reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Asymetria ułożeniowa....???

A czy to, że nie trzyma główki tzn. nie podciąga się tylko robi mostek (główka zostaje na podłożu) to normalna sprawa. Z tego co pamiętam moja Julinka wcześniej przy podciąganiu podnosiła się z główką a teraz jest gorzej. Priscilla czy jakiś lekarz zaopiniował czy to jest w tym wieku normalne? Moja Julia ma teraz 12 tygodni czyli niecałe 3 m-ce.

reklama
Widze, ze nasze dzieci maja identyczne objawy. Viki tez czesto robi mostek, a wczesniej udawalo jej sie trzymac sztywno glowke. Wynika to z napiecia miesniowego i dlatego trzeba chodzic na rehabilitacje i starac sie rozluzniac dzidzie. I wazne jest odpowiednie noszenie i podnoszenie dzidzi, aby nie poglebiac tego napiecia.
Moj pediatra do ktorego mam duze zaufanie, powiedzial, ze to nie jest takie straszne i ze po cwiczeniach powinno wszystko byc ok.
Wg mnie dzidzia po prostu troche pozniej sie fizycznie rozwija, a to jest normalne u malych dzieci - jedne zaczynaja chodzic w wieku 9 m-cy a inne jak maja 1,5 roku...
Zobacze co powie ortopeda - idziemy dopiero 13.09. I do neurologa, ale to pod koniec wrzesnia. Na razie staram sie nie panikowac. Zreszta wyczytalam, ze dziecko po skonczeniu 5-ego m-ca musi sztywno trzymac glowke, wiec jeszcze mamy 30 dni ;)

Priscilla, zobaczymy jak to będzie faktycznie. A czy możesz podać mi namiary na tego ordynatora ortopedii dziecięcej (zobacz powyższe posty)?
Czy decyzję o pójściu do neurologa podjęłaś sama czy zalecił Ci to pediatra?

Napisalam na priv.
Neurologa polecil mi pediatra. Powiedzial, ze nie uwaza aby z mala bylo cos nie tak, ale zawsze lepiej profilaktycznie sprawdzic i miec pewnosc, ze wszystko ok.

witam
moja córcia też miała asymetrie ułozeniowa stwierdzona przez neurologa. w naszym przypadku wystarczyło masowanie mięśni szyi.teoretycznie twój synus juz powinien przewracac sie z pleckow na brzuszek. moja ania ma 7,5 mies. i juz to robi od jakiegos czasu doszla do tego sama. mimo zaleconych cwiczen nie zmuszalismy jej. na wszystko przychodzi pora. glowa do góry uwierzmy w swoje dzieciaczki.
pozdrawiam

czesc moj synek tez ma asymetrie chcialabym sie dowiedziec skad sie to bierze i jakie sa tego przyczyny.Mam na imie gabryska moj synek ma na imie fabian ma cztery miesiace

Witajcie! Jestem mamą 3-miesięcznego malucha. U mojego synka lekarz też stwierdził asymetrię ułożeniową i też strasznie się martwie. Idziemy na rehabilitacje dopiero na początku grudnia i boję się bo niewiem co nam powiedzą.Pozdrawiam.

Czesc Dziewczyny.
Wczoraj byłam na wizycie u Pediatry-neurologa dziecięcego, który stwietrrził asymetrę u mojej córci. ma obnizone napiecie na osi glówka kark a podwyzszone w konczynach. Mamy skierwoanie na rechabilitację, ale z tego cow wiem na refundowana trzeba czekac nawet 2 miesiące. I stąd moja prośba do Was. jeśli macie namiary na naprawdę dobrego recgabilitanta z woj dolnosląskiego, najlepiej glogów, polkowice, lubin, zielona góra to prosze o namiary. Chcialabym od zaraz zaczac cwiczenia z córeczką.

reklama
Cześc dziewczyny! Moj maly chyba tez ma tą asymetrię...od dlużeszgo czasu obserwuje go i widzę , że jest zawsze skrecony jak rogal w jedną stronę. Nie pomaga podkładanie ręcznika i układanie w drugą stronę!Oczywiście nikt z mojej rodziny tego nie zauważa, a mnie coraz bardziej to niepokoi..Umówiłam nas na wizytę do neurologa dziecięcego. Ciekawe co mi powie:wściekła/y:

Do góry