reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

4 miesięczne dziecko nie chce pić mleka

Witam. Mam problem z moim 4mieisecznym synkiem. Od pół miesiąca nie chce pić samego mleka. Wypluwa. Mleka nie zmieniałem od urodzenia pije to samo. Do tamtej pory zajadal się . Rozszerzam mu dietę. Słoiczek lubi łyżeczka zjada. Mleko jak już to wypija ale tylko z kaszka jablkowa bądź bananaowa. Kupki robi normalnie. Miesiąc temu na szczepieniu ważył 6kg o 64cm długi teraz 6.800g i 67cm długi więc przytyl . Pod koniec marca ma kolejne szczepienie. Na chorego nie wygląda. Prosze o pomoc. Boję się że rozepcham mu brzuszek podając mu mleko z dodatkiem kaszki.

reklama
Rozwiązanie
Może rzeczywiście za szybko rozszerzyłaś dietę małemu? Lepiej stopniowo i troszkę poczekać Ewentualnie idź do lekarza, żeby upewnić się, że wszystko jest ok. Sprawdź sobie szpital Medicover- chodzę tam z synkiem do pediatry i polecam.
Mamy rok 2017 a nie 2015 :) kiedyś dawano kosci do lizania dzieciom, nie wprowadzano po malu glutenu, dawano glukoze do picia itp itd i od tamtej pory dzieci wciaz się rodza takie same co? A jednak cos nie "pyklo" i teraz takich praktyk sie nie stosuje.
Nie patrzmy na to co bylo tylko na to co jest. Po co tak bardzo spieszyc się z rozszerzaniem diety dziecka skoro moze to zniszczyc jego uklad pokarmowy?

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mamy rok 2017 a nie 2015 :) kiedyś dawano kosci do lizania dzieciom, nie wprowadzano po malu glutenu, dawano glukoze do picia itp itd i od tamtej pory dzieci wciaz się rodza takie same co? A jednak cos nie "pyklo" i teraz takich praktyk sie nie stosuje.
Nie patrzmy na to co bylo tylko na to co jest. Po co tak bardzo spieszyc się z rozszerzaniem diety dziecka skoro moze to zniszczyc jego uklad pokarmowy?

Zgadzam się. wytyczne się zmieniły bo stwierdzono., że mleko modyfikowane mimo iż nie jest tak dobre jak mleko matki to jest wystarczająco dobre by do 6 miesiąca zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka. A im później rozszerza się dietę tym więcej się daje czasu na osiągnięcie dojrzałości układu pokarmowego i tym mniej się ryzykuje, że właśnie dziecko np odrzuci mleko...

Ja też by, zrezygnowała z kaszek- w sumie to całkiem bym z nich zrezygnowała, a do przecierów warzywnych i owocowych wróciłabym za jakiś czas gdy dziecko "powróci" do jedzenia mleka. Bo skończy się tak, że aby dostarczaj nabiał to dziecko będzie 3 razy dziennie albo i więcej dostawać kaszką a to bardzo niezdrowe.

Glutenu tak samo jak innych pokarmów nie wprowadza się teraz po mału ,wiec wiedzę masz niepełną. Jeśli zamierzasz kogoś pouczać polecam samemu się dokształcać. I to było 2 lata temu nie 20 ,więc bez przesady. Każdy niech się zajmie swoim dzieckiem, bo krytykować na forum każdy potrafi;)

Hubert 18.02.2015
Wiktoria termin 04.06.2017

Dorzucę do dyskusji, obecne (czyli również na rok 2017) wytyczne Who zalecają rozszerzanie diety od 6 miesiąca, niezależnie czy kp czy mm. Gluten powinno wprowadzać się stopniowo [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

JA MAM PRAWIE 5 MIESIECZNA CORKE I TEZ ROZSZERZAM JEJ PO WOLI DIETE I TO NIE ZNACZY ZE NISZCZE JEJ UKLAD POKARMOWY , SKORO TAK BY BYLO NP. W PRZYCHODNI NIE PYTALI BY CZY DZIECKO LADNIE JE INNE PRODUKTY A NIE TYLKO MLEKO

JA MAM PRAWIE 5 MIESIECZNA CORKE I TEZ ROZSZERZAM JEJ PO WOLI DIETE I TO NIE ZNACZY ZE NISZCZE JEJ UKLAD POKARMOWY , SKORO TAK BY BYLO NP. W PRZYCHODNI NIE PYTALI BY CZY DZIECKO LADNIE JE INNE PRODUKTY A NIE TYLKO MLEKO

Nie uwierzysz ilu lekarzy w przychodniach ma mała wiedzę o diecie niemowlaka czy to kp, mm czy rozszerzanie. Jeśli dziecko jest gotowe w 5 miesiącu to jest Ok, Ty z nią jesteś, Ty wiesz co jest dla niej najlepsze.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nie ma co na siłę wprowadzać różnych 'trendów'. Ty jesteś z dzieckiem i widzisz kiedy jest gotowe, lekarze pierwszego kontaktu mają znikomą wiedzę jeśli chodzi o dietę niemowlaka, co da się zauważyć w wielu przychodniach w Krakowie niestety... Słuchaj i obserwuj dziecko i tak będzie najlepiej.

Ja zaczęłam rozszerzać dietę po 4 miesiącu. W sumie mała zaczęła jeść coś innego jak miała 4,5 miesiąca, ale to raczej jest smakowanie nie jedzenie. Rozkręcamy sie;) co do niejadka to moze faktycznie mu mleko nie smakuje i warto zmienić na inne?
Mojej mleko z kleikiem baaardzo smakuje. Ale wiadomo każde dziecko jest inne. Moja w druga stronę bo lubi wszystko i już ma 8 kg, a ma prawie 5 miesięcy.

reklama
Może rzeczywiście za szybko rozszerzyłaś dietę małemu? Lepiej stopniowo i troszkę poczekać Ewentualnie idź do lekarza, żeby upewnić się, że wszystko jest ok. Sprawdź sobie szpital Medicover- chodzę tam z synkiem do pediatry i polecam.

Rozwiązanie
Do góry