reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Złe wyniki nasienia:(

reklama
Niestety nie, ale ja nie jestem doświadczona.... zatem skoro wspólnie sobie tu doradzajamy, to moze ktoś się wypowie i wrzuci jakis ciekawy komentarz:) Przy okazji zastanawiam się jak to jest z tą morfologią.... 4% to niby norma, ale tak na moj babski rozum, skoro 4% to norma, a więc 96% to plemniki nieprawidłowe, to chyba i tak jest to wynik fatalny i ryzyko np. chorego dziecka jest duze ? Też prosiłabym o wypowiedz, bo ja sie zastanawiam, czy przy osiągnięciu 4% można probowac naturalnie czy lepiej mimo tego być ostroznym....

PS. Mąż zrobil sobie dzisiaj badania podstawowe - morfologie - i dziwna sprawa.... w ciągu 3 tygodni prawidłowe plemniki wzrosły z 1% na 4 %, ale ruchliwość spadła z 16 na 14 % .... oczywiście to za wczesnie by robić badania, ale mąż po prostu z ciekawosci zdecydował ze sobie samodzielnie zrobi prywatnie bez zalecen lekarza..... łudzę się, że moze rzeczywiscie ten 1% nieprawidłowosci był spowodowany sylwestrowym piciem.... z jeszcze innej strony DFI był fatalny a teraz nie wiemy jaki jest a to mnie najbardziej martwi :p ... W poniedzialek mamy wreszcie wizytę, wiec coś się dowiem .... :(
Pisałaś że od Sylwestra do badań minęły 5 dni. W naszym laboratorium mąż musiał utrzymać 7 dni abstynencji alkoholowej. Może to jednak w jakimś stopniu wpłynęło na wyniki Twojego partnera.

Niestety nie, ale ja nie jestem doświadczona.... zatem skoro wspólnie sobie tu doradzajamy, to moze ktoś się wypowie i wrzuci jakis ciekawy komentarz:) Przy okazji zastanawiam się jak to jest z tą morfologią.... 4% to niby norma, ale tak na moj babski rozum, skoro 4% to norma, a więc 96% to plemniki nieprawidłowe, to chyba i tak jest to wynik fatalny i ryzyko np. chorego dziecka jest duze ? Też prosiłabym o wypowiedz, bo ja sie zastanawiam, czy przy osiągnięciu 4% można probowac naturalnie czy lepiej mimo tego być ostroznym....

PS. Mąż zrobil sobie dzisiaj badania podstawowe - morfologie - i dziwna sprawa.... w ciągu 3 tygodni prawidłowe plemniki wzrosły z 1% na 4 %, ale ruchliwość spadła z 16 na 14 % .... oczywiście to za wczesnie by robić badania, ale mąż po prostu z ciekawosci zdecydował ze sobie samodzielnie zrobi prywatnie bez zalecen lekarza..... łudzę się, że moze rzeczywiscie ten 1% nieprawidłowosci był spowodowany sylwestrowym piciem.... z jeszcze innej strony DFI był fatalny a teraz nie wiemy jaki jest a to mnie najbardziej martwi [emoji14] ... W poniedzialek mamy wreszcie wizytę, wiec coś się dowiem .... :(
4% to super wynik i nie ma co się przejmować :) morfologia to ciężki temat. Oni biorą do badania tylko próbkę i z tego obliczają całość. Dlatego raz wyszło 1%.

Mimo wszystko najlepiej jak mężczyzna bierze coś na poprawę nasienia np profertil lub nucleox. Ten drugi ma bardzo dużo l-karnityny, która bardzo dobrze wpływa na ruch plemników.

4% to super wynik i nie ma co się przejmować :) morfologia to ciężki temat. Oni biorą do badania tylko próbkę i z tego obliczają całość. Dlatego raz wyszło 1%.

Mimo wszystko najlepiej jak mężczyzna bierze coś na poprawę nasienia np profertil lub nucleox. Ten drugi ma bardzo dużo l-karnityny, która bardzo dobrze wpływa na ruch plemników.
Dziękuję, drugie badanie było jednak wykonywane poza PARENS, wiec moze po prostu inne placówki mają mniej dokladne badania... narazie czekamy na rozmowe z lekarzem... serdecznie pozdrawiam :)

Słuchajcie 6% dobrych plemników to dużo czy mało? I czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić różnice pomiędzy aglutynacją a agregacją?

Słuchajcie 6% dobrych plemników to dużo czy mało? I czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić różnice pomiędzy aglutynacją a agregacją?
6% to dobrze, ale zależy to również od innych parametrów nasienia (ilość w 1 ml i ruch A+B).

Aglutynacja to zlepianie się ruchomych plemników ze sobą , a agregacja nieruchomych ze sobą, ale też z innymi komórkami występującymi w nasieniu.
Zarowno aglutynacja jak i agregacja nie powinna być obecna w badaniu. Ma to wpływ na ruchliwość plemników.

6% to dobrze, ale zależy to również od innych parametrów nasienia (ilość w 1 ml i ruch A+B).

Aglutynacja to zlepianie się ruchomych plemników ze sobą , a agregacja nieruchomych ze sobą, ale też z innymi komórkami występującymi w nasieniu.
Zarowno aglutynacja jak i agregacja nie powinna być obecna w badaniu. Ma to wpływ na ruchliwość plemników.
Bardzo Ci dziękuję. A więc ilość spoko, aglutynację mamy 0 ale za to agregacja maksymalna. Mam jednak nadzieję, że to jedynie dolegliwość fizyczną i suplementacja pomoże, ale czekamy na wizytę u urologa.

reklama
Mąz wskoczył w "okienko" i był na wczesniejszej wizycie. Lekarz zalecił Proxeed twierdząc, że moze nieprawidłowych plemnikow jest tylko 1% i DFI 32% ale jest ogolna duza ilosc plemnikow wiec warto dac suplementacje i bedzie okej... troche nas to zaskoczylo dlatego bedziemy sie jeszcze z kims konsultować...

Do góry