reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Autyzm

Witam!
Mieszkamy w małej miejscowości koło Ożarowa Maz.w sumie nie daleko Warszawy od zachodniej strony.
Kacperek należy do Fundacji pięć razy w tygodniu ma logopedę i raz w tygodniu psychologa ,do tego przedszkole integracyjne z którego chcą nas się pozbyć, a szkoły dla dzieci z Autyzmem nie ma w pobliżu , dlatego pytałem jak to jest w innym bardziej cywilizowanym kraju.
Są Firmy bo tak to trzeba nazwać które oferują odpowiednią ilość i jakość terapii dla dzieci autystycznych w Warszawie które zapewniają znaczne postępy, ale to koszt rzędu 4000zł m/c więc to luksus dla bogatych. Mam przyjaciół w Liverpoolu wyjechali pół roku temu i mogą załatwić mi pracę i mieszkanie stąd moje pytanie odnośnie standardów dotyczących dzieci autystycznych w UK
pozdrawiam

Witam wszystkich:) Chcialabym poruszyc nowy watek dotyczacy autyzmu dzieciecego i problemow z tym zwiazanych (opieka, wychowanie, problemy z zachowaniem dziecka, relacje z nieautystycznym rodzenstwem, itp.)
Mam 29 lat i dwojke dzieciaczkow (synka 5,5 lat i coreczke 2 lata). Syn ma zuberzenia autystyczne w stopniu lekkim ( zostal zdiagnozowany w Anglii, gdzie obecnie mieszkamy, kiedy mial 3 lata). Zapraszam wszystkie osoby zainteresowane tematyka do rozmowy. Moze znajda sie tu na forum inne mamy dzieci autystycznych lub z zespolem Aspergera, albo mamy ktore chociazby podejrzewaja zaburzenie rozwoju u swojej pociechy. Sama chetnie podziele sie doswiadczeniem i ewentualna rada. Pozdrawiam:) witam serdecznie mam na imię Ewelina. mój synek za miesiąc bedzie miał diagnozę medyczna. Podejrzewają autyzm. Mieszkamy w Chicago. Chciałam zapytać jak teraz reaguje twój synek. Trochę czasu minęło . Dziękuje za odp.

reklama
Eh... Twoje dziecko jest za małe by wypowiadać słowa i reagować na imię! Ma 7,5 m więc czego tu oczekiwać??? Ciesz się z tego co już osiągnął, bo moim zdaniem rozwija się świetnie. Nie wymyślaj mu chorób na siłę. Ja planuję zapisać się na szkolenia autyzm bo chciałabym pracować z chorymi dziećmi. Poczytaj trochę o tej chorobie bo chyba nie wiesz jakie ma objawy

Zasada jest taka, że im wcześniej jest postawiona diagnoza, tym szybsza terapia i większe korzyści dla dziecka. Jeżeli podejrzewasz, że dziecko rozwija się nieprawidłowo to warto zgłosić się do psychologa dziecięcego lub klinicznego, który pomoże Ci zobaczyć, co jest normą rozwojową a co może budzić niepokój.

Zasada jest taka, że im wcześniej jest postawiona diagnoza, tym szybsza terapia i większe korzyści dla dziecka. Jeżeli podejrzewasz, że dziecko rozwija się nieprawidłowo to warto zgłosić się do psychologa dziecięcego lub klinicznego, który pomoże Ci zobaczyć, co jest normą rozwojową a co może budzić niepokój.

No u nas to pani przedszkolanka zasugerowała żeby udać się na badania, bo coś może być nie tak. Z synkiem byliśmy w klinice psychomedic.pl w Warszawie. Diagnoza została wydana po 4 spotkaniach, więc mam pewność, że jest trafna i z tego co uważam, to bardzo szczegółowa. Zauważyłam, że z synkiem coś może być nie w porządku, ale myślałam, że po prostu rozwija się w swoim tempie, dopiero sugestia przedszkolanki otworzyła mi bardziej oczy.

