reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.

Ok rozumiem, też mam problem żeby do teściowej mówić mamo, ale ona sama powiedziała, żebym tak do niej mówiła. W sumie na pani czy po imieniu byłoby mi głupio dlatego staram się odzywać do niej bezosobowo, ewentualnie mówię do niej babcia ale to już żartobliwie

ja bym się nie zgodziła, w sumie cieszę się że takiej prośby nie było. Po imieniu jak najbardziej mogę ale mamo/tato nie...

reklama
Ok rozumiem, też mam problem żeby do teściowej mówić mamo, ale ona sama powiedziała, żebym tak do niej mówiła. W sumie na pani czy po imieniu byłoby mi głupio dlatego staram się odzywać do niej bezosobowo, ewentualnie mówię do niej babcia ale to już żartobliwie
Mi coraz ciezej unikac mowienie mamo tato do teściów 😂a omijam to szerokim łukiem. Znam ich z 15 lat zawsze pan pani, babcia 😂 a teraz od ponad roku mowic mam mamo tato, sami proponowali. Ja musze sie przelamac jakoś bo dziwnie mi do nich mowic na Pan. 😂Postanowilam na święta sie przelamac 😂

Mój post dotyczył tego czy nie przesadzam że tesciowie na snie odwiedzają itp. Nie jak się do ich zwracam i jakie są ku temu przyczyny
No to ci mowimy przesadzasz 😀. Ja jak mam ochote to zaprosze rodzicow czy tesciow wtedy nas odwiedzają. Sami z siebie nie i chwała Bogu 😀. Teraz jak urodze drugie dziecko w lutym chce spokoju a nie siedzenia matki czy teściowej. Jak bede miala juz ochote ich widzieć to poprostu zaprosze.

Ja tak sobie myślę że na innych ciężko wpłynąć możesz jedynie sama zmienić podejście zrozumieć czego tak naprawdę potrzebujesz. I przepraszam ze tak pisze..nie chce Cię urazić, ale wspominałaś o swojej mamie,czy byłaś może na terapii dda?

Mi coraz ciezej unikac mowienie mamo tato do teściów 😂a omijam to szerokim łukiem. Znam ich z 15 lat zawsze pan pani, babcia 😂 a teraz od ponad roku mowic mam mamo tato, sami proponowali. Ja musze sie przelamac jakoś bo dziwnie mi do nich mowic na Pan. 😂Postanowilam na święta sie przelamac 😂
Mnie już prawie 3 lata udaje się tego unikać, ale są sytuacje (bardzo rzadko) gdzie muszę do niej powiedzieć mamo. Niby najgorzej jest pierwszym razem, ale mnie z każdym kolejnym jest tak samo ciężko

Mnie już prawie 3 lata udaje się tego unikać, ale są sytuacje (bardzo rzadko) gdzie muszę do niej powiedzieć mamo. Niby najgorzej jest pierwszym razem, ale mnie z każdym kolejnym jest tak samo ciężko
Ja stwierdzilam ostatnio, ze jak mowie tak bezosobowo to chyba jeszczs gorzej taki brak szacunku. Musze sie przelamac. Mama nie jest moja, ale jest mama męża takze moja przyszywana mamą i tyle. 😂. Pojde za ciosem i bede mowic co chwile żeby sis przyzwyczaic 😀

Ja stwierdzilam ostatnio, ze jak mowie tak bezosobowo to chyba jeszczs gorzej taki brak szacunku. Musze sie przelamac. Mama nie jest moja, ale jest mama męża takze moja przyszywana mamą i tyle. 😂. Pojde za ciosem i bede mowic co chwile żeby sis przyzwyczaic 😀
Ja mam mieszane uczucia co do tego. Z jednej strony nie jest moją mamą, a mamę ma się jedną. Z drugiej strony jest to matka mojego męża i tak jak mówisz, to taka przyszywana mama.

Ja mam mieszane uczucia co do tego. Z jednej strony nie jest moją mamą, a mamę ma się jedną. Z drugiej strony jest to matka mojego męża i tak jak mówisz, to taka przyszywana mama.
No tak mame sie ma jedną, ale ona tez nie chce ci zastąpić mamy. Męża się tez niby ma jednego 😂😂a wychodzi czasami inaczej. Pan i Pani przy dziecku dla mnie jest bardzo dziwne. A mówienie po imieniu jakos jeszcze gorsze, bo nie jesteśmy koleżankami. Ja sie musze przelamac bo im pozniej tym gorzej.

Tak z czystej ciekawości, dlaczego nie powiesz do teściowej mamo? Np za 15 lat dzieci będą mówić do niej babciu, a Ty cały czas na pani?
mam podobne zdanie jak Kasia. Moja mama dla mnie tyle rzeczy w życiu zrobiła, że to słowo jest dla mnie szczególni wyjątkowe, zarezerwowane dla jednej osoby, tak jak mąż. To jest dla mnie obca kobieta i zawsze nią będzie, nigdy do niej nie pójdę z żadnym problemem ani troską.
Mam z mamą bardzo specyficzną relacje i to byłoby ujmujące, gdybym kogoś innego nazywała tak ją tą wyjątkową kobiete.

reklama
Do góry