Poczytaj sobie ogólnie w temacie fotelików.
W skrócie przede wszystkim fotelik musi być dobrany do waszego samochodu i do dziecka. Po drugie musisz prawidłowo go montować i sadzac w nim dziecko i prawidłowo zapinać, ale zakładam że raz zamontowany fotelik będzie tam na długo (ewentualnie demontaż na sprzątanie samochodu) , a że wy też będziecie się przykładać do zapinania pasów. Inaczej można kupić atrapę fotelika z marketu jako mandatochron, bo nic to nie da razie wypadku.
Nie ma uniwersalnie dobrej marki ani modelu, po prostu trzeba dopasować do swojego modelu samochodu i dziecka.
Czyli trzeba znaleźć sklep stacjonarny, gdzie jest dobry dostęp z parkingu do sklepu i pracownicy są pomocni i konpetentni. Muszą chętnie i dobrze przymierzyć kilka do kilkunastu modeli do waszego auta. są sklepy w tym wyspecjalizowane. Ba, są sklepy, do których wyjedziesz swoim autem.
Jeśli chodzi o sprawdzenie testów bezpieczeństwa fotelików, to ADAC nie ma się co sugerować, bo obejmuje 5 czynników, tylko jeden to testy zderzeniowe, reszta to np łatwość konserwacji. Chyba że poszukasz danych źródłowych o poszczególnych czynnikach. Najlepszy jest test szwedzki Test Plus, ale foteliki przodem nie przejdą nigdy tego testu pozytywnie, także on wyklucza foteliki z możliwością montażu przodem i tyłem, choć przy montażu tyłem do kierunku jazdy mogą dobrze chronić.
Oczywiście lepsze są montowane tyłem i dziecko powinno tak jeździć jak najdłużej,do końca przedszkola. Zaopatrz się od razu w matę na oparcie fotela, żeby je chronić przed nóżkami dziecka. Jeśli macie nowszy samochód z ISOFIX, to lepiej tak montować fotelik.
Mnie też niedługo czeka taki zakup także powodzenia i życzę zadowolenia z zakupu.