reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zespół Aspergera (Z.A.) Całościowe Zaburzenia Rozwojowe,Spektrum Autystyczne i Autyzm

no bo wiesz Rubi czesto dzieci autystyczne mają nie tolerancje glutenu a to czasem przebiega bezobjawowo moga byc biegunki ale takze zaparcia...moze chudnąc a takze przybrac nie myslalas zeby przebadac w tym kierunku?pozdrawiam

reklama
podbijam ;-)

Basia ;-) co u Was? jak mały w przedszkolu?

Jasiek idzie jutro do szkoły...razem idziemy ;-) ja chyba dygam...wyprasowałam już 2 koszule...ale Jasiek nie chce jeszcze wybierać którą weźmie :-D póki co ekscytuje się Wróżką Zębuszką która ma mu coś w nocy przynieść bo mu górna dwójka wypadła :-D

mam nadzieję, że moje nerwy są niepotrzebne ;-) a Jasiek sobie poradzi :tak:

och Rubi ciezkie tygodnie nastaly 2 tygodnie siedzialam razem z Szymonem owszem robil postepy bo w drugim tygodniu nawet juz troche przemieszczal sie z panią ale mnie musial miec na oku...dyrektorka doszla do wniosku ze tak nie moze byc i muszą go odseparowac odemnie no i wpiatek kazali mi wyjsc na 30 min i stalam pod przedszkolem i slyszalam jak przerazliwie krzyczy :-(po 5 mialam ochote wejsc i podziekowac bardzo ale poczekalam te 30 min co do minuty jakos dalam rade gdy wrocilam pani siedziala pod drzwiami i trzymala drzwi zeby nie uciekl a on stal pod drzwiami i byl caly splakany jak mnie zobaczyl wpadl w jeszcze wiekszą histerie 10 min nic nie mowil po wyjsciu z przedszkola...w poniedzialek niby bylo ciut lepiej na poczatrku krzyczal a potem juz plakal po cichu usiadl pani na kolana ale z pod drzwi sie jeszcze nie przesuneli byl 50 min...dzis wogole nie byl bo mielismy spotkanie z pediatrą z konradem i u szymona byla logopeda na wizycie domowej...
u konrada za to cos tam sie posuwamy w zeszlym tygodniu mial rozne wizyty w szkole 2 logopedow i ludzi z wsparcia dzieci 2 jezycznych i ma dostac pomoc w szkole do tego logopedka dzis mowila ze bedą go diagnozowac w kierunku ASD ze niby szkola tez widzi problem spoleczny tylko ze nigdy z nami na ten temat nie chcieli rozmawiac jak pytalismy sie w zeszlym roku o konrada zawsze bylo ze ok ale naszczescie Pani sie zmienila bo konrad poszedl do klasy laczonej p3-4-5 i teraz jest duzo lepiej takze i my mamy lepsza wspolprace ze szkołą...
uffff...ale sie rozpisalam a jak tam u Was jak w szkole?

Bry ;-) no i pierwszy tydzień szkoły za nami ;-)
jest dobrze ;-)
nawet bardzo dobrze ;-)
we wtorek odbierając Jasia zastałam go na zabawie z 2 chłopcami :szok:
Panie (wychowawczyni, pedagog i psycholog) już sobie na temat Jasia rozmawiały ;-) dostaliśmy orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego...6 stron...piękne jest ;-) Jeśli szkoła będzie realizowała zalecenia to Jasiek będzie jak pączek w maśle
wink2.gif

no i sprzedam Wam fragment z diagnozy...tekst Jasia którego nie znałam... przypominam że chłop ma 7 lat
wink2.gif

"Czasami sposób w jaki zgłasza trudności jest zabawny, biorąc pod uwagę jego wiek: 'Wyleciało mi z pamięci Pani pytanie, czy jest szansa że je Pani powtórzy?'"
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif

no i takie teksty lejące miód na serce matki: "Sprawność myślenia dziecka znacząco wyrasta ponad oczekiwania dla wieku - jego możliwości intelektualne kształtują się na poziomie wysokim. Nie ma słabego punktu w obszarze procesów myślowych"

w sumie dopiero wczoraj przez przypadek dowiedziałam się, że synek zarobił już pierwszą piątkę ale zapomniał się pochwalić
laugh.gif

