Lekarz powinien powiedzieć czy z usg wszystko ok. Musisz poinformować przed zabiegiem jaka opcja.Jeżeli chcesz rozszerzone aCGH koszt 1 700zł albo przyspieszone QF-PCR ok 700zł ( nowsza metoda Fisha a ta sama cena) Rozszerzone a przyśpieszone to różnica. Rozszerzone masz na więcej wad niż 3 podstawowe trisomie ( wynik i tak miałam szybko bo w 7 dzień), przyśpieszone jest do 5 dni (metoda QF-PCR ale to tylko 3 trisomie). P.s. jest jeszcze możliwość zrobienia QF-PCR i odlożenia próbki za 170zł i jeżeli w kolejnych prenatalnych wyjdzie coś nie tak to już Cię nie kłują tylko mają materiał i doplacasz do rozszerzonych. Choć jeśli masz fundusze zrób od razu rozszerzone i bedziesz miała spokój. Jeśli jest dobry lekarz to ani nic nie poczujesz ani nie będziesz miała śladu ( u mnie tak było). Ja miałam 21 1:32 a 18 bodajże 1:119. Miałam b. niskie białko. Przed zabiegiem tydzień przed miałam brać nospe forte 3*dziennie i magne B6 forte tak samo (by nie było skurczy). PowodzeniaCześć Dziewczyny,
Wczoraj odebrałam wynik testów prenatalnych i ryzyko trisomii 21 = 1:113,
Za tydzień konsultacja u genetyka.
Ciężko powiedzieć czy usg wyszło dobrze, bo lekarz przeprowadzający badanie już przy wydawaniu opisu wspomniał, gdy zapytaliśmy czy mamy rozumieć, że wyniki ok? Powiedział, że "musimy poczekać na wyniki badań biochemicznych, i wtedy w zależności jakie wyjdą wyniki, będą Państwo mogli rozważyć wykonanie amniopunkcji."
Ale podejrzewam, że miał obowiązek poinformować co dalej po prostu. (Chociaż człowiek tak analizuje wtedy każde słowo i co mógł ktoś mieć na myśli...).
Zdecydujemy się na amniopunkcję bo to też szansa na 100% informacji, że dzieciątko jest zdrowe.
Pytanie mam do Was, czy to boli?
Czy lepiej wypić meliskę przed?
I czy lekarz sam informuje o rozszerzeniu badania, które umożliwi szybszy wynik, czy sami mamy zapytać? (boję się, że z emocji mogę zapomnieć)
Informacje, że Wasze Dzieciaczki są zdrowe, dało mi dużo optymizmu :-)
Ostatnia edycja: