reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Anizokoria

Magdzik20

Fanka BB :)
Miasto
Warszawa
Witam dziś byłam z moim 16 msc synkiem u okulisty, który stwierdził że dziecko ma powiększoną jedną źrenicę . W badaniu oczek stwierdził że poza tą powiększoną źrenicą oczka są w porządku dostaliśmy skierowanie do neurologa ( dodam że byliśmy pod kontrolą neurologa przez pierwszy rok życia z powodu wcześniactwa jednak neurolog niczego niepokojącego nie widział. Czy któraś z was spotkała się z tą chorobą i może przybliżyć mi troszkę ten temat ??

reklama
Magdzik a czy ktoś w rodzinie tak ma? Mój dwuletni synek też tak ma.Zauważyłam to jak nie miał jeszcze roczku.Bardzo się martwiłam ponieważ wcześniej spadł z kanapy.Neurolog i okulista nic nie stwierdzili.Okulista powiedział że pewien odsetek ludzi tak ma. Jakiś czas temu zauważyłam że mój mąz tak ma.
Zdaza się to przeważnie przy sztucznym świetle.Na dworze nie zauważyłam.
A u synka jak jest?

Gosiulek dwa lata temu mój mąż trafił po urazie głowy do szpitala właśnie przez nierówne źrenice jednak okazało się że taka jego natura więc może Kacper ma to po tacie ale kilka razy zdarzyło się że porządnie rąbnął głową najczęściej jak wlazł pod stół tak więc i tego się obawiam:-( wizytę u neurologa mamy 17 stycznie dopiero a Twój synek miał wykonywane jakieś badania??

Magdzik mój też Kacper.Nie,nie miał.Neurolog go tylko zbadał tak neurologicznie.Zobaczył jak chodzi bo juz chodził.Postukał go tu i tam.Zobaczył reakcję na światło.Wszytsko było ok. Kazał nam pojechać do okulisty i za dwa miesiące do kontroli.Poniewaz okulista stwierdził że jest ok a młody dobrze się rozwijał nie męczyliśmy go i nie pojechaliśmy.Kacper ma dodatkowo chorobę lokomocyjną.bardzo wymiotuje i źle znosi wszelkie podróże a do neurologa trzeba pojechać do innego miasta.Choć nie ukrywam że chętnie bym to znów sprawdziła. Powiedz mi jak jest u Twojego synka z reakcją na światło? Czy mniejszą źrenicę ma przy naturalnym świetle w pełnym oświetleniu czy tylko jak jest ciemnawo i przy sztucznym?

hmm.. nie wiem muszę zaobserwować jak to jest z tą jego źrenicą bo ja w ogólnie nigdy wcześniej nie zwróciałam na to uwagi i gdyby nie okulista to bym nawet o tym nie wiedziała:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: ale poobserwuję go dzisiaj i Ci napiszę, a czy orientujesz się może czy ta anizokoria może mieć jakiś związek z zatokami bo u mojego smyka jest podejrzenie chorych zatok i dziś lekarz prowadzące powiedziała mi że ta źrenica może być od tego powiększona
??

Może mieć tak po tatusiu...
Gdyby to było po urazie to raczej stale by miał nierówne źrenice...
U nas pierwszy okulista to nawet nie chciał go zbadac bo stwierdził że jest ok skoro tylko czasami te źrenice są nierówne.

tylko że wcześniej był pod stałą kontrolą neurologa i lekarz nie zauważył różnic w źrenicach i gdy młody był bardzo mały też badał go okulista i tego nie było więc boję się że naprawdę mogło mu się coś zrobić:-( a co do lekarza to jestem bardzo zadowolona z naszejpani doktór zresztą nigdy nie słyszałam żeby dziecko nie miało jeszcze rozwinietych zatok??

Magdzik poczytaj sobie w necie.Mi ostatnio lekarz potwierdził tę nowośc dla mnie.
Widocznie u Twojego synka też nie są nierówne stale. Obserwowałaś już?
jeśli tak jest to tylko się cieszyć.

reklama
Do góry