Rubi super ze wszystko sie fajnie uklada oby tak dalej:tak:
u nas tez powoli do przodu wkoncu doczekalam sie czegokolwiek z Konradem wprawdzie do diagnozy jeszcze troche ale juz mamy pierwszy raport cos w rodzaju logopedyczno -psychologicznego no i wkoncu ktos widzi problem ,wkoncu nie jestem matką wariatką...jest napisane ze konrad ma problemy z komunikacją i spoleczny ze bedzie diagnozowany w kierunku ASD i ze ma dostac pomoc w szkole a takze nauczyciele mają byc przeszkoleni jak pracowac z konradem takze wkoncu cos...
u nas otatnio bylo haslo ze zachowuje sie jak przemądra:-D a wogole to brzydkie rzeczy są ładne...takze jak dzis zaliczysmy fryzjera(jakos poszlo)to musialam powiedziec ale brzydko wyglądasz bo gdybym mu powiedziala ze ladnie to juz bylyby nerw a tak sie rechotał:-D

Szymon tez ciut do przodu narazie jest w przedszkolu godzine ale placze juz przy rozstaniu i jak wroce z powrotem to chyba z zalu:szok: takze jest coraz lepiej wprawdzie jego Pani narazie pelni role asystenta no ale zobaczymy co bedzie dalej w grupie szymona i tak jest tylko 5 dzieci razem z nim:tak:

heloł ;-)
co tu taka cisza? wsio OK?
Basia ;-) jak tam u Twoich chłopaków? u nas w sumie OK ;-)
Jasiek chętnie chodzi do szkoły, przynosi piątki, z których więcej radochy ma mama niż synek :-D
no i w piątek pochwaliła nas pani doktor z poradni metabolicznej ;-) i mama też dostała swoją piątkę ;-) za jadłospis Jaśka ;-) Jasiu schudł 3 kg i urósł o 2cm... ponoć idealny spadek wagi ma ;-)

teraz Wy piszcie co u Was ;-)

Hej
Super ze u Was ok:-)
U nas tez jakos powoli...w tym roku u Konrada juz troche lepiej w szkole bo juz zdaja sobie sprawe z tego ze konrad jednak nie jest zwyklym dzieckiem a ja nie nadgorliwą matką polką;-)
Szymon chodzi juz na 2 h do przedszkola ale łatwo nie jest u niego duzy problem spoleczny...wczoraj bylismy u pediatry ktora miala go kierowac na diagnoze ale jak zwykle burdel w papierach no i nie dostala raportow ktore powinna dostac pani dr no i ma zwiazane rece ...dopoki nie dostanie tych raportow to nic nie zrobi a jak dostanie od logopedy i z przedszkola i oni potwierdza ze powoinno sie szymona diagnozowac to zaraz bedzie go kierowac na diagnoze ale u nas sie na wszystko czeka i pewnie nastepny rok nam zleci....na tą wizyte czekalismy 9 mies zobaczymy co bedzie do wakacji jak za wiele nie uzyskamy to bede diagnoze w PL robic....ach nie chcemi sie nawet o tym pisac bo cisnienie mi sie podnosi zaraz:angry:

Rubi co tam u Was?
My zaczelismy wkoncu diagnozowanie Konrada hurrrrraaaaaa sama w to jeszcze nie moge uwierzyc:-Dale wkoncu sie doczekałam...narazie jeste po pierwszym spotkaniu -wywiadzie ,jeszcze maja byc chyba 2 takie spotkania narazie bez konrada pozniej logopedka specjalizujaca sie z ASD jeszcze niewiem ile to bedzie trwalo ale wazne ze sie zaczeło...
U szymona w sumie bz jakos tam pogodzil sie z losem ze musi chodzic do przedszkola:-D
pozdrawiam

Basia ;-) my akurat dzisiaj i jutro śmigamy na diagnozę - tym razem funkcjonalną ;-) trochę nam się termin przesunął bo Jasiek był chory :-(
poza tym szkoła... narzeka trochę że dzieci mu dokuczają i już to pani zgłosiłam... bo do końca nie wiem czy faktycznie ktoś go bije czy Jasiek sprawę wyolbrzymia... w końcu inne dzieci nie twierdzą, że rodzic je torturuje jak pisać literki każe :-D a Jasiek tak właśnie mówi :tak: nienawidzi pisania... szczególnie literek :-( a jak już ma 2 literki razem napisać to jest przerażony :-( niby nie umie łączyć... ale pisze dość ładnie, choć bardzo pooooooowooooooli :-(

reklama
Rubi i jak diagnozowanie?Konrad tez wieczny problem z pisaniem chociaz tu juz jest w 3 klasie ale tez coraz bardziej narzeka ze zadlugo w szkole ze ma ochote z niej wyjsc podczas zajec...ale on rzeczywiscie jest dlugo bo od 9 -15 mają zajecia wiec nie dziwie sie mu ze go to męczy....no ale zobaczymy moze w przyszlym roku zmieni szkole z masowej na taką specjalną tak sugerowala nam nasza health visitors mowila ze bedzie rozmawiac w tej sprawie z innymi ludzmi zajmującymi sie konradem i zobaczymy co z tego wyniknie...pozdrawiam

Do góry