reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 tygodniowe dziecko, problem z rozwojem?

Bakk21

Zaciekawiona BB
Cześć. Jestem mamą 6 tyg córeczki, jest to moje pierwsze dziecko i trochę panikuje. Córeczka jest zainteresowana przedmiotami i reaguje na różne dźwięki (hałas) ale nie patrzy nam na twarze i nie reaguje na głos rodziców. Czasami spojrzy na dosłownie 2/3 sekundy i ucieka wzrokiem..oraz nie uśmiecha się jeszcze. Czy ma jeszcze na to czas? Czekamy na drugą wizytę u pediatry i na pewno porozmawiam o tym z lekarzem ale chciałabym już dowiedziec się czy wszystkie dzieci w tym,, wieku,, reagują na rodziców wielkim słodkim uśmiechem?
Pozdrawiam

reklama
Cześć. Jestem mamą 6 tyg córeczki, jest to moje pierwsze dziecko i trochę panikuje. Córeczka jest zainteresowana przedmiotami i reaguje na różne dźwięki (hałas) ale nie patrzy nam na twarze i nie reaguje na głos rodziców. Czasami spojrzy na dosłownie 2/3 sekundy i ucieka wzrokiem..oraz nie uśmiecha się jeszcze. Czy ma jeszcze na to czas? Czekamy na drugą wizytę u pediatry i na pewno porozmawiam o tym z lekarzem ale chciałabym już dowiedziec się czy wszystkie dzieci w tym,, wieku,, reagują na rodziców wielkim słodkim uśmiechem?
Pozdrawiam
Poczytaj o rozwoju dziecka, jeśli Cie to uspokoi. Według mnie - spokojnie ma czas. To dalej male dziecko. Dokładnie nie pamiętam, ale na świadomy uśmiech ma jeszcze czas. O ile dobrze pamiętam to chyba po 8 tyg. Kazde dziecko tez inaczej. Nie panikowalabym. Moje dziecko obrotów nie robiło wcale i co? Ja dramy nie robiłam, choc zeby nie bylo konsultowałam z fizjo.

Ja co prawda nie mam jeszcze dzieci ale wydaje mi się że 6 tygodniowy maluch ma jeszcze czas na takie świadome nawiązanie kontaktu wzrokowego i na uśmiechanie się 🙂 Skonsultuj się oczywiście z pediatrą, to powinno Cię uspokoić 🙂

Poczytaj o rozwoju dziecka, jeśli Cie to uspokoi. Według mnie - spokojnie ma czas. To dalej male dziecko. Dokładnie nie pamiętam, ale na świadomy uśmiech ma jeszcze czas. O ile dobrze pamiętam to chyba po 8 tyg. Kazde dziecko tez inaczej. Nie panikowalabym. Moje dziecko obrotów nie robiło wcale i co? Ja dramy nie robiłam, choc zeby nie bylo konsultowałam z fizjo.
No właśnie poczytałam trochę i różnie podają. W niektórych książkach piszą, że już powinno reagować uśmiechem na znajome twarze, a tym bardziej patrzeć na twarz.. A w innych poddają inny,, wiek,, więc bądź tu mądry 😏 Oczywiście wiem, że każde dziecko rozwija się również w swoim tempie ale jednak głowa już swoje robi.. No nic muszę się ogarnąć, nie panować i na następnej wizycie u pediatry koniecznie zapytać o to.

Pozdrawiam
:D No gdzie to jeszcze do uśmiechów, a tym bardziej świadomych,celowych, odwzajemnionych. Po 6 tyg to może zacznie płakać łzami. To prawie noworodzio. Wzrok dopiero jest na etapie rozwoju, Jakby miało ze 4 miesiące no to byłby problem, Każde dziecko rozwija się swoim tempem.
1624543022139.png

Uwazam iz to za wcześnie jeszcze na takie prognozy problemów z rozwojem. Moje w tym czasie jeszcze zezowalo i próbując utrzymac glowke w górze chwiala sie jak glowa tej zabawkinw aucie.
Oczywiście warto sie zaznajomic co przychodzi na jakim etapie ale nie warto tez trzymać się tego sztywno ;)

reklama
Uwazam iz to za wcześnie jeszcze na takie prognozy problemów z rozwojem. Moje w tym czasie jeszcze zezowalo i próbując utrzymac glowke w górze chwiala sie jak glowa tej zabawkinw aucie.
Oczywiście warto sie zaznajomic co przychodzi na jakim etapie ale nie warto tez trzymać się tego sztywno ;)
Otoz to, jedno dziecko nie siedzi, a inne juz chodzi w tym samym wieku

Do góry