reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Afi, jakie są normy w poszczególnych tygodniach ciąży

Tydzien temu trafiłam do szpitala z plamieniem i okazało się, że mam mało wód płodowych. Wtedy bylam w 13 tygodniu ciąży i maluszek nie miał możliwości swopodbnego poruszania się, lecz był w przymusowej kurczowej pozycji jednak nie zostałam przyjęta na oddział. Plamienie było niewielkie, piłam dużo płynów. Aktualnie leżę w szpitalu ze wzgledu na wczorajszy ogromny chlust krwi, jednak na usg okazało się że maluch żyje, a szyjka nie jest skrócona. Dziś też miałam robione usg i po zmierzeniu AFI wyszło 5,56 - więc ledwo mieści się w granicach normy. Doczytałam się, że ilość wód płodowych stale rośnie do 30+ tygodnia ciąży. Znalazłam w internecie wypowiedzi forumowoczek o wysokości AFI W najniżej 19tc, ja jestem aktualnie w 14+4tc i bardzo zależy mi aby poznać wysokosc AFI innych kobiet w podobnym tygodniu ciąży

reklama
Dobrze wyczytałaś. Norma do 30 tygodnia jest taka:

Prawidłowo wynik AFI powinien mieścić się w przedziale 5-25. Jego wartość zmienia się wraz z wiekiem ciąży, początkowo rośnie, a następnie w ostatnich miesiącach ciąży maleje. Wyniki AFI < 5-6 świadczyć mogą o zbyt małej i potencjalnie szkodliwej dla dziecka ilości płynu owodniowego (sytuację taką nazywa się małowodziem), natomiast powyżej 20-25 o nadmiernej ilości wód płodowych czyli tzw. wielowodziu. W sytuacji gdy uzyskuje się nieprawidłowe wyniki AFI należy zbadać przepływy w naczyniach pępowinowych.

Ja miałam małowodzie, lekarz zalecił mi wypijać dużo wody i soków. Jak powiedział: nie ma badań na 100 proc. potwierdzających, że to pomaga, ale na pewno nie zaszkodzi. Więc pić możesz.
Aha, ja W 38 tc. miałam AFI na poziomie 6/7 i zdiagnozowano u mnie małowodzie, co było wskazaniem do CC.

Też miałam za małe AFI i lekarz zalecił mi pić więcej. Gęste soki miałam rozcieńczać wodą. Piłem ponad 2 litry dziennie, bardzo tego pilnowałam. I po dwóch tyg AFI z 9 wzrosło na 14 :)

Do góry