zebrra
Potrójna mama :)
Wiem, wiem, jeszcze sporo czasu, ale ani sie obejrzymy jak zleci, a to co chciałam tu umieścić nie pasowało nigdzie indziej...
Przede wszystkim wkleję tutaj to, co już kiedyś zgromadziłam i napisałam na mamach lipcowych 2007. Może ktoś skorzysta.
Są to sposoby na różne dolegliwości naszych dzieci:
Katar:
· Do spania i leżenia główka wyżej
· Temperatura w pomieszczeniu między 18 a 20,5 stopnia
· Nawilżanie powietrza
· Częste wietrzenie
· Zakraplanie soli fizjologicznej
· Po zakropleniu położyć na brzuszku, żeby katar spłynął
· Oczyszczanie noska
· Euphorbium – homeopat
· Sterimar, Marimar, Disne Mar - roztwór soli morskiej
· Smarowanie maścią majerankową pod noskiem
· Nasivin lub inne krople do nosa max 3 dni (wysuszają śluzówke, co powoduje łatwiejsze łapanie kolejnych infekcji)
· Olbas (kropelka na poduszkę lub ubranko lub kilka kropli do miseczki z wrzątkiem, którą stawiamy w pokoju)
· Uwaga na olejki zawierajace mentol – łatwo uczula!
· Podajemy dużo picia
· Nacieramy maścią rozgrzewającą (wick vapo rub, pulmex baby)
Kaszel
· Nauczyć się odróżniać kaszel suchy i mokry
· Kaszel mokry – coś wykrztuśnego max do godziny 17 (po konsultacji lekarza)
· Kaszel mokry – oklepywanie!!! Robimy z dłoni łódeczkę i oklepujemy plecki dziecka. Dziecko leży na naszych kolanach główką w dół. Klepiemy od dołu do góry po obu stronach kręgosłupa (omijając kręgosłup)
· Kaszel suchy – coś przeciwkaszlowego, zwłaszcza na noc (po konsultacji lekarza)
· Nawilżanie powietrza
· Olbas (kropelka na poduszkę lub ubranko lub kilka kropli do miseczki z wrzątkiem, którą stawiamy w pokoju)
· Podajemy dużo picia
· Kaszel uczuleniowy jest suchy, meczący, nieprzynoszący ulgi, najczęściej występuje nagle, w postaci ataku, czasami wywołuje go kontakt np. z kurzem, sianem, pyłkami traw, sierścią zwierząt itp. Często towarzyszy mu uczucie duszności
· Dla dzieci starszych syrop z cebuli - cebulę pokroić w drobną kostkę, układać warstwę cebuli, posypać cukrem, kolejna warstwa cebuli itd., poczekać aż cebula puści sok. Powstanie syrop.
· Dla starszych dzieci syrop z czosnku - 3-4 zabki czosnku pokroić w plasterki, zalać1/2 szkl miodu, pozostawic na noc. Podawac po 1 lyzce co 2-3 godziny
· Lekkie posiłki idealnie z wykluczeniem produktów mlecznych (wyjątek stanowi karmienie piersią)
· Refleksologia-delikatny masaż receptorów na paluszkach stop jak tez stawów
Zioła:
suchy kaszel z gorączką
tymianek, omian, jozefek, kwiat czarnego bzu, kwiat lipy, czosnek
na gorączkę
rumianek, kwiat lipy, kwiat czarnego bzu, kocia mieta, krwawnik,
wykrztuśnie
tymianek, cynamon, imbir, jozefek, omian, podbiał, dziewanna, mierznica,
drazniacy, suchy kaszel
łagodnie wykrztuśnie:
płucnik, lisć żywokostu, prawoślaz lekarski, pierwiosnka lekarska (kwiat), dziewanna
Przede wszystkim wkleję tutaj to, co już kiedyś zgromadziłam i napisałam na mamach lipcowych 2007. Może ktoś skorzysta.
Są to sposoby na różne dolegliwości naszych dzieci:
Katar:
· Do spania i leżenia główka wyżej
· Temperatura w pomieszczeniu między 18 a 20,5 stopnia
· Nawilżanie powietrza
· Częste wietrzenie
· Zakraplanie soli fizjologicznej
· Po zakropleniu położyć na brzuszku, żeby katar spłynął
· Oczyszczanie noska
· Euphorbium – homeopat
· Sterimar, Marimar, Disne Mar - roztwór soli morskiej
· Smarowanie maścią majerankową pod noskiem
· Nasivin lub inne krople do nosa max 3 dni (wysuszają śluzówke, co powoduje łatwiejsze łapanie kolejnych infekcji)
· Uwaga na olejki zawierajace mentol – łatwo uczula!
· Podajemy dużo picia
· Nacieramy maścią rozgrzewającą (wick vapo rub, pulmex baby)
Kaszel
· Nauczyć się odróżniać kaszel suchy i mokry
· Kaszel mokry – coś wykrztuśnego max do godziny 17 (po konsultacji lekarza)
· Kaszel mokry – oklepywanie!!! Robimy z dłoni łódeczkę i oklepujemy plecki dziecka. Dziecko leży na naszych kolanach główką w dół. Klepiemy od dołu do góry po obu stronach kręgosłupa (omijając kręgosłup)
· Kaszel suchy – coś przeciwkaszlowego, zwłaszcza na noc (po konsultacji lekarza)
· Nawilżanie powietrza
· Podajemy dużo picia
· Kaszel uczuleniowy jest suchy, meczący, nieprzynoszący ulgi, najczęściej występuje nagle, w postaci ataku, czasami wywołuje go kontakt np. z kurzem, sianem, pyłkami traw, sierścią zwierząt itp. Często towarzyszy mu uczucie duszności
· Dla dzieci starszych syrop z cebuli - cebulę pokroić w drobną kostkę, układać warstwę cebuli, posypać cukrem, kolejna warstwa cebuli itd., poczekać aż cebula puści sok. Powstanie syrop.
· Dla starszych dzieci syrop z czosnku - 3-4 zabki czosnku pokroić w plasterki, zalać1/2 szkl miodu, pozostawic na noc. Podawac po 1 lyzce co 2-3 godziny
· Lekkie posiłki idealnie z wykluczeniem produktów mlecznych (wyjątek stanowi karmienie piersią)
· Refleksologia-delikatny masaż receptorów na paluszkach stop jak tez stawów
Zioła:
suchy kaszel z gorączką
tymianek, omian, jozefek, kwiat czarnego bzu, kwiat lipy, czosnek
na gorączkę
rumianek, kwiat lipy, kwiat czarnego bzu, kocia mieta, krwawnik,
wykrztuśnie
tymianek, cynamon, imbir, jozefek, omian, podbiał, dziewanna, mierznica,
drazniacy, suchy kaszel
łagodnie wykrztuśnie:
płucnik, lisć żywokostu, prawoślaz lekarski, pierwiosnka lekarska (kwiat), dziewanna