reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

8- miesięczne dziecko usypia tylko przy piersi. Co robić?

Milejdiasia

Początkująca w BB
Witam. Mam problwm z synkiem. Ma On juz 8 miesiecy i zasypia tylko i wylacznie orzy cycu lub na spacerze. Chce go oddac do niani i wrococ do pracy. Nie wiem od czego zaczac nie chce go odstawiac od piersi i tego nie zrobie. Ograniczyc tak , przestac karmic niw wchodzi w gre. Jednak chce zeby zasypial sam. Rano podaje mu kaszke potem obiad i kolacje miedzy czasie troszeczke cycusia. Je mniej bo wczesniej dostaje papu. Ale dzisiaj probowalam zeby zasnal sam kladac go do lozka ale tylko byl wyk ryk i wszystkie dzwieki najgorsze dla serca i uszu matki i tak poltorej godziny w koncu wzielam go na recw i jakos uspalam za 3 podejsciem. Nie wiem jak zaczac prosze o porade co po czym robic ?

reklama
Witam. Mam problwm z synkiem. Ma On juz 8 miesiecy i zasypia tylko i wylacznie orzy cycu lub na spacerze. Chce go oddac do niani i wrococ do pracy. Nie wiem od czego zaczac nie chce go odstawiac od piersi i tego nie zrobie. Ograniczyc tak , przestac karmic niw wchodzi w gre. Jednak chce zeby zasypial sam. Rano podaje mu kaszke potem obiad i kolacje miedzy czasie troszeczke cycusia. Je mniej bo wczesniej dostaje papu. Ale dzisiaj probowalam zeby zasnal sam kladac go do lozka ale tylko byl wyk ryk i wszystkie dzwieki najgorsze dla serca i uszu matki i tak poltorej godziny w koncu wzielam go na recw i jakos uspalam za 3 podejsciem. Nie wiem jak zaczac prosze o porade co po czym robic ?
Jest metoda 3-5-7. Zostawiasz dziecko na 3 minuty w łóżeczku i wychodzisz, wracasz, przytulasz, uspokajasz i odkładasz z powrotem, wychodzisz na 5 minut i tak dalej dopóki dziecko nie zaśnie. Ja proponuję przytulanke, albo pieluszkę dla dziecka i mleko przed spaniem. I ważne żeby wprowadzić jakiś rytuał- kładziemy dziecko do łóżka, kładziemy obok niego misia lub pieluszkę, dostaje mleko, jak wypije to wychodzisz. No i cierpliwości życzę, przygotuj się na ciężki tydzień.

Dziecko,które nie jest nauczone samo zasypiac, bedzie plakalo gdy je tak zostawisz.
MaryH ma rację, trzeba dziecko nauczyć, najlepiej znaleźć jakąś metodę i tysiące pokładu cierpliwości w sobie.
A syn toleruje smoczek?

Jak zasypia na drzemkę?

A musisz koniecznie nauczyć dziecko zasypiać samodzielnie?
Rozumiem, że martwisz się o to, jak zaśnie, kiedy Ciebie nie będzie w pobliżu, ale z doświadczenia swojego i innych znajomych mam wiem, że dziecko adaptuje się do danej sytuacji i kiedy nie ma mamy, zasypia bez niej.

Przy starszym dziecku czułam taką presję, że muszę nauczyć dziecko zasypiać samodzielnie, spróbowałam metody 3-5-7, do dziś uważam to za swój największy rodzicielski błąd, w końcu pogodziłam się z tym, że będziemy się usypiać przy piersi dopóki nie skończymy kp.

Z córką nie miałam problemu - przyjęłam po prostu, że nie ma nic złego w zasypianiu dziecka przy piersi. A gdy mnie nie ma, bez problemu usypia ją babcia albo tata.

Poczytaj też tu:
Link do: Krótki wpis o tym, jak nie nauczyłam dziecka, samodzielnego zasypiania

Cokolwiek postanowisz życzę powodzenia :)

Najlepsza metoda to po prostu położyć dziecko do łóżeczka, ucałować, powiedzieć dobranoc i usiąść koło niego na krześle. Ważne, żeby już potem nic do niego nie mówić i nie nawiązywać kontaktu wzrokowego. Na początku niestety może być ciężko. Mały będzie miał poczucie bezpieczeństwa, bo przecież mama cały czas jest przy nim. Z czasem nauczy się usypiania w łóżeczku.

Karmienie piersią jak najbardziej popieram!

Ta metoda u niemowląt do tej pory usypianych tylko przy piersi i nie nauczonych w ogóle spania w lozeczku spowoduje tylko stres, nerwy a moze nawet dojdzie do zanoszenia sie placzem. Dziecko nawet nie bedzie wiedzialo w jakim celu lezy w tym lozeczku.

Metoda 3-5-7 to według mnie okropna metoda. Moje dzieci zasypiały przy piersi aż do odstawienia, najstarszy syn do 7 miesiąca, córka do 12 mies, ale ty nie chcesz odstawiać, co oczywiście uważam jest super [emoji6]
A kolejna sprawa jest taka ze dzieci jak zostają pod opieka kogoś innego niż mama to i potrafią zasypiać inaczej. Przykład: mój mąż usypia syna na sobie, nie ma problemu, szukania piersi, dziecko czuje ze to nie ja.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

U mojego synka skracałam czas przystawienia do piersi po najedzeniu się. Franuś ma 7 miesięcy. Jak leże z nim wieczorem w łóżku. Ssie pierś. Robi się mu błogo i spokojnie, ale jeszcze nie śpi. Wtedy go odkładam. Czasem powtarzam to dwa razy, trzy. Ale jestem przy nim w pokoju. I zasypia. Choć jest to proces. Powodzenia

reklama
Moja ma ponad 1,5 roku i jak ja jestem to zasypia tylko przy mnie i tylko przy cycu ale jak mnie nie ma w domu to nie ma problemu z zaśnięciem. Wystarczy przytulic pobujać i spi :) Więc często jest tak, że nie ma co sie martwic na zapas :) nie ma mamy nie ma cyca ale jestem śpiąca wiec ide spac ;)

Do góry