reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zmiana adresu PUE ZUS

No przecież ja to wiem xD Chodzi mi właśnie o to, że u pracodawcy mam adres zamieszkania, bo tam mieszkam, płacę podatki. Ale na L4 w 99% leczę się na wsi bo jest mi tak lepiej i wygodniej i ten adres jest inny i nie będą go zmieniać u pracodawcy bo nie widzę powodu ;) - a w ZUS właśnie musi być w razie kontroli (jak jestem chora i mam 2 to też nigdzie nie chodzę, bo nie od tego jest l4)
Tak ale tu u autorki chodziło typowo o zmianę adresu zamieszkania, który jest jednoznaczny z adresem przebywania :p ja tak pierwsze dwa miesiące przebywałam na zwolnieniu bez świadomości, że mój adres się nie zgadza a gdybym wiedziała, że pracodawca go nie zmienił to bym poprosiła lekarza o uwzględnienie tego w zwolnieniu :p
Ale fakt, autorko możesz poprosić lekarza przy wystawianiu zwolnienia żeby Ci tam zmienił adres. A ty sobie złóż w zusie wniosek i niech sobie wisi :)

reklama
Ale do zmiany przez neta nie musisz drukować, po prostu wpisujesz nowy adres i wysyłasz im wniosek przez tą platformę. W pracy to tak, trzeba złożyć w formie papierowej, wiadomo 🙈 trzeba wypełnić papierek żeby pani mogła wprowadzić do komputera a potem znowu wydrukować - cyfryzacja XXI wieku 😅
Taak, chodziło mi o złożenie przez pracodawcę- jeśli chodzi o pue ZUS to i tak złożyłam- zobaczę co będzie 🙈 Może jak dostanę odpowiedź, że trzeba w pracodawcy to będę myśleć 😅

Taak, chodziło mi o złożenie przez pracodawcę- jeśli chodzi o pue ZUS to i tak złożyłam- zobaczę co będzie 🙈 Może jak dostanę odpowiedź, że trzeba w pracodawcy to będę myśleć 😅
Niee, jeśli pracodawca nie złożył a ty złożysz to już jest git :) a na wizycie poproś lekarza żeby Ci wpisał Twój obecny adres na zwolnieniu

Tak ale tu u autorki chodziło typowo o zmianę adresu zamieszkania, który jest jednoznaczny z adresem przebywania :p ja tak pierwsze dwa miesiące przebywałam na zwolnieniu bez świadomości, że mój adres się nie zgadza a gdybym wiedziała, że pracodawca go nie zmienił to bym poprosiła lekarza o uwzględnienie tego w zwolnieniu :p
Ale fakt, autorko możesz poprosić lekarza przy wystawianiu zwolnienia żeby Ci tam zmienił adres. A ty sobie złóż w zusie wniosek i niech sobie wisi :)
Dokładnie- teraz to będzie moje stałe miejsce zamieszkania i przebywania. Na obecnym zwolnieniu widnieje już stary adres, więc wolałam to zmienić. Wizyta na której zostanie pewnie wystawione już do dnia porodu kolejne l4 będzie z prawidłowym adresem więc aż tak się martwić nie będę aczkolwiek jest ona dopiero 27.12 więc wolę tak z czasem nie ryzykować ☺️

Niee, jeśli pracodawca nie złożył a ty złożysz to już jest git :) a na wizycie poproś lekarza żeby Ci wpisał Twój obecny adres na zwolnieniu
A mojemu mężowi ciągle ZUS powtarzał żeby zmienił pracodawca. On nawet po zmianie wszędzie miał zaciągany stary adres.

A mojemu mężowi ciągle ZUS powtarzał żeby zmienił pracodawca. On nawet po zmianie wszędzie miał zaciągany stary adres.
O Kurcze to w szoku jestem, bo jak szukałam o tym info w przepisach to było, że jeśli pracodawca nie zmieni to pracownik ma 7 dni od zauważenia błędu na złożenie wniosku. Może tak mu mówią bo dla nich to więcej papierkowej roboty? Niech złoży wniosek w systemie i mogą go cmoknąć. Nie raz spotkałam się z tym (nie tylko w zusie), że czegoś się „nie da” = da się ale będziemy mieli więcej pracy 😂

Mnie to jeszcze ciekawi - bo ja co prawda jakoś dużo zwolnień nie biorę - ale jak już byłam na jakimś to zawsze mnie i tak lekarz pytał o adres - bo i tak zaciągały mu się wszystkie: zameldowania, zamieszkania, działka - a nawet adres teściów na których L4 nie brałam do wielu, wielu lat bo tylko raz miałam taką sytuację.

Więc i tak moim zdaniem w razie kontroli lepiej mieć złożony swój wniosek

O Kurcze to w szoku jestem, bo jak szukałam o tym info w przepisach to było, że jeśli pracodawca nie zmieni to pracownik ma 7 dni od zauważenia błędu na złożenie wniosku. Może tak mu mówią bo dla nich to więcej papierkowej roboty? Niech złoży wniosek w systemie i mogą go cmoknąć. Nie raz spotkałam się z tym (nie tylko w zusie), że czegoś się „nie da” = da się ale będziemy mieli więcej pracy 😂
Dzięki. Tak mu przekażę. Zależy duzo na jakiego człowieka się trafi.
Mnie to jeszcze ciekawi - bo ja co prawda jakoś dużo zwolnień nie biorę - ale jak już byłam na jakimś to zawsze mnie i tak lekarz pytał o adres - bo i tak zaciągały mu się wszystkie: zameldowania, zamieszkania, działka - a nawet adres teściów na których L4 nie brałam do wielu, wielu lat bo tylko raz miałam taką sytuację.

Wszędzie musiał to korygować, zgłaszać. Bez sensu.

Powiem mu, żeby to sobie jeszcze raz sprawdził ze strony pracodawcy a jak nie to sam ogarnął.

reklama

Dlatego też tak zrobiłam. Wcześniejsze zwolnienie było brane na faktyczny adres przebywania i kiedy tylko faktycznie zdarzyło mi się jakieś l4 w pracy też zawsze byłam pytana jaki adres podać. Jednak tutaj nie będę dzwoniła do lekarza, żeby jakkolwiek ingerował w zwolnienie o ile w ogóle może.. Złożyłam wniosek na pue zus, bo jest taka opcja i mogę- nie będę czekała na pracodawcę ryzykując kontrolą i wstrzymaniem zasiłku 🤷🏻‍♀️😅

Do góry