reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

z tego co zauwazylam niektore dzieci mają predyspozycję do takich ząbków ;/ często widzę dzieci z czarnymi ząbkami, calymi, do polowy lu całkiem tak jak pisze Dziunka "zjedzonymi".
Nie wiem czym to się ma, ale chyba nie chodzi o to ze jesli ktos dba o ząbki to tego nie ma i na odwrót.
Moze słabością szkliwa, cos slyszalam ze kiedy mama w ciąży zazywala w duzej dawce zelazo to przenosi się potem to na dziecko, albo slyszalam ze moze cos takiego się stać jeśli dziecko brało duze dawki zelaza (na zelazie malego byla informacja ze ząbki po tym preparacie nie będą czarne, ja jednak zadbalam o dietę, podawalam mu witaminę z rupy b i anemia poszla precz bez zelaza)

Dziunka a ortodonta teraz chce zakladac aparat? sorki ale nie zakumalam:(
Z tego co widzę co ktores dziecko w wieku młodym ma krzywe ząbki, mi się np. naprostowały same, teraz są aparaty, a i wielki szpan z nim chodzic wiec nawet jak dziecku wyjdą krzywe wszystko jest do naprawienia :)

reklama
no ja w ciązy brałam dużo żelaza może dlatego...
aparaty do 14 rż są nfz ....o ile się nie mylę...

ja postawiłam na prywatny gabinet..bo kolejki to po 1 a po 2 na dziecko nie żałuję póki mnie stać:-)

co do aparatów..sama miałam kiedyś bo krzywe trochę zęby mam...taki nakładany...ale olałam sprawę...
jak rusze tyłek do roboty to obiecałam sobie zrobić holyyywódzki uśmiech:-D

jak rusze tyłek do roboty to obiecałam sobie zrobić holyyywódzki uśmiech:-D

ja nosilam aparat stały w liceum, po wtrwaniu 3 zębów stałych pięknie mi się naprostowały. Na dole spowrotem się wykrzywiły ale tego nie widac bardzo.

Za to martwi mnie kolor zębów, zawsze miałąm takie plamkowate, a teraz jeszcze zaczęły żółknąć mimo, ze nie palę, nie piję kawy, nawet herbate rzadko. Chciałabym wybielić, ale przy tych plamkach jest ryzyko, ze nie wyjdzie to dobrze...

Za to martwi mnie kolor zębów, zawsze miałąm takie plamkowate, a teraz jeszcze zaczęły żółknąć mimo, ze nie palę, nie piję kawy, nawet herbate rzadko. Chciałabym wybielić, ale przy tych plamkach jest ryzyko, ze nie wyjdzie to dobrze...
Ja mam własnie takie ni to żółte, ni to nie wiadomo jakie..ale jak byłam z tym u dentystki, to mi stwierdziła, że po prostu to wina flory bakteryjnej w buzi i już taka moja "uroda"..:-(

Ula nie teraz, ale stałe jak wyjdą,prawie na bank będą krzywe i tak jak pisze Cleo do 14 r.ż jest refundowane ALE żeby się na to załapać trzeba sie zarejestrować, a na wizytę U NAS czeka się trzy lata.
A prywatnie aparat idzie w tysiące.

wiem ze to drogie jest bo sasiadka swojej 17 latce naprawila ząbki i teraz ma piekne. Nie mają pieniążków za duzo, raz za razem pozyczają od nas albo rodziców moich ale powiedziala ze na to się muszą znaleźć srodki. To nie tylko chodzi o aparaty ale o leczenie zebów bo musza byc wszystkie zdrowe, częste wizyty itd. Nie lam się za wczasu :)

Ula nie teraz, ale stałe jak wyjdą,prawie na bank będą krzywe i tak jak pisze Cleo do 14 r.ż jest refundowane ALE żeby się na to załapać trzeba sie zarejestrować, a na wizytę U NAS czeka się trzy lata.

wiem ze to drogie jest bo sasiadka swojej 17 latce naprawila ząbki i teraz ma piekne. Nie mają pieniążków za duzo, raz za razem pozyczają od nas albo rodziców moich ale powiedziala ze na to się muszą znaleźć srodki. To nie tylko chodzi o aparaty ale o leczenie zebów bo musza byc wszystkie zdrowe, częste wizyty itd. Nie lam się za wczasu :)

Te aparaty są drogie, ale dużo zależy od lekarza.
Ja miałam aparat w latach jakoś tak 1997-1999 chyba, wtedy łuk górny kosztował 1400 zł a dolny 700 zł.
Ale miałam rewelacyjną lekarkę (świetny specjalista i super człowiek), która nie brała pieniedzy za każdą wizytę- wizyty są częste, ale jak tylko podkrecała drucik, żeby mocniej ciągneło to nic nie placiłam. Z tego co pamiętam to kwotę za sam aparat też miałyśmy rozłożoną w czasie.

Ale są lekarz którzy za sam wycisk na poczatek wezmą normalna stawkę...

Aha - ja miałam taki najzwyklejszy aparat - metalowy z metalowymi zamkami, nie było wtedy żadnych elementów przezroczystych (poza gumkami na zamki).
Teraz nawet gumki na zamki to lans we wszystkich kolorach tęczy :)

Dziunka a skad wiecie ze na bank beda krzywe? Nam dentystka dziecięca powiedziała ze to ze np mleczaki są krzywe nie znaczy ze stałe takie będa. A mówiła to pod kątem takim ze Marcelek ma jedynki troszke krzywe. No a w razie czego to są aparaty itp. no ale wlasnie dziwie i pytam sie skad Wy to wiecie ;p :D

aha dziunka masz PW ode mnie ;]

Ostatnia edycja:
Zaraz przeczytam, przez to cholerne "dziękuję" nie widzę czy przychodzi wiadomość:wściekła/y:

Na bank krzywe bo nie ma mleczaków prawie wcale więc stałe nie mają utorowanej drogi. Opinia dwóch dentystek :tak:

reklama
Dziunka u nas tez do ortodonty czeka się okolo 1,5 roku ale mam namiary na oddzial ortodontyczny w spzitalu Dzieciątka Jezust, znajoma logopeda kkaząla mi tam pojechać, a mam znajoma w tym spzitalu, poprosilam ją żeby wybadala co i jak i zpaisąla, bo ja się 2 miesiące dodzwonic nie moglam. I okazalo się, ze celowo nie odbierają telefonów i nei robią zapisów, by móc przyjmować "od ręki", któ trzyjedzie tylko chyba mało kto wie. Planuje tam za tydzień pojechać. Jak się uda to dam CI znać. Opłacaloby Wam się wtedy przyjechac nawet na 1 dzień do Warszawy. Obadam tylko czy to nie pzekret jednak

Do góry