
Zmiany skórne mogą ale nie muszą być związane z AZS - trudno mi trochę ocenić na zdjęciach.
Proponuję:
- nie stosować diety, bo szczególnie przy ujemnych wyniakch badania krwi, nie ma ona sensu i powoli zacząć wprowadzać normalne pmieszanki mlekozastępcze
- zmienić preparaty do pielęgnacji skóry, np. na serię MUSTELA, LIPIKAR lub BALNEUM
- najgorsze miejsca dosmarowywać w ciągu dnia, a całe ciao smarować 2 x dziennie
- raz po raz można stosować słabe sterydy, np. Locoid lipocream lub Hydrocortison krem, bądzź silniejsze typu Advantan, ale TYLKO 1 x dziennie, cieńko i do 14 dni, potem w ramach podtrzymywania dobrego efektu można je zastosować 2 x w tygodniu w sobotę i niedzielę (tzw. terapia podtrzymująca weekendowa), ale sterydy można stosować TYLKO NA ZLECENIE LEKARZA!!!
- można spróbować podawać Zyrtec 1 x dz 5 kropli na noc (wykazuje działanie przeciwzapalne w skórze, co nawet przy braku świądu skóry może wspomagać jej regenrację)
- "na siłę" nie staraj się znajdować alergii u malucha - skóra dziecka rozwija się do ok. 4 r.ż. i do tego czasu może być bardziej wrażliwa na chemię, ciepło/zimo, kosmetyki, środowisko zewnętrzne i różnie może reagować.
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Dziękuje Pani za odpowiedź ;-) a jeszcze zapytam o jedno, myśli Pani że takie zmiany skórne nie są spowodowane jakąś poważniejszą chorobą o której nie wiem...?:no: Świruje na tym punkcie, bo boje się że to coś strasznego i tak wymyślam...

lolcia, moja starsza córcia wyglądała identycznie jak Twój synek, okazało się że ma skazę (mineła przed ukończeniem roczku) i silną alergię na roztocza (od 7 doby życia). Możesz wprowadzić profilaktykę anty roztoczową i zobaczysz czy coś się zmieni. U nas poprawa była po tygodniu. No i smarowaliśmy maściami ze sterydem ale tylko 3 dni max i nie całe ciałko.

reklama
Droga Mamo,
na prawdę trudno jest mi tak oceniać na zdjęciu, nie widząc na żywo Malucha. Patrząc na statystkę, to najczęstsze choroby skóry u dzieci to potówki, łojotokowe zapalenie skóry, atopowe zapalenie skóry czy kontaktowe zapalenie skóry z podrażnienia - wszytskie te choroby są nie tyle groźne co uciążliwe dla Mamy i dziecka, ale z czasem objawy na ogół sie wyciszają. Tak jak wpsomniałam, skóra stopniowo się rozwija do ok. 4 r.ż i wtedy łatwo spowodować podrażnienie, a poza tym Twój Maluch ma większe ryzyko rozwinięcia choroby jaką jest AZS, ze względu na to, że Ty jesteś alergikiem. Jeśli są wątpliwości, dziecko nie poprawią się po leczeniu, mozna pomyśleć o pobraniu wycinka skóry do badania pod mikroskopem (wykonują to badnaie na pewno wszystkie Uniwersyteckie Kiniki Dermatologii ) - pomimo znieczulenia, jest to jednak nieco bolesne.
Na zapas jendak radzę się nie denerwować. Czasem jest to kwestia znalezienia właściwego dla skóry Twojego Malucha emolientu, który nawilży i odbuduje podrażnioną skórę, niestety, można to zrobić tylko metodą prób i błędów :)
Pozdrawiam !

Do góry