reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

żelatyna do galarety

sajmon1010

Aktywna w BB
Dołączył(a)
4 Wrzesień 2015
Postów
73
cześć dziewczyny, nie jest to odpowiednie miejsce na takie pytanie, ale proszę odpowiedzcie.
chcę przygotować galaretę z golonka, 2 nóżek i 2 udek, warzywa i przyprawy. zalewam wszystko wodą, gotuję aż do miękkości. A moje pytanie , to czy żelatynę dodawać do ciepłego wywaru i ile jej dawać? Całe opakowanie na 2,5 litra płynu, czy tylko łyżkę?
 
reklama
Jeśli robisz z golonki i nóżek wieprzowych, to żelatyna nie będzie Ci wogóle potrzebna.

Ogólnie żelatyny nie należy gotować (rozpuszcza się w ok 50 stopniach). Najprościej zalać ją zimną wodą (tylko do jej pokrycia). Odstawić na 10-15minut aż napęcznieje, a następnie wstawić do mikrofalówki na 10-15sek (średnia moc). Ewentualnie tą napęczniałą wlać do wywaru i delikatnie podgrzewać (lub wstawić do kąpieli wodnej). Jeśli za mocno ją podgrzejesz, to straci swoje właściwości żelujące.
A najlepiej zobacz co napisali na opakowaniu żelatyny - bo bywają takie, które rozpuszcza się tak jak normalną galaretkę (we wrzątku).
 
to moja pierwsza w życiu galareta i to na święta więc chciałabym żeby wyszła, więc może jednak dodać łyżkę żelatyny
 
cześć dziewczyny, nie jest to odpowiednie miejsce na takie pytanie, ale proszę odpowiedzcie.
chcę przygotować galaretę z golonka, 2 nóżek i 2 udek, warzywa i przyprawy. zalewam wszystko wodą, gotuję aż do miękkości. A moje pytanie , to czy żelatynę dodawać do ciepłego wywaru i ile jej dawać? Całe opakowanie na 2,5 litra płynu, czy tylko łyżkę?
Żelatyna nie będzie ci potrzebna, ale nie możesz wlewać dużo wody do gotowania najlepiej tylko przykryte mięso. Mięso wkładasz do zimnej wody i jak zagotuje zbierasz te szumowiny i gotujesz na bardzo wolnym ogniu tylko, żeby lekko pykało. Po wyciągnięciu i pokrajaniu mięsa płyn możesz zakwasić delikatnie (kwasek, cytryna lub ocet) Życzę smacznego.
 
No, to ile w końcu tej żelatyny (na ok. 3-4 litry wywaru)?? Rozpisujecie się, że nie potrzeba, ale ja jestem facet i proszę jak dla przedszkolaka !!!! ILE i czego (Łyżek, łyżeczek itp)!!!
 
reklama
No, to ile w końcu tej żelatyny (na ok. 3-4 litry wywaru)?? Rozpisujecie się, że nie potrzeba, ale ja jestem facet i proszę jak dla przedszkolaka !!!! ILE i czego (Łyżek, łyżeczek itp)!!!
 

Podobne tematy

Do góry