Mi też z czasem doszedł rufluks, a po za tym mam za dużą dziurę między przeponą i żołądkiem i teraz pod wpływem działania hormownów się otworzyła, mi pomogło spanie na poduszkach, ale musi być więcej niż 45 stopni no i nie na 2 miękkich, jedną mam wysoką i super twardą tak żeby nie mogła się zapaść pod moim ciężarem, a dopiero druga jest miększa, przyznam się że spanie na boku pod tak wysokim kątem jest okropnie niewygodne, ale skuteczne, ja niestety muszę, bo przez to że raz dostały mi się treści żołądkowe do przepony, to miałam straszny atak, myślałam że umieram, lekarz mi później wytłumaczył ze to daje takie objawy jak zawał serca, więc już wiem jak to jest przeżyć zawał serca
.
Po za tym żadnego leżenia płasko na plecach nawet w ciągu dnia, tylko zawsze na boku z niezapadającą się poduchą pod głową, a najlepiej dwoma ;D. A jak zgaga jest tak mocna że nie przechodzi po Reni, to można wziąść jeden Ranigast, lekarz mi polecił, ale ja jak miałam ataki mega zgagi to starałam się je przepić wodą mineralną, kiedyś wypiłam ponad 5 l i przeszło, to dość ryzykowny sposób dla kogoś kto ma chore nerki, mój lekarz mi pozwolił ale ogólnie nie poleca, powinno się pić najmniej 1.5l płynów dziennie i nie więcej niż 3l, bo jak ktoś ma zdrowe nerki to nadmiar płynów po prostu wysiusia, a chore nerki mogą nie dać sobie rady.
pozdrawiam
Beata