Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. W Polsce uwielbiamy jajecznicę na maśle, we Francji królują omlety, a Włosi smażą pyszną frittatę. Frittata to świetny pomysł na szybkie, smaczne śniadanie w włoskim stylu. Dodatek warzyw do jajek z pewnością wzbogaci ich smak, nada wspaniałego aromatu, a na talerzu będzie wesoło i kolorowo.
Z przepisu otrzymasz: 1 porcję
Składniki
Jajka - 2
Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
Szynka drobiowa - 3 plastry
Masło - 1 łyżka
Cebula - 1szt (mała)
Sałata - 2 liście
Ogórek - 3 plastry
Pomidorki cherry - 2szt
Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Sposób wykonania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, a następnie kukurydzę konserwową. Usmażone składniki zalać roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli i pieprzu. Patelnię przykryć pokrywą i chwilę poczekać, aż jajka będą ścięte, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.
Gotową frittatę podawać z sałatą, pomidorkami i ogórkiem.