reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

5 tydzień ciąży

No tak,dlatego w środę idę do gina,aby mieć pewność że wszystko ok po dzisiejszych wydarzeniach...

Ale nie rozumiesz, że nie dowiesz się najprawdopodobniej nic?
Jeżeli masz pozytywne testy ciążowe, pozytywną betę, a jednocześnie dostajesz krwawienia to jeżeli beta ma mniej niż 1000, to beta jest wiążąca a nie USG. Ja przy CP nie krwawiłam - jedyny objaw to skacząca beta i bardzo niski progesteron. USG dopiero po 10 tygodniu (licząc od OM) pokazało ciąże w jajowodzie.

Ze mnie za przeproszeniem w IV ciąży leciało jak z zarżniętej świni, to już był ponad 10tc więc USG było wiążące, syn ma 6 miesięcy i ma się dobrze.

reklama
Ciąża biochemiczna też może być. W prawidłowej ciąży też mnie jajnik bolał i nadal bardzo często boli.
Potwierdzam, mnie większość ciąży boli prawy jajnik, do tego stopnia że na potwierdzeniu byłam u dwóch ginekologów, bo byłam pewna że CP - finalnie jak w drugim trymestrze dostałam zielone światło na fizjoterapeutę okazało się że ten jajnik to ma powiązanie z kręgosłupem :(

Ale nie rozumiesz, że nie dowiesz się najprawdopodobniej nic?
Jeżeli masz pozytywne testy ciążowe, pozytywną betę, a jednocześnie dostajesz krwawienia to jeżeli beta ma mniej niż 1000, to beta jest wiążąca a nie USG. Ja przy CP nie krwawiłam - jedyny objaw to skacząca beta i bardzo niski progesteron. USG dopiero po 10 tygodniu (licząc od OM) pokazało ciąże w jajowodzie.

Ze mnie za przeproszeniem w IV ciąży leciało jak z zarżniętej świni, to już był ponad 10tc więc USG było wiążące, syn ma 6 miesięcy i ma się dobrze.
Ciążę z jajowodu się usuwa

Nie ja zdiagnozowalam tylko wczoraj kekarz
Wczoraj pisałaś coś innego.
IMG_4392.jpeg

reklama
Ciążę z jajowodu się usuwa

Nie wiem co rozumiesz przez to zdanie.
Chyba że to było pytanie 🤷‍♀️

Lekarz nie stwierdzi CP po jednym randomowym wyniku bety. Bo to nie możliwe. Uciekałabym od takiego lekarza.

Co do zdania/pytania. Przy niskich wartościach i spadkach można liczyć na poronienie trąbkowe.

Jeżeli beta dalej rośnie to również są różne procedury w zależności od tego, jak duża jest to ciąża - bo beta może być niska, ale zarodek w jajowodzie duży. Bo to nie jest do końca powiązane.

Metody to farmakologiczna po przez podanie metotreksat'u, uśnięcie ciąży z jajowodu i zszycie/zachowanie go, usunięcie jajowodu

Do góry