reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zróznicowane wymiary płodu na usg

A myślicie, że uboga dieta też może mieć wpływ na wzrost w tym etapie ciazy?
nic co w tym momencie robisz nie ma wpływu na te różnice w pomiarach, serio.
Po prostu się nimi nie przejmuj. Ja mam rozstrzał o ponad tydzień jakbym porównała daty z USG.
Skoro lekarz nie powiedział, że coś się dzieje, to czemu Ty tak się przejmujesz? Taki rozjazd w datach jest normalny i dlatego za datę przyjmuje się termin z ostatniej miesiączki chyba, że USG 1 trynestru wykaże znaczną różnicę w datach. Jak nie wykazało, to resztą się nie przejmujesz.

reklama
nic co w tym momencie robisz nie ma wpływu na te różnice w pomiarach, serio.
Po prostu się nimi nie przejmuj. Ja mam rozstrzał o ponad tydzień jakbym porównała daty z USG.
Skoro lekarz nie powiedział, że coś się dzieje, to czemu Ty tak się przejmujesz? Taki rozjazd w datach jest normalny i dlatego za datę przyjmuje się termin z ostatniej miesiączki chyba, że USG 1 trynestru wykaże znaczną różnicę w datach. Jak nie wykazało, to resztą się nie przejmujesz.
U mnie np jest ponad 3 tyg różnicy jakby patrzeć na om a usg. Ale to przez moje nieregularne cykle. W pierwszej ciąży było tak samo, dlatego teraz już się tym tak nie martwię

Zwracam się do Was z pytaniem, ponieważ mam wrażenie, że moja lekarka ma już dość moich pytań 🤣
Czy daty porodu z Usg mogą się różnić?
Usg 28.12 - Crl 5,8 cm - 12t2d - data porodu 10.07
Usg prenatalne 30.12 - Crl 5,6 cm - 12t1d- data porodu 13.07
Usg 12.01 - crl 7,5 - 13t4d - data porodu 16.07
Wiem dokładnie kiedy miałam owulacje i ostatnie Usg kompletnie mi nie pasuje , dziecko w 15 dni uroslo mniej niż powinno.

Tak naprawdę powinno się brać datę porodu z OM, bo z każdego USG może wyjść inaczej. Mi lekarz prognozował dziecko 4kg a urodziła się 2910.

@Carry88 Niestety nie zgodzę się Tobą. Bo będzie zdecydowana różnica pomiędzy kobietą, która ma cykle 21-dniowe, a tą co ma cykle 42-dniowe. Jakby nie patrzeć na starcie masz rozjazd trzytygodniowy 🤷‍♀️
Mój lekarz brał jako podstawę do terminu datę wyliczoną na podstawie pierwszego USG prenatalnego.

Z tego, co wiem to patrzy się na datę 1 usg w ciąży, bo po 12tc dzieciaki rosną w swoim tempie.
Jeśli data porodu z pierwszego usg nie różni się o więcej niż 7 dni niż data porodu wg ostatniej miesiączki to za datę porodu uznaje się datę wynikająca z miesiączki.
Data porodu może być skorygowana na 1 badaniu prenatalnym, ale także warunkiem jest rozjazd o więcej niż 7 dni 😉
Dla przykładu: moja data porodu wg OM to był 15.11, na z pomiarów na pierwszym usg prenatalnym wyszła data 08.11, ale lekarka powiedziała, ze data 15.11 zostaje jako data planowanego porodu. Żaden lekarz u którego byłam w ciąży na badaniach terminu porodu już mi nie zmienił (na badaniu połówkowym nadal dziecko było o tydzień większe niż „powinno” wg terminu z OM).

A do autorki tematu - badanie usg to tylko przybliżone pomiary. Myśle, ze jakbyś tego samego dnia poszła do innego lekarza i miała badanie na innym sprzęcie to wymiary mogłyby być inne 😉 dziecko w tym momencie ma kilka centymetrów i każdy mm robi różnice 😉

@Carry88 Niestety nie zgodzę się Tobą. Bo będzie zdecydowana różnica pomiędzy kobietą, która ma cykle 21-dniowe, a tą co ma cykle 42-dniowe. Jakby nie patrzeć na starcie masz rozjazd trzytygodniowy 🤷‍♀️
Mój lekarz brał jako podstawę do terminu datę wyliczoną na podstawie pierwszego USG prenatalnego.

Więc widocznie zależy od lekarza mój bral z OM mimo, że miałam bardzo pozna owulację i był spory rozjazd. 😉

No ja oscyluje gdzieś pomiędzy właśnie data z pierwszego usg a data z prenatalnych 🤪 Bo jest różnica kilku dni
Jak jest różnica tylko kilku dni, to też nie ma znaczenia.

Ja mam z OM według lekarzy termin na 14 maja. Według moich obliczeń powinien być 12 maja, bo cykle miałam 26 dniowe. Według USG prenatalnego jest 9 maja.
Dziecko ma okienko miesiąca na poród. Więc nie wiem po co się tak tymi datami przejmować, zwłaszcza jeżeli lekarz na to uwagi nie zwrócił. Stresowałabym się jakby nagle dziecko miało brzuszek o 2 tyg większy nić główkę, ale tak to nie widzę problemu.
Ba, u mnie na USG 2 trymestru brzuszek dziecka był w górnej granicy normy, a na USG u prowadzącego 2 tygodnie później był w dolnej części normy.

Naprawdę dopóki lekarz nie mówi, że coś się dzieje i coś trzeba dodiagnozować, to nie ma co wpadać w paranoję, bo oszalejemy.

reklama
Zwracam się do Was z pytaniem, ponieważ mam wrażenie, że moja lekarka ma już dość moich pytań 🤣
Czy daty porodu z Usg mogą się różnić?
Usg 28.12 - Crl 5,8 cm - 12t2d - data porodu 10.07
Usg prenatalne 30.12 - Crl 5,6 cm - 12t1d- data porodu 13.07
Usg 12.01 - crl 7,5 - 13t4d - data porodu 16.07
Wiem dokładnie kiedy miałam owulacje i ostatnie Usg kompletnie mi nie pasuje , dziecko w 15 dni uroslo mniej niż powinno.
Mogą się różnić, mógł lekarz zmierzyć milimetr w tą czy w tamtą i wyszła różnica.
U mnie do porodu wymagali wyniku USG z badań prenatalnych i ten traktowali jako wyjściowy a różnica w nim a w terminie z om była 3 dni. W trakcie ciąży ta różnica mi się zwiększała (termin porodu przyspieszał) bo dziecko szybko rosło :)

Do góry