reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100% nieprawidłowych plemników

To ja tak dodam od siebie. Obecne badania pokazują, ze poprawa morfologii nasienia ma się nijak do zajścia w ciąże.
Zatem wzrost koncentracji czy innych parametrów niekoniecznie przełoży się na ciąże.
Są mężczyźni którzy płodzą dzieci z oligospermią drugiego stopnia…
Dlatego badanie to jest statystyka.
Należy pamiętać, ze 7 lat temu nie było znane badanie chromatyny, test HBA. Teoretycznie mężczyźni z poprawnymi wynikami byli płodni. Teraz już wiemy, ze można mieć piękną morfologię i złą chromatyne, albo płodzić dzieci przy niepoprawnym kariotypie.
Czyli ewentualna „poprawa” może być potwierdzona zaistniałą ciążą. Dla mnie brak ciąży a poprawne wyniki to nie kest poprawa. Jest to dobry kierunek napewno:-)

I i dla mnie drastyczna decyzja to pozostanie przy świadomej bezdzietności, jak możliwości medycyny się skończą.
Aczkolwiek szanuje ludzi, którzy mają uprzedzenia i nie korzystają z tej metody. Bo z takim nastawieniem potem można skrzywdzić dziecko. Niestety, duzo osób korzysta i zataja…
Zgadzam się z Tobą. Dobre podsumowanie. Wspaniale jak ludzie są świadomi różnych opcji i możliwości. Dla mnie wlasnie to forum jest takim skumulowanym centrum informacji i cieszę się że na nie trafiłam, niektórzy potrafią takie decyzje podejmować szybko inni dojrzewają dłużej. Dlatego podziwiam że też faceci wchodzą na to forum i się informują u nas niestety brak dostatecznej wiedzy męża był powodem wielu niepotrzebnych dyskusji i spięć.

reklama
Zgadzam się z Tobą. Dobre podsumowanie. Wspaniale jak ludzie są świadomi różnych opcji i możliwości. Dla mnie wlasnie to forum jest takim skumulowanym centrum informacji i cieszę się że na nie trafiłam, niektórzy potrafią takie decyzje podejmować szybko inni dojrzewają dłużej. Dlatego podziwiam że też faceci wchodzą na to forum i się informują u nas niestety brak dostatecznej wiedzy męża był powodem wielu niepotrzebnych dyskusji i spięć.
Grunt, ze mąż wie co chce i na co jest w stanie przystać a na co nie. Bywa, ze „katolicy” korzystają z in vitro i potem zatajają. To jest bardzo trudne dla tego dziecka jeżeli kiedyś to odkryje.
Ja mam trójkę pięknych dzieci :-) nie odbiegają od reszty swoich rówieśników. I nigdy nie żałowałam swojej decyzji.
Jednak są i ludzie, którzy potem żałują… to nie kupno samochodu :-)

Do góry