reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zmniejszenie etatu przez męża podczas urlopu macierzyńskiego

elusl

Fanka BB :)
Miasto
Zielona Góra
Witam!

Proszę o informację, czy w czasie, kiedy ja przebywam na urlopie macierzyńskim (jestem zatrudniona na umowę o pracę na pełny etat), mój mąż może zmniejszyć swój wymiar czasu pracy do 7 godzin i ponownie wrócić do pełnego etatu w momencie, kiedy ja z macierzyńskiego wrócę do pracy - po powrocie do pracy chcę zmniejszyć swój wymiar czasu pracy do 7/8 etatu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

reklama
Witam!

Proszę o informację, czy w czasie, kiedy ja przebywam na urlopie macierzyńskim (jestem zatrudniona na umowę o pracę na pełny etat), mój mąż może zmniejszyć swój wymiar czasu pracy do 7 godzin i ponownie wrócić do pełnego etatu w momencie, kiedy ja z macierzyńskiego wrócę do pracy - po powrocie do pracy chcę zmniejszyć swój wymiar czasu pracy do 7/8 etatu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy mówi Pani o obniżeniu wymiaru czas pracy w trybie art. 186(7) KP czyli zamiennie do urlopu wychowawczego. Jesli tak - to jest to możliwe.

Tak, ja chciałabym skorzystać z tego przywileju, tzn. chciałabym zmniejszyć wymiar swojego etatu zamiast iść na urlop wychowawczy.
Wiem, że w momencie, kiedy wrócę po macierzyńskim do pracy i zmniejszę wymiar etatu, to mój mąż nie będzie już mógł zmniejszyć wymiaru etatu w swojej pracy.
Dlatego pomyśleliśmy, że mąż zmniejszy wymiar swojego etatu jeszcze w trakcie trwania mojego macierzyńskiego, a zaraz po zakończeniu macierzyńskiego mąż wróci na pełny etat, a ja wówczas dokonam zmniejszenia mojego wymiaru etatu (owyczście wniosek o zmniejszenie swojego etatu złożę u pracodawcy tygodniowym wyprzedzeniem jeszcze przed powrotem do pracy).

Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo w swojej wypowiedzi...:rofl2:

Do góry