reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

19-miesięczne dziecko nie przybiera na wadze

Przecież pisałam, że zrobiłam. Bo to, że niemowlak przez pół roku nie przybrał dosłownie NIC, nawet 10 gram, jest niepokojące. Przecież takie dzieci rosną, a jak tylko wzdłuż będzie rósł, to same kości mu zostaną.
Moj synek to astmatyk ,choruje dosyć często .w tamtym roku mając 6m zaczął pierwsza przygodę z choroba która trwała bardzo długo bo pół roku leczenia i nie wiem czy cię uspokoję ale przez ten czas przybierał trochę i gubił a same kości nie zostały .😉
Na 6m miał 9kg a na 14m 10.800 .
Serio jeżeli jest zdrowy to nie doszukują się problemu !
Mam córki starsze 8l i 12l.
Młodsza 20kg ,starsza 35 kg .
Uwierz mi że lepsze szczupłe zdrowe dziecko niż ważące więcej niż powinno .

Nasze chłopaki dzieli różnica 2m ,twój pewnie z marca?tak czy siak mój waży mniej i kości mu nie wystają😉😉 jest okrąglutki ,
Odkąd nie biega po podwórku tylko co latem odrazu ładnie przybrał .Także daj młodemu czas ,również waga ruszy. cierpliwości.

reklama
Nasze chłopaki dzieli różnica 2m ,twój pewnie z marca?tak czy siak mój waży mniej i kości mu nie wystają😉😉 jest okrąglutki ,
Odkąd nie biega po podwórku tylko co latem odrazu ładnie przybrał .Także daj młodemu czas ,również waga ruszy. cierpliwości.
Tak, synek z marca. Jest pewnie lżejszy, ale też wyższy, bo jeszcze dziecka jego wzrostu i wieku nie widziałam 😉
Zobaczę jak będzie przez zimę, czy przybierze coś do bilansu na 2 lata. Niepokoi mnie brak przyrostu wagi i chciałam wiedzieć, jak jest u innych. Czy u kogoś się to zdarzyło. Jak na razie słyszałam tylko, że dzieci rosną wolniej, ale jednak rosną.

Witam. Mój 19-miesięczny synek od pół roku nie przybrał na wadze. Na roczek ważył 12,5 kg i był w 97 centylu (jak od urodzenia, wzrost tak samo). Niedawno mieliśmy bilans na 1,5 roczku i okazało się, że waży tyle samo. Waga spadła na 50 centyl, wzrost został w 97. Martwi mnie ten spadek na siatce centylowej.
Pediatra powiedziała, że to u takich dzieci normalne, skoro dużo się rusza i ma apetyt. Mimo to martwię się i zrobiłam mu podstawowe badania krwi oraz na pasożyty. Wszystko w normie, pasożytów nie ma.
Czy Wasze dzieci miały podobnie? Może ja mu za mało jeść daję? Ale więcej nie chce, a ja nie zmuszam. Jemy raczej zdrowo.
Nie martw się, dzieci tak mają ... Brzmi banalnie ale naprawde dzieci mają taki "przestój" a później z dnia na dzień szooook ...... Zawsze możesz iść na konsultację do innego lekarza.

Kilogram przytył w pół roku. Na 2 latka waży 13,5 kg i mierzy 95 cm. Zrobiliśmy mu podstawowe badania, łącznie z żelazem i pasożytami. Wszystko OK. W takim tempie to niedługo córka go dogoni. Na pół roku 10 kg i 80 cm.
To i tak bardzo ładnie waży i mierzy. A 1 kg na pół roku to też bardzo dobrze i szczyt moich marzeń. Mój ma 2 latka i ma tylko 83 cm wzrostu i 10.5 kg wagi. Od listopada przytył tylko 200 g. Ale mój ma wiele problemów zdrowotnych

reklama
Z drugiej strony jakby dzieci nieprzerwanie przybierały na wadze, to do osiemnastki musiałabyś wozić je ... Tirem. ;) :p
Mój mały też długo stał ok 13 kg. Teraz ma 3 latka i 15,5-16, ale tylko 99-100 cm wzrostu.

Do góry