Dziewczyny bylam z Mlodym u lekarza, bo znowu chory, mial najpierw miec infekcje wirusowa bo tylko gardlo go bolalo, stany podgoraczkowe dostal Neosine, po 5 dniach wyladowalam z nim znowu u lekarza, bo temperatura powyzej 38 i bardzo brzydki kaszel. Dostal wlasnie Zinnat, ale sie martwie czy nie za mala dawka, dostal 2x4ml. Jak obliczalam to wychodzilo cos ponad 4 na jego wage (21kg) ale z tego co czytalam na forach to lekarze przepisuja zazwyczaj wieksze a nie mniejsze dawki. Pierwsza dawke dalam mu 4ml, ale druga zastanawiam sie czy nie dac wiekszej. Mam pytanie jak to jest z tym dawkowaniem? Na ulotce.jest napisane, ze od 10 do 15mg na kg masy ciala, a w internecie wszedzie widze, ze od 20-40mg na kg masy ciala.
reklama
Kornelcia05
Moderatorka
Mój syn miał w grudniu zapalenie płuc i dostał zinnat 250 2x7ml na 10 dni waga 21kg
Napisane na SM-G360F w aplikacji Forum BabyBoom
Moj rzekomo osluchowo ma czysto, ale nie wierze juz za bardzo tej lekarce, bo ostatnio tez mial miec czysto, wyladowalismy w koncu na NPL i sie okazalo, ze zapalenie oskrzeli. Na forach wlasnie ludzie pisza, ze i przy wadze 20kg dzieci dostawaly 5ml. Nam dokladnoe wychodzi 4,25 i dla mnie to nie problem tyle dawac, bo mam strzykawke z taka podzialka. Na NPLu to by zepewne 4,5 kazali dawac. Mne dziwia te rozbieznosci, ze w ulotce naposane od 10-15mg na kg/mc a w internecie 20mg na kg/mc. Mlody ma niedomykalnosc zastawki, mamy zawsze szybko reagowac zeby nie dopuscic do zapalenia pluc i dlatego chce zeby antybiotyk dobrze zadzialalMój syn miał w grudniu zapalenie płuc i dostał zinnat 250 2x7ml na 10 dni waga 21kg
Tylko jeśli to infekcja wirusowa, to antybiotyk niewiele pomoże. Lekarze przypisują antybiotyk małym dzieciom - by nie doszło do wtórnych zakażeń bakteryjnych. Ja też jestem zdania, że jak już podawać, to maksymalne dawki.
A czym leczycie brzydki kaszel? Może warto zmienić lekarza skoro nie masz do niego zaufania?
A czym leczycie brzydki kaszel? Może warto zmienić lekarza skoro nie masz do niego zaufania?
U nas niestety w kolko zapalenia oskrzeli. Syn jest alergikiem, mielismy wlasnie dzisiaj miec wizyte u pulmonologa to musialam przelozyc. Nie wiem czy teraz to na pewno wirusowa infekcja czy juz doszlo do nadkazenia bakteryjnego. Po 5 dniach brania Neosine sie pogorszylo. Dam mu te 4,25ml chociaz pewnoe wiekszej roznicy nie zrobi od tych 4ml, ale rzynajmnoej bedzie mial co do wagi.Tylko jeśli to infekcja wirusowa, to antybiotyk niewiele pomoże. Lekarze przypisują antybiotyk małym dzieciom - by nie doszło do wtórnych zakażeń bakteryjnych. Ja też jestem zdania, że jak już podawać, to maksymalne dawki.
Kornelcia05
Moderatorka
No ja bym się bała sama zwiększać dawkę na Twoim miejscu bym poszła do innego lekarza żeby go osluchal a przy okazji skonsultować ta dawke
reklama
Podziel się: