reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

12 tygodniowe niemowle słabo przybiera na wadze

KarolinaZales

Aktywna w BB
Witam drogie mamy byłam dziś z synkiem na szczepieniu i okazało się że zbyt mało przybrał na wadze. Synek ma 12 tyg urodził się z waga 3 kg, spadł do wagi 2900 przy wypisie. Karmie go mlekiem bebilon. Na ostatnim szczepieniu miesiac temu ważył 4400 a dziś 4800 czyli przybrał 400 gram. Lekarka powiedziała że na razie nie mam się czym martwić bo dziecko jest zdrowe, wygląda i rozwija sie dobrze. Dala skierowanie na maofologie i mocz oraz kazała spróbować zmienić mleko na Nan bo być może beblilon nie jest dobrze przyswajany. Synek zjada mleko co 3 lub 3.5 godz. średnio po 110 ml. Nie jest to dużo ale więcej w niego nie wcisnę. Czy któraś z Was miała też problemy z przybieraniem na wadze dzieciaczków. Dodam że wcześniej miałam problem z karmieniem ponieważ maly był głodny ale jak tylko dostał butle to płakał. Jak już zaciągnął smoka to pił. Problem minął. Je ładnie ale za to mało przybiera.

reklama
Witam drogie mamy byłam dziś z synkiem na szczepieniu i okazało się że zbyt mało przybrał na wadze. Synek ma 12 tyg urodził się z waga 3 kg, spadł do wagi 2900 przy wypisie. Karmie go mlekiem bebilon. Na ostatnim szczepieniu miesiac temu ważył 4400 a dziś 4800 czyli przybrał 400 gram. Lekarka powiedziała że na razie nie mam się czym martwić bo dziecko jest zdrowe, wygląda i rozwija sie dobrze. Dala skierowanie na maofologie i mocz oraz kazała spróbować zmienić mleko na Nan bo być może beblilon nie jest dobrze przyswajany. Synek zjada mleko co 3 lub 3.5 godz. średnio po 110 ml. Nie jest to dużo ale więcej w niego nie wcisnę. Czy któraś z Was miała też problemy z przybieraniem na wadze dzieciaczków. Dodam że wcześniej miałam problem z karmieniem ponieważ maly był głodny ale jak tylko dostał butle to płakał. Jak już zaciągnął smoka to pił. Problem minął. Je ładnie ale za to mało przybiera.
U mnie każda z 3 córek za mało przybiera. Wrzuć sobie może te wagi do aplikacji child growth tracker i zobacz jak to wygląda na siatce. Moje bliźniaczki dość słabo przybierają, ale trzymają sie swoich centyli. Nigdy nie przybierały tyle ile w tych tabelkach pokazują. Starsza też nie. Teraz jestem troche mądrzejsza i się już nie stresuje. A badania wyszły im dobrze. Także badania owszem zrób, bo to warto sprawdzić. Co do zmiany mleka to nie do końca wiem czy to dobry pomysł o ile nie ma problemów z brzuszkiem itp.

Sprawdzałam na siatce i niestety jest poniżej normy. Do zmiany mleka przymierzałam się już trochę czasu ponieważ maly po bebilonie robił kupki co 4 dni. Pediatra najpierw kazał przejść na bebilon comfort później na pepti ale żadnego nie chciał pić. Spróbuję dać Nan zobaczymy czy coś to zmieni.

1000013889.jpg

reklama
Zainstaluj sobie aplikację chold growth tracker i wprowadź tam wszystkie dotychczasowe pomiary wagi, koniecznie z dobrymi datami

Do góry