reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zmiana smoczka w butelce 6+

Ania919

Zaciekawiona BB
Witam, drogie mamy . Mam takie nietypowe pytanie , bo nie miałam wcześniej do czynienia butelką .Synek 6,5 msc karmiony MM, jest na butelce z Philips Avent na smoczek 3+ , przepływ 4. Obecnie ma 6,5 msc próbowałam mu zmienić na 6+ i tam jest przepływ 6 , ale nie chce z niego pić , leci mu pewnie zbyt szybko z w związku z tym czy mając skończone pół roku powinien już z niego pić , próbować tak długo aż zaakceptuje. Kiedy wy zmieniliście na większy przepływ ? Jak dziecko było gotowe czy według tego co podaje producent ? Pozdrawiam serdecznie

reklama
Zmieniasz wtedy, kiedy dziecko pokazuje, że obecny przeplyw mu nie odpowiada.

Edit.
A i dziecko nie musi być gotowe do kolejnego przepływu, bo to nie jest kwestia jakiejś dojrzałości i gotowości. Im nizej tym lepiej, nie ma co na silę zmieniać.

6? przecież jest smoczek 5 od 6 miesiąca. 6 z tego, co pamiętam był do kaszki, a nie do mleka albo stosowany grubo później. Zmień na 5 po prostu.
IMG_7231.png

Ale po co ma zmieniac, skoro dziecko dobrze toleruje poprzedni?
Nie ma takiej informacji w poście, że dobrze toleruje poprzedni.
Uważam, że skoro autorka odczuła chęć zmiany na większy, to oznacza, że jej dziecko nie chciało pić już z poprzedniego – chyba w takiej sytuacji się zmienia smoczek?

Nie ma takiej informacji w poście, że dobrze toleruje poprzedni.
Uważam, że skoro autorka odczuła chęć zmiany na większy, to oznacza, że jej dziecko nie chciało pić już z poprzedniego – chyba w takiej sytuacji się zmienia smoczek?
Ja post zrozumialam tak, że Autorka chce zmienic, bo dziecko ma skonczone pół roku, a smoczek jest 6m+, więc powinno pić już z takiego. Nie ma informacji, że źle toleruje poprzedni. Jest za to pytanie czy kierować się oznaczeniami producenta czy gotowością dziecka. A dziecko gotowe nie jest.

Witam, drogie mamy . Mam takie nietypowe pytanie , bo nie miałam wcześniej do czynienia butelką .Synek 6,5 msc karmiony MM, jest na butelce z Philips Avent na smoczek 3+ , przepływ 4. Obecnie ma 6,5 msc próbowałam mu zmienić na 6+ i tam jest przepływ 6 , ale nie chce z niego pić , leci mu pewnie zbyt szybko z w związku z tym czy mając skończone pół roku powinien już z niego pić , próbować tak długo aż zaakceptuje. Kiedy wy zmieniliście na większy przepływ ? Jak dziecko było gotowe czy według tego co podaje producent ? Pozdrawiam serdecznie
Kieruj się dzieckiem.
Jedno dziecko będzie gotowe drugie nie.
U mnie np z tego co pamiętam to poślizg był o jakieś 2 miesiące nawet .

Ja post zrozumialam tak, że Autorka chce zmienic, bo dziecko ma skonczone pół roku, a smoczek jest 6m+, więc powinno pić już z takiego. Nie ma informacji, że źle toleruje poprzedni. Jest za to pytanie czy kierować się oznaczeniami producenta czy gotowością dziecka. A dziecko gotowe nie jest.
No na smoczek 6 gotowe nie jest. Ale czy na 5 także? Tutaj autorka zrobiła błąd, kupując smoczek 6, a nie 5 i tyle, więc skąd wiesz, że dziecko w ogóle nie jest gotowe na zmianę smoczka? Takiej informacji nie mamy. Mamy tylko informację, że z tego dziecku leci za szybko i się nie dziwię. Jeśli autorka nie spróbuje smoczka 5 to się nie dowie, czy dziecko jest na niego gotowe, czy nie. A zapewniam Cię, że używamy teraz obu tych smoczków i jest duża różnica w przepływie. Jeśli dziecko męczyło się ze smoczka 4 lub jadło z niego bardzo długo, to raczej jest gotowe na zmianę.

Dla mnie to tak samo jakby kupiła buty w rozmiarze 26, gdy dziecko potrzebuje 25 i dziwiła się, że dziecko się w nich przewraca czy krzywo chodzi, tylko dlatego, że oba rozmiary byłyby oznaczone tą samą kategorią wiekową.

No na smoczek 6 gotowe nie jest. Ale czy na 5 także? Tutaj autorka zrobiła błąd, kupując smoczek 6, a nie 5 i tyle, więc skąd wiesz, że dziecko w ogóle nie jest gotowe na zmianę smoczka? Takiej informacji nie mamy. Mamy tylko informację, że z tego dziecku leci za szybko i się nie dziwię. Jeśli autorka nie spróbuje smoczka 5 to się nie dowie, czy dziecko jest na niego gotowe, czy nie. A zapewniam Cię, że używamy teraz obu tych smoczków i jest duża różnica w przepływie. Jeśli dziecko męczyło się ze smoczka 4 lub jadło z niego bardzo długo, to raczej jest gotowe na zmianę.

Dla mnie to tak samo jakby kupiła buty w rozmiarze 26, gdy dziecko potrzebuje 25 i dziwiła się, że dziecko się w nich przewraca czy krzywo chodzi, tylko dlatego, że oba rozmiary byłyby oznaczone tą samą kategorią wiekową.
KIeruję sie tym, ze Autorka słowa nie napisala, ze zmienia smoczek, bo dziecko sie męczy na niższym przeplywie 🤷‍♀️
Napisala, ze zmienia bo dziecko wpadło w kolejną grupę wiekową smoczka.
Jeżeli dziecku nie przeszkadza nizszy przepływ to nie ma sensu zmieniać. Nie wiem czy jest sens tu probować. Ale to Autorka musi doprecyzować, ktora z nas lepiej zinterpretowała jej post.

Znam te smoczki, mój syn jest na 3kach.

reklama
KIeruję sie tym, ze Autorka słowa nie napisala, ze zmienia smoczek, bo dziecko sie męczy na niższym przeplywie 🤷‍♀️
Napisala, ze zmienia bo dziecko wpadło w kolejną grupę wiekową smoczka.
Jeżeli dziecku nie przeszkadza nizszy przepływ to nie ma sensu zmieniać. Nie wiem czy jest sens tu probować. Ale to Autorka musi doprecyzować, ktora z nas lepiej zinterpretowała jej post.

Znam te smoczki, mój syn jest na 3kach.
dla mnie to właśnie wtedy zmienia się smoczek (gdy dziecko się męczy)😅 jeśli tego nie widzę po dziecku, to go nie zmieniam. Dlatego niech autorka się odezwie i doprecyzuje🙂

Do góry