No u nas to pani przedszkolanka zasugerowała żeby udać się na badania, bo coś może być nie tak. Z synkiem byliśmy w klinice psychomedic.pl w Warszawie. Diagnoza została wydana po 4 spotkaniach, więc mam pewność, że jest trafna i z tego co uważam, to bardzo szczegółowa. Zauważyłam, że z synkiem coś może być nie w porządku, ale myślałam, że po prostu rozwija się w swoim tempie, dopiero sugestia przedszkolanki otworzyła mi bardziej oczy.

Fajnie, że Pani w przedszkolu jest takim dobrym obserwatorem:)) Nauczyciele są coraz lepiej wyszkoleni i chętni do poznawania nowych metod pracy. Sama prowadzę szkolenia z diagnozy autyzmu, zespołu Aspergera w przedszkolach i szkołach, mam okazję do obserwowania dużego zaangażowania w to co robią. Niestety zdarza się że są żle traktowani przez niektórych rodziców jeżeli zauważą jakieś trudności rozwojowe ich dziecka. Zasada jest taka, że każdy z nas może się niepokoić rozwojem dziecka, możemy się też myliś to normalne ale mamy obowiązek do przekazywania swoich spostrzeżeń właśnie dlatego, żeby jak najszybciej pomóc dziecku i rodzicom.
Pozdrawiam :))

Serdecznie zapraszamy na bezpłatne szkolenie i warsztaty dla rodziców i opiekunów dzieci ze spektrum autyzmu w ramach obchodów III Dni Autyzmu na Ursynowie.
Zapraszamy w dniu 1 października do siedziby naszego przedszkola - ul. Rumby 4 w Warszawie (parking od Lambady ).
Wydarzenie jest organizowane przez Fundację StartSmart prowadzącą Przedszkola
Aniołowo we współpracy z Fundacją Nowa Nadzieja z Kalisza.
Wykład poprowadzi dr Justyna Leszka, znakomity i ceniony specjalista. Po
wykładzie zapraszamy na jeden z 3 warsztatów do wyboru.
Program wydarzenia poniżej.
10.00 – 10.45 Zarys działalności Fundacji Nowa Nadzieja – Prezes Fundacji
Piotr Tomankiewicz
10.45– 11.15 Wczesne symptomy zaburzeń rozwoju u dzieci – Dr Justyna Leszka
Warsztaty 12.00 -13.30
1. Joanna Dolna: „Gotujemy zdrowo – bezmlecznie, bezcukrowo i bezglutenowo”.
2. Marcelina Żółtowska: „Mam trzy latka, trzy i pół…. – wspomaganie rozwoju
poznawczego i językowego dzieci”.
3. Bogna Mikołajczak: „Wspieranie rozwoju Integracji Sensorycznej w warunkach
przedszkolnych i domowych”
Zapisy info@startsmart.com.pl, pierwszeństwo w szkoleniu mają rodzice i
Opiekunowie dzieci z orzeczeniami ( lub w trakcie diagnozy) lub telefon 602 408 507
Po zgłoszeniu chęci uczestnictwa w warsztatach wyślemy formularz
rejestracyjny.
13:30 -15:00 Akcja społeczna " W Aniołowie Gwiazdy Malują Anioły"
W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam serdecznie
III Dni Autyzmu plakat (1).jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Agnieszka Kurdwanowska
tel: +48 790 014 461
email: agnieszka@startsmart.com.pl

Załączniki

• III Dni Autyzmu plakat (1).jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
    III Dni Autyzmu plakat (1).jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
    102,8 KB · Wyświetleń: 1 590
ja jestem z drugiej strony, pracuje na co dzień z dziećmi z autyzmem, tak naprawdę ze sprzężonym zaburzeiem również, dzieci są upośledzone umysłowo w stopniu umiarkowanym (w większosci), ale jeśli ktoś miałby pytania, chętnie odpowiem w mairę możliwości. Terapeutą jestem od 9 lat wiec co nieco udało mi sie już nauczyć, zobaczyć, poznać ...

reklama
W przypadku, kiedy zauważymy niepokojące objawy i chcemy sprawdzić czy to jest autyzm, warto zwrócić się do Kliniki Psychomedic. Jest to ważny moment. Dzieckiem zajmuje się tam zespół lekarzy. Są tam profesjonaliści, dlatego nie ma mowy o pomyłce. Tel. do rejestracji to 22 253 88 88 . Mają świetnych specjalistów.

Do góry