Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 951
KLUSKI ŚLĄSKIE
1 kg ziemniaków
maka ziemniaczana
Wykonanie:
Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.
1 kg ziemniaków
maka ziemniaczana
Wykonanie:
Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.