reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zbyt małe dziecko w 31 tygodniu ciąży

Nie, dopiero co zaczęłam 31 tydzień. Ktg też w porządku. Przepływów nie miałam mierzonych.
Mój w 31 skończonym ważył 1490 i był na granicy normy, lekarz kazał obserwowć w kierunku hipotrofii. Zrób kontrole za 2 tyg i sprawdź, czy dziecko przybiera. Koniecznie zbadaj te przepływy. to istotne. Teraz 37 tydzien mam i waga 2600, jest to niska waga, ale powyżej dolnej granicy.

reklama
Mój w 31 skończonym ważył 1490 i był na granicy normy, lekarz kazał obserwowć w kierunku hipotrofii. Zrób kontrole za 2 tyg i sprawdź, czy dziecko przybiera. Koniecznie zbadaj te przepływy. to istotne. Teraz 37 tydzien mam i waga 2600, jest to niska waga, ale powyżej dolnej granicy.
Tak zrobię, termin mam za 3 tygodnie dopiero😕

Kwestia też dokładności samego aparatu usg (Że o dokładności zaznaczenia osoby je wykonującej nie wspomnę). Jaki ma błąd pomiarowy? Mnie pod koniec ciąży straszyli, że dziecko za małe, lekarz na dodatkowe badania wysyłał, a mały urodził się ponad 4 kg...

Hej dziewczyny mam takie pytanie do was
Trafiłam z podejrzeniem hipotrofii płodu na patologie ciąży. W 36 tyg byłam u swojej lekarki powiedziała że dziecko ma 2214g i że jest za małe dała skierowanie do szpitala poszłam tam wyszło że dziecko ma 2116g ale nie mają miejsca odesłali mnie gdzie indziej a teraz w innym szpitalu na izbie dziecko ma 2300 a na USG po przyjęciu 2600g to ile wkoncu ma? I czy mam tą hipotrofie płodu?

Hej dziewczyny mam takie pytanie do was
Trafiłam z podejrzeniem hipotrofii płodu na patologie ciąży. W 36 tyg byłam u swojej lekarki powiedziała że dziecko ma 2214g i że jest za małe dała skierowanie do szpitala poszłam tam wyszło że dziecko ma 2116g ale nie mają miejsca odesłali mnie gdzie indziej a teraz w innym szpitalu na izbie dziecko ma 2300 a na USG po przyjęciu 2600g to ile wkoncu ma? I czy mam tą hipotrofie płodu?
jesli wazy 2600 to hipotrofii nie ma. jeśli 2300 to jest 9 percentyl i już kwalifikuje się do hipotrofii. bardzo duza rozbieżność, aż pół kilo. u mnie między badaniem lekarza, a tym szpitalnym było 200 g różnicy. ogólnie hipotrofii nie stwierdzili w szpitalu i mnie wypuścili. pytanie jeszcze, czy jest to równy 36, czy np 36+2, bo tu już kazdy dzień robi róznice. noi czy sprawdzili przepływy i zrobili ktg?

jesli wazy 2600 to hipotrofii nie ma. jeśli 2300 to jest 9 percentyl i już kwalifikuje się do hipotrofii. bardzo duza rozbieżność, aż pół kilo. u mnie między badaniem lekarza, a tym szpitalnym było 200 g różnicy. ogólnie hipotrofii nie stwierdzili w szpitalu i mnie wypuścili. pytanie jeszcze, czy jest to równy 36, czy np 36+2, bo tu już kazdy dzień robi róznice. noi czy sprawdzili przepływy i zrobili ktg?
Dokładnie w dniu przyjęcia było 36+6 dziś 37 mówili że ktg są w porządku że się dobrze zapisują itp narazie miałam tylko USG i tam właśnie tyle wyszło robili dwa pomiary i były w porządku, ale sugerują że mogę się wypisać na własne żądanie bo oni nie wiedzą co będą ze mną robić przez te tygodnie że według nich jest wszystko w porządku też się bardzo zastanawiam skąd taka różnica w pomiarach jest dosyć dziwna i już nie wiem komu wierzyc

Dokładnie w dniu przyjęcia było 36+6 dziś 37 mówili że ktg są w porządku że się dobrze zapisują itp narazie miałam tylko USG i tam właśnie tyle wyszło robili dwa pomiary i były w porządku, ale sugerują że mogę się wypisać na własne żądanie bo oni nie wiedzą co będą ze mną robić przez te tygodnie że według nich jest wszystko w porządku też się bardzo zastanawiam skąd taka różnica w pomiarach jest dosyć dziwna i już nie wiem komu wierzyc
mój 36+5 miał 2620, to był 20 percentyl. wszystko inne ok, więc mnie wypuścili, teraz czekam na poród, w pon wizyta, zobacze czy mały przybrał. w szpitalu zabrali mnie na jakiś niby najlepszy sprzęt. jeśli przepływy sa ok, to myślę, że będzie dobrze. gorzej jak coś nie tak z pępowiną lub łożyskem. wody płodowe sprawdzili? mi jeszcze badania krwi robili, crp i mocz

reklama
Mi krew robili według mojej lekarki miałam dojrzałe łożysko a tutaj że wszystko jest w porządku to sporo przybrał a dawali ci coś? Mi tylko lekka anemia wyszła a tak to mówią że jest okej i na USG też mówili że wszystko jest w porządku

Do góry