reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

KLUSKI ŚLĄSKIE

1 kg ziemniaków

maka ziemniaczana

Wykonanie:



Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

images
 
reklama
KLUSKI ŚLĄSKIE

1 kg ziemniaków

maka ziemniaczana

Wykonanie:



Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

images

brzmi apetycze i jakby było banalne do wykonania, ciekawe, czy mi sie uda ;) jutro sprobuje ;) oby nie było pozaru w kuchni )
 
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Składniki ciasta naleśnikowego:


  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju (ja dodaję olej do ciasta, aby nie musieć za każdym razem smarować patelni)
  • mleko lub woda (lub mieszanina) (ok. 1l)
Mleko (wodę), jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w wysokim garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą (u mnie mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ale ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować plasterkiem słoniny lub olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać (ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie kiedy smaży się drugi).





Składniki farszu:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-6 dag grzybów suszonych (w zależności od tego jak bardzo grzybowe lubimy nadzienie)
  • 2-3 cebule
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy. Mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.






Dodatkowo:
  • jajka
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym z przyprawami i tartej bułce i smażymy na rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
krokiety.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry