reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Antoś koniec 31tg, 1500g. ur. 1.03.2013

Kontrolujcie wagę, jeśli mały przybiera, to ok.
Mój Franio spał niemal non stop do 6 mies życia. Jego układ nerwowy tyle czasu "dochodził do siebie". Ważyliśmy go poczatkowo codziennie (bo zjadał max 5 ml mleka, b się męczył z powodu problemóz z oddychaniem), z czasem już 1 x na tydzień.
Z leżaczkiem ostrożnie, nawet baaaaaaaardzo ostrożnie. Antoś ma dopiero miesiąc. Nie kładźcie go narazie na lezaczek. To kwestia przejść i możliwości pogłębiania się ewentualnej asymetrii ułożeniowej, kręgosłup (to u dzieci z obniżonym napięciem w osi). Leżaczek won, krótko mówiąc. Kładźcie go zgodnie ze wskazówkami fizjoterapeuty - niech pokaże Wam jak to robić.
Antek jest wczesniakiem.
Zdrowe dziecko poradzi sobie z wieloma mało zdrowymi wynalazkami komercyjnymi, typu chodziki, jumpery itd. Poradzi mniej czy bardziej (koślawość kolan czy skolioza mogą wyjść dużo później), ale wczesiak moze sobie z tym nie poradzić. I tu wcale nie demonizuję problemu.

reklama
Dziękujemy bardzo za rady które nam udzieliłaś :) Napewno zmienimy dla niego sposób spania .
A to ile waży to napiszę jutro ,zaraz przed kąpaniem ,naszego małego skarba .Pozdrawiam serdecznie

Do Wioli karmimy go tak przynajmniej co 2,5- 3 godziny ,.A jak chcę jeść to i częściej na "żądanie" .Dzisiaj w nocy zrobił sobie troszkę dłuższą przerwę ,tak ok 4godz.

Tak jak dziewczyny mówią, jeżeli przybiera na wadzę i nie płaczę o jedzenie tzn. że się najada :)

Leżaczka nie polecam, schowajcie później się przyda :) Kładźcie go na płaskim, ja kupiłam sobie takie 'wałeczki' dzięki temu jak kładłam Maję na bok to się nie przewracała samoczynnie ;)

Malutkie dzieci bardzo dużo śpią więc się nie martwcie. Moja Majkę tez trzeba było czasem budzić na karmienie a czasem sama się budziła po 4 godzinach.

Zdrowia dla Antosia :*

Antoś dziękuje za życzonka:)
Chyba się najada ,bo prawie całe piersi okorowuje do cna ,budzi się sam nieraz co 1,5godz. a nieraz nieco ponad 3 ,i nie wiemy czy go budzić co dogodziny czy dać mu samemu się przebudzić w tym jego limicie czasowym??
Dzisiaj wieczorem napiszę wam kochane ciocie,ile ten nasz Antoś waży i zobaczymy czy przyrasta ,po jedzeniu zaraz strasznie się spina i przeciąga czy to normalne u takich dzieci??

Artur, nie budźcie go, niech sobie pośpi robaczek. Jeśli wygląda ok, przybiera, to nie budźcie. Inaczej by było w przypadku anemii - długi sen mógłby oznaczać, że krasnalek jest za słaby.
A przeciąga się i spina, bo to niestety taki okres kolkowy. Oby tylko na spinaniu się skończyło, oby go kolki bardziej nie męczyły

Hejka :) u nas kolejny dzień za sobą ,co dzień już bliżej a Antoś będzie już coraz większy .
Jje cały czas tylko z piersi ,staramy się go nie budzić ,lecz jak już śpi ponad 3godz,to rozbudzamy go żeby zjadł ,przeważnie to sam się budzi do 3 godz,od poprzedniego jedzenia .
Wczoraj nasz krasnal ważył 2580g ,nie wiem czy to dobrze ,denerwujemy się z żoną że może jakoś wolno rośnie ,podpowiedzcie ile tak wcześniak normalnie powinien przyrastać???
Pozdrawiam

Ważne, zeby przybierał. Naprawdę. Nie fiksujcie się tak bardzo na tym.
Mały przybrał 1 kg w ciągu 5 tygodni. Biorąc pod uwagę start i pobyt w szpitalu to GENIALNY wynik. Jak u zdrowego dziecka
Nanoście sobie wymiary Antosia na siatkicentylowe.edziecko.pl, wrzuć opcję wcześniactwa.

reklama
Do góry