reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja przy nadciśnieniu

murasaki

Fanka BB :)
Hej Dziewczyny, Czy któraś z Was ma nadciśnienie? Jaką stosujecie antykoncepcję?
Jestem po stanie przedrzucawkowym, zostało mi po nim nadciśnienie. Jestem po cc. Teraz po porodzie chciałabym się jakoś skutecznie zabezpieczać i nie wiem która metoda byłaby najlepsza.
Przez 10 lat z powodzeniem stosowaliśmy prezerwatywy, jednak teraz obawiam się ich stosować. Ze względu na to jak skończyła się końcówka ciąży ,nie wyobrażam sobie ponownie przez to przechodzić, a gumki nie są tutaj najskteczniejsze choć napewno najzdrowsze.
Sama myślałam o spirali ale ginekolog stwierdził że po cc to najwcześniej za rok. Zaproponował pigułki ale mam wątpliwości ze względu na nadciśnienie, nie chciałabym sobie pogorszyć czy zaszkodzić. Jestem w kropce, może Wy coś doradzicie....

Oczywiście całkowita abstynencja raczej nie jest wskazana ;)

reklama
Ja bym sie przeszla do innego gina :)
Nie trzeba czekac rok na zalozenie spirali, no chyba, ze jest jakis specjalny przypadek. Nie pamietam, kiedy mozna najwczesniej zalozyc spirale, ale ja mialam Mirene zalozona 3 miesiace po cc, choc moglam wczesniej. Ale u mnie wszystko bylo ok i nie mam nadcisnienia.

Ja mam nadciśnienie od kilku dobrych lat. Niestety żadne tabletki nie wchodzą u mnie w grę bo je podwyższają po plastrach też czułam się fatalnie. Więc tylko wkładka chociaż ja też jej nie mogłam organizm odrzucił jako ciało obce.

Hej Dziewczyny, Czy któraś z Was ma nadciśnienie? Jaką stosujecie antykoncepcję?
Jestem po stanie przedrzucawkowym, zostało mi po nim nadciśnienie. Jestem po cc. Teraz po porodzie chciałabym się jakoś skutecznie zabezpieczać i nie wiem która metoda byłaby najlepsza.
Przez 10 lat z powodzeniem stosowaliśmy prezerwatywy, jednak teraz obawiam się ich stosować. Ze względu na to jak skończyła się końcówka ciąży ,nie wyobrażam sobie ponownie przez to przechodzić, a gumki nie są tutaj najskteczniejsze choć napewno najzdrowsze.
Sama myślałam o spirali ale ginekolog stwierdził że po cc to najwcześniej za rok. Zaproponował pigułki ale mam wątpliwości ze względu na nadciśnienie, nie chciałabym sobie pogorszyć czy zaszkodzić. Jestem w kropce, może Wy coś doradzicie....

Oczywiście całkowita abstynencja raczej nie jest wskazana ;)
lepiej idź do ginekologa

u mnie w rodzinie zawsze występowało lekkie nadciśnienie, ale stosuje pigułki vines, bo mają mniejsza dawkę hormonów, no i badam się cały czas,póki co czuję się ok :) :)

Lekarz przepisał mi vines jednak nie zdecydowałam się ich brać. Znam siebie i wiem że tabletki nie są dla mnie. Po długim na myśle i konsultacji z innym lekarzem zdecydowałam się na wkładkę Mirenę. Mam ją trzy tyg i jest ok, czuję się bardzo dobrze.

Co do nadciśnienie to prawie 5 miesięcy po porodzie ładnie opadło. Na ten moment jestem na etapie odstawiania tabletki. Od kilku dni nie biorę i ciśnienie ładne. Oczywiście pod kontrolą lekarza kardiologa. A po porodzie dostawałam trzy różne leki i to w niemałych dawkach a ciśnienie i tak skakało. Normowało się dużej niż 12 tyg. Jestem dobrej myśli, nawet jak znów skoczy to pewnie wystarczy 1/4 tabletki.

reklama
Do